Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2020. 12. 01

Gige Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet alapján a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörömben, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben eljárva, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva az alábbiakat rendelem el:


1. §


(1) Gige Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a település közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.


(2) A közterületi térfigyelő rendszer az önkormányzat tulajdonát képező műszaki eszközök összessége, amelyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és az esetleges továbbítását.


2. §


A közterületi térfigyelő rendszer célja:


a) a közterületi jogsértések megelőzése, visszaszorítása, észlelése, rögzítése,

b) a közterületi megfigyeléssel a közterületi rendfenntartás elősegítése,

c) az önkormányzati tulajdonban lévő vagyonelemek megóvása,

d) a közterületi létesítmények ellenőrzése,

e) az állampolgárok biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása,

f) bűnmegelőzés,

g) a bűnüldözésben, bűnmegelőzésben az állampolgárok személyi és vagyonbiztonságának növelésében tevékenykedő szervezetek közötti együttműködés elősegítése


3. §


Az önkormányzat a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésével és kezelésével a Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal felelős köztisztviselőjét bízza meg.





4. §


A felelős ügyintéző a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő rendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, valamint a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben foglaltak szerint köteles eljárni.


5. §


A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésének és működtetésének költségeit az önkormányzat a költségvetéséről szóló rendeletben biztosítja.


6. §


(1) A képfelvevő kamerák közterületi elhelyezkedését és darabszámát e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(2) A közterületi térfigyelő kamerarendszer részeként működő képfelvevővel megfigyelt közterületek kijelöléséről és a kijelölés visszavonásáról a képviselő-testület határozatban dönt.


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





Dr. Bálint Ildikó

Gyura Tiborné

polgármester

jegyző




Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve: 2020. november 30.




Gyura Tiborné

jegyző


Mellékletek