Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Gige Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.15.

Gige Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény rendelkezéseire, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában foglaltakra a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok, óvoda) terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő „Nem intézményi kiadások és bevételek” az 1. Címet, a „Gige Gerlefészek Óvoda” mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv a 2. Címet alkotja.

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2024. évi költségvetését 88 531 052 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel, 141 372 365 Ft tárgyévi költségvetési kiadással, 55 828 969 Ft finanszírozási bevétellel (pénzmaradvány) és 2 987 656 Ft finanszírozási kiadással (Megelőlegezés visszafizetés) állapítja meg. Ezen belül:

a) működési célú bevételt 88 531 052 Ft-ban

b) a működési célú kiadásokat 104 334 453 Ft-ban

ba) személyi juttatások kiadásait 37 407 518 Ft-ban

bb) munkaadókat terhelő járulékokat és adók 4 976 522 Ft-ban

bc) dologi kiadásokat 43 348 794 Ft-ban

bd) az ellátottak pénzbeli juttatásait 11 496 231 Ft-ban

be) egyéb működési célú kiadásokat (tartalék nélkül) 3 160 000 Ft-ban

bf) tartalékát 3 945 388 Ft-ban

c) felhalmozási célú bevételt 0 Ft-ban

d) a felhalmozási célú kiadást 37 037 912 Ft-ban

da) intézményi beruházások összegét 0 Ft-ban

db) intézményi egyéb felhalmozási kiadások 0 Ft-ban

dc) felújítások összegét 0 Ft-ban

dd) Beruházások összegét 37 037 912 Ft-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő bevételek és kiadások az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását szolgálják. Kivételt képezne ez alól az egyéb működési célú kiadások soron szereplő összegből 2024. évben 0,-Ft, mely a Civil szervezetek támogatására fordítható, és önként vállalt feladat.

(3) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, vállalkozási maradványt működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban az 5. melléklet - MÉRLEG - alapján hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület a (3) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban 0 Ft-ban hagyja jóvá.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat konszolidált költségvetési bevételeit e rendelet 5. melléklete bevételi oszlopa tartalmazza. A nem intézményi bevételeit a rendelet 6. melléklet bevételi oszlopa, míg a részletes bevételeit és finanszírozási bevételeit a rendelet 2. és 4. melléklet szerint állapítja meg. Az intézményi (Óvoda) bevételeit a rendelet 7. melléklet bevételi oszlopa tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat konszolidált költségvetési kiadásait e rendelet 5. melléklete kiadási oszlopa tartalmazza. A nem intézményi kiadásait a rendelet 6. melléklet kiadási oszlopa, míg a részletes kiadásokat és finanszírozási kiadásokat a 1. és 3. melléklet szerint állapítja meg. Az intézményi (Óvoda) kiadásait a 7. melléklet kiadási oszlopa tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként és Címenként e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális jellegű ellátásokat e rendelet 1. melléklete – Ellátottak juttatásai – oszlopa tartalmazza.

(6) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programokat a rendelet 12. melléklete mutatja be.

(7) A képviselő-testület az önkormányzati hivatal (közös hivatal) költségvetését a rendelet 7. melléklet szerinti mérleggel hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület a nem intézményi, az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint közfoglalkoztatottak tervezett és engedélyezett létszámát e rendelet 10. melléklete szerint állapítja meg.

(9) Olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, nem tervez.

(10) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet elfogadásával egyidejűleg elfogadott határozat tartalmazza.

(11) Az önkormányzat konszolidált költségvetési mérlegét, mely működési bevétel és kiadás, valamint felhalmozási bevétel és kiadás szerinti bontásban szerepel, e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. § (1) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében kiegészítő hitel forrás felvételét nem tervezi. A legfeljebb 1 éves időtartamra – éven belül - felvehető folyószámla hitel összege 10.000 e Ft.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak a bankszámla-szerződésben rögzített 2024. évi kondíciókkal történő aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére.

A bevételi többlet kezelése

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 20.000.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

Tartalékok

7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat tartalékát 3 945 388 Ft összegben határozza meg, melyből működési tartalék 3 945 388 Ft, felhalmozási tartalék 0 eFt.

(2) A képviselő-testület a 3.000 e Ft-ot meg nem haladó mértékű általános tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

Több éves kihatással járó feladatok

8. § A képviselő-testület többéves kihatással járó feladatai az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, melyeket a rendelet 12. melléklet mutatja be.

Előirányzat-felhasználási ütemterv

9. § A 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 11. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

10. § Az önkormányzat által közvetett támogatásokat tartalmazó kedvezményeket nem biztosít.

A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2014.(XII.02.) önkormányzati rendeletben átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti és a tartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint:

a) személyi kiadások között 1000 eFt-ig

b) munkaadókat terhelő adók, járulékok között 150 eFt-ig

c) dologi kiadások között 1000 eFt-ig

d) működési hozzájárulások között 0 eFt-ig.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 15. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

12. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

13. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület zárszámadásában hagyja jóvá.

14. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő önkormányzati hivatal (Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal).

(2) A helyi nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve - a helyi nemzetiségi önkormányzattal történő megállapodás alapján - a költségvetési szervként működő önkormányzati hivatal (Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal).

(3) A Gige Gerlefészek Óvoda gazdálkodásának végrehajtó szerve szintén az önkormányzati hivatal (Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal).

15. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

16. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások előirányzatának módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)–(6) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) – (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket – kivéve Választással összefüggő többletbevételeket – 1000 e Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján a képviselő-testület dönt.

(6) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

17. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának maximum 12 %-a.

(2) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

Támogatási szerződés

18. § A Képviselő-testület a támogatások megítéléséről, civil szervezetek és non-profit szervezetek támogatásáról külön rendeletet alkot, tekintettel a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (1) bekezdésére.

19. § A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

Önkormányzati biztos kirendelése

20. § (1) Ha a helyi önkormányzat vagy az által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a ötven millió forintot, és e tartozását két hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

b) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

c) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

Záró és egyéb rendelkezések

21. § A képviselő-testület az átmeneti időszak gazdálkodásáról külön rendeletet nem alkotott, a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

22. § Ez a rendelet 2024. február 15-én lép hatályba.

1. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzat 2024. évi költségvetési kiadásai

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

011130
Igazgatás

18030
Átadások Műk.Célra

86090
TOP Egyéb Szabadidő

TOP PLUSZ

066020 Város és községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

064010
Közvilágítás

082044
Könyvtár

082091/082092
Közművelődés - közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

107055
Falugondnoki szolgálat

107060
Egyéb szociális pénzbeni és természetbeni ellátások, támogatások

063020
Vítermelés., kezelés,- ellátás

013320
Köztemető fenntartás és működtetés

013350
Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

91140 Óvoda

Összesen

01

Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K1101

3579600

3 579 600

13

Foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai

K1113

270000

270 000

14

Foglalkoztatottak személyi juttatásai (=01+…+13)

K11

0

0

0

3849600

0

0

0

0

0

3 849 600

15

Választott tisztségviselők juttatásai

K121

10478240

10 478 240

16

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett juttatások

K122

-

17

Egyéb külső személyi juttatások

K123

1941368

1 941 368

18

Külső személyi juttatások (=15+16+17)

K12

12419608

0

0

0

0

0

0

0

0

0

12 419 608

19

Személyi juttatások (=14+18)

K1

12419608

0

0

0

3849600

0

0

0

0

0

16 269 208

20

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

2007163

0

0

0

0

465348

0

0

0

0

0

2 472 511

Szociális hozzájárulási adó

1853941

0

0

465348

2 319 289

Táppénz hozzájárulás

0

-

Kifizetői SZJA

153222

153 222

21

Szakmai anyagok beszerzése

K311

45000

45 000

22

Üzemeltetési anyagok beszerzése

K312

400000

3343966

400000

1243129

300000

5 687 095

24

Készletbeszerzés (=21+22+23)

K31

400000

0

0

0

3343966

0

45000

400000

1243129

0

0

300000

0

0

5 732 095

25

Informatikai szolgáltatások igénybevétele

K321

446600

446 600

26

Egyéb kommunikációs szolgáltatások

K322

300000

300 000

27

Kommunikációs szolgáltatások (=25+26)

K32

746600

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

746 600

28

Közüzemi díjak

K331

1529348

0

0

0

1083000

700000

0

520000

0

0

0

10000

208000

70000

4 120 348

Villamosenergia szolg. Díja

K3311

1489348

1000000

700000

500000

200000

70000

Víz és csatorna szolg. Díja

K3314

40000

83000

20000

10000

8000

29

Vásárolt élelmezés

K332

-

30

Bérleti és lízing díjak

K333

95628

367920

63600

527 148

31

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

-

32

Közvetített szolgáltatások

K335

890760

890 760

33

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

730000

649250

1 379 250

34

Egyéb szolgáltatások

K337

1800000

1714173

85476

2500000

377101

748031

1174990

8 399 771

35

Szolgáltatási kiadások (=28+…+34)

K33

5045736

0

0

649250

2797173

1153396

0

3020000

377101

748031

0

1248590

208000

70000

15 317 277

36

Kiküldetések kiadásai

K341

1464000

1 464 000

38

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások (=36+37)

K34

1464000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1 464 000

39

Működési célú előzetesen felszám. ÁFA

K351

2067211

0

0

1658108

311417

12150

923400

437462

201968

0

418119

56160

18900

6 104 895

43

Egyéb dologi kiadások

K355

-

44

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások (=39+…+43)

K35

2067211

0

0

0

1658107,53

311417

12150

923400

437462,1

201968,37

0

418119,3

56160

18900

6 104 895

45

Dologi kiadások (=24+27+35+38+44)

K3

9723547

0

649250

7799246,53

1464813

57150

4343400

2057692,1

949999,37

0

1966709,3

264160

88900

29 364 867

53

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

11496231

11 496 231

Ebből: Települési támogatás

400000

Beiskolázási támogatás

2500000

Szépkorúak támogatása

600000

Temetési segély, köztemetés

200000

Lakásfenntartási támogatás

7796231

54

Ellátottak pénzbeli juttatásai (=46+...+53)

K4

0

0

0

0

0

0

11496231

0

0

0

0

11 496 231

63

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

K506

3160000

3 160 000

70

Tartalékok

K513

2514

3942874

0

3 945 388

71

Egyéb működési célú kiadások (=55+59+…+70)

K5

0

3160000

2514

0

0

0

0

0

0

3942874

0

0

0

7 105 388

72

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

-

73

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

29163710

29 163 710

74

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

-

75

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése,

K64

-

78

Beruházási célú előzetesen felszám.ÁFA

K67

7874202

7 874 202

79

Beruházások (=72+…+78)

K6

0

0

0

37037912

0

0

0

0

0

0

0

0

0

37 037 912

80

Ingatlanok felújítása

K71

-

83

Felújítási célú előzetesen felszámított ÁFA

K74

-

84

Felújítások (=80+...+83)

K7

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

-

95

Költségvetési kiadások (=19+20+45+54+71+79+84+94)

K1-K8

24 150 318

3 160 000

2 514

37 687 162

7 799 247

1 464 813

57 150

4 343 400

6 372 640

12 446 230

3 942 874

1 966 709

264 160

88 900

103 746 117

2270000

6372640

12446230

bev:

88531052

2. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzat 2024. évi költségvetési bevételei

forintban

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Közfogi

011130

013350

066020

082091

999000

018010

Eredeti előirányzat

01

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

B111

22275954

22 275 954

02

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

26591111

26 591 111

03/1

Települési önkormányzatok szociális gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B1131

21818870

21 818 870

03/2

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatinak támogatása

B1132

10912276

10 912 276

04

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2270000

2 270 000

05

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

-

07

Önkormányzatok működési támogatásai (=01+…+06)

B11

0

0

0

0

0

0

83868211

83 868 211

12

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

0

0

0

0

-

- ebből Munkaügyi központ (közfoglalkoztatás)

-

- ebből EMMI 20%-os emelés ellentét.

-

13

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (=07+…+12)

B1

0

0

0

0

0

0

83868211

83 868 211

18

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

-

- ebből Munkaügyi központ (közfoglalkoztatás)

B25

-

19

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (=14+…+18)

B2

0

0

0

0

0

0

0

-

25

Vagyoni tipusú adók

B34

500000

500 000

26

Értékesítési és forgalmi adók

B351

1500000

1 500 000

31

Termékek és szolgáltatások adói (=26+…+30)

B35

1500000

1 500 000

33

Közhatalmi bevételek (=22+...+25+31+32)

B3

0

0

0

0

0

2000000

0

2 000 000

35

Szolgáltatások ellenértéke (Klik)

B402

285000

285 000

36

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

890760

890 760

37

Tulajdonosi bevételek (Hidroglobusz)

B404

1485081

1 485 081

42

Egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek

B4082

2000

2 000

43

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek (=41+42)

B408

2000

2 000

49

Működési bevételek (=34+…+40+43+46+...+48)

B4

0

1177760

1485081

0

0

0

0

2 662 841

68

Költségvetési bevételek (=13+19+33+49+55+61+67)

B1-B7

0

1177760

1485081

0

0

2000000

83868211

88 531 052

3. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzat 2024. évi finanszírozási kiadásai

forintban

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat

1.

2.

3.

4.

13

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

2 987 656

14

Központi, irányító szervi támogatások folyósítása

K915

37 414 487

21

Belföldi finanszírozás kiadásai (=04+11+…+17+20)

K91

40 402 143

30

Finanszírozási kiadások (=21+27+28+29)

K9

40 402 143

4. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzat 2024. évi finanszírozási bevételei

forintban

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Előirányzat összesen

04

Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól (=01+02+03)

09

Belföldi értékpapírok bevételei (=05+..+08)

10

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

55 617 208

Biztosító

ebből Támogatás megelőlegezés

2 987 656

ebből közfoglalkoztatásra 2024-ben kapott előleg

3 000 000

ebből közművelődési szakember bértámogatása

ebből Önkormányzati épület fejlesztés

ebbő TOP PLUSZ energetikai korszerűsítés

37 687 162

ebből Szoc tűzifa

ebből TOP.5.3.1-16

2 514

ebből Családi portaprogramból 2024.évi kiadások

2 613 837

ebből Koncessziós díj bevételek

3 942 874

SZABAD MARADVÁNY

5 383 165

11

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

12

Maradvány igénybevétele (=10+11)

55 617 208

13

Államháztartáson belüli megelőlegezések

14

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

15

Központi, irányító szervi támogatás

16

Lekötött bankbetétek megszüntetése

17

Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

20

Tulajdonosi kölcsönök bevételei (=18+19)

21

Belföldi finanszírozás bevételei (=04+09+12+…+17+20)

55 617 208

27

Külföldi finanszírozás bevételei (=22+…+26)

28

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

29

Váltóbevételek

30

Finanszírozási bevételek (=21+27+28+29)

55 617 208

5. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzata és intézménye konszolidált 2024. évi költségvetési MÉRLEGE

Ft-ban

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Ssz

BEVÉTELEK

3

KIADÁSOK

3

1

Önkormányzatok működési támogatásai (B11)

83 868 211

Személyi juttatások (K1)

37 407 518

2

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (B16)

0

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

4 976 522

3

Közhatalmi bevételek (B3)

2 000 000

Dologi kiadások (K3)

43 348 794

4

Intézményi működési bevételek (B4)

2 662 841

Ellátottak pénzbeni juttatásai (K4)

11 496 231

5

Működési célú átvett pénzeszközök államháztartáson kívüli (B6)

0

Egyéb célú pénzeszköz átadások (K5)

3 160 000

6

Tartalék (K5)

3 945 388

7

Működési célú bevételek összesen:

88 531 052

Működési célú kiadások összesen:

104 334 453

8

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (B2)

0

Beruházások (K6)

37 037 912

9

Egyéb felhalmozási bevételek (B5)

0

Felújítások (K7)

0

10

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök államháztartáson kívüli (B7)

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások(K8)

0

11

Felhalmozási célú bevételek összesen:

0

Felhalmozási célú kiadások összesen:

37 037 912

12

Költségvetési bevételek összesen:

88 531 052

Költségvetési kiadások összesen:

141 372 365

13

Hitel felvétel, pénzintézeti bevételek (B811-12)

0

Hitel törlesztés, pénzintézeti kiadások
(K911-13)

0

14

Működési Pénzmaradvány igénybevétel (B813)

18 791 057

Áht belüli megelőlegezés visszafizetése K914)

2987656

Felhalmozási Pénzmaradvány igénybevétel (B813)

37 037 912

Irányítószervi intézmény finanszírozás (K915)

15

Áht-n belüli megelőlegezések (B814)

0

16

Irányítószervi intézmény finanszírozás bevételei(B816)

17

Finanszírozási bevételek összesen:

55 828 969

Finanszírozási kiadások összesen:

2 987 656

18

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

144 360 021

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

144 360 021

6. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzata 2024. évi költségvetési MÉRLEGE

Ft-ban

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Ssz

BEVÉTELEK

3

4

KIADÁSOK

5

1

Önkormányzatok működési támogatásai (B11)

83 868 211

Személyi juttatások (K1)

16 269 208

2

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (B16)

0

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

2 472 511

3

Közhatalmi bevételek (B3)

2 000 000

Dologi kiadások (K3)

29 364 867

4

Intézményi működési bevételek (B4)

2 662 841

Ellátottak pénzbeni juttatásai (K4)

11 496 231

5

Működési célú átvett pénzeszközök államháztartáson kívüli (B6)

0

Egyéb célú pénzeszköz átadások (K5)

3 160 000

6

Tartalék (K5)

3 945 388

7

Működési célú bevételek összesen:

88 531 052

Működési célú kiadások összesen:

66 708 205

8

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (B2)

0

Beruházások (K6)

37 037 912

9

Egyéb felhalmozási bevételek (B5)

0

Felújítások (K7)

0

10

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök államháztartáson kívüli (B7)

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások(K8)

0

11

Felhalmozási célú bevételek összesen:

0

Felhalmozási célú kiadások összesen:

37 037 912

12

Költségvetési bevételek összesen:

88 531 052

Költségvetési kiadások összesen:

103 746 117

13

Hitel felvétel, pénzintézeti bevételek (B811-12)

0

Hitel törlesztés, pénzintézeti kiadások
(K911-13)

0

14

Működési Pénzmaradvány igénybevétel (B813)

18 579 296

Áht belüli megelőlegezés visszafizetése K914)

2 987 656

Felhalmozási Pénzmaradvány igénybevétel (B813)

37 037 912

Irányítószervi intézmény finanszírozás (K915)

37 414 487

15

Áht-n belüli megelőlegezések (B814)

16

Irányítószervi intézmény finanszírozás bevételei(B816)

-

17

Finanszírozási bevételek összesen:

55 617 208

Finanszírozási kiadások összesen:

40 402 143

18

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

144 148 260

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

144 148 260

7. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

A Gigei Gerlefészek Óvoda Intézmény 2024. évi költségvetése - MÉRLEG

Ft-ban

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Ssz

BEVÉTELEK

3

4

KIADÁSOK

5

6

1

Önkormányzatok működési támogatásai (B11)

0

Személyi juttatások (K1)

21 138 310

2

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (B16)

0

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

2 504 011

3

Közhatalmi bevételek (B3)

0

Dologi kiadások (K3)

13 983 927

4

Intézményi működési bevételek (B4)

0

Ellátottak pénzbeni juttatásai (K4)

0

5

Működési célú átvett pénzeszközök államháztartáson kívüli (B6)

0

Egyéb célú pénzeszköz átadások (K5)

0

6

Tartalék (K5)

7

Működési célú bevételek összesen:

0

Működési célú kiadások összesen:

37 626 248

8

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (B2)

0

Beruházások (K6)

9

Egyéb felhalmozási bevételek (B5)

0

Felújítások (K7)

0

10

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök államháztartáson kívüli (B7)

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások(K8)

0

11

Felhalmozási célú bevételek összesen:

0

Felhalmozási célú kiadások összesen:

0

12

Költségvetési bevételek összesen:

0

Költségvetési kiadások összesen:

37 626 248

13

Hitel felvétel, pénzintézeti bevételek (B811-12)

0

Hitel törlesztés, pénzintézeti kiadások
(K911-13)

0

14

Működési Pénzmaradvány igénybevétel (B813)

211 761

Áht belüli megelőlegezés visszafizetése K914)

0

Felhalmozási Pénzmaradvány igénybevétel (B813)

Irányítószervi intézmény finanszírozás (K915)

15

Áht-n belüli megelőlegezések (B814)

0

16

Irányítószervi intézmény finanszírozás bevételei(B816)

37 414 487

17

Finanszírozási bevételek összesen:

37 626 248

Finanszírozási kiadások összesen:

0

18

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

37 626 248

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

37 626 248

8. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzata nevében végzett beruházások kiadásai beruházásonként

Feladat megnevezése

Eredeti ei. Összege (Ft)

TOP_PLUSZ energetikai korszerűsítés

37 037 912

Összesen:

37 037 912

9. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzata nevében végzett felújítások kiadásai felújításonként

Felújítási cél megnevezése

Eredeti előirányzat (Ft)

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése MFP (Kossuth 4.)

Összesen:

0

10. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzata 2024. évi létszám kimutatása

Megnevezés:

Létszám:

Státusz:

Gige

Polgármester

1 fő

Falugondnok

1 fő

Kjt.

Közműv.szakember

0 fő

Mt.

Létszám öszesen:

2 fő

Gigei Gerlefészek Óvoda 2020. évi költségvetése - Létszámadatok

Megnevezés:

Létszám: Fő

Státusz:

Létszám öszesen:

5,25

Óvodai nevelés:

4,25

Óvodapedagógus:

2,625

Kjt. /Nkt.

1 státusz betöltetlen

ebből vezető:

1

Kjt. /Nkt.

Dajka/Gondozó és takarító

1,625

Óvodai tálalókonyha:

1

konyhai dolgozók

1

Mt.

Összes létszám (közfoglalkoztatottak nélkül

6,625 fő

A közfoglalkoztatottak létszáma költségvetési szervenként

Költségvetési szerv

Létszám

Átlag Létszám

Gige Önkormányzatnál

Összesen:

Mindösszesen:

31,625

11. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzat 2024. évi előirányzat-felhasználási ütemterve

ezer Ft-ban

Kiadások

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Összesen

K1. Személyi juttatások

1 278 267

1 458 267

1 278 267

1 278 267

1 278 267

1 653 267

1 278 267

1 278 267

1 278 267

1 278 267

1 278 267

1 653 267

16 269 208

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

195 293

239 293

195 293

195 293

195 293

280 293

195 293

195 293

195 293

195 293

195 293

195 293

2 472 511

K3. Dologi kiadások

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

2 447 072

29 364 867

K5. Egyéb működési célú kiadások

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

7 105 388

K5. Egyéb működési célú kiadások

-

K5. Egyéb működési célú kiadások

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

592 116

7 105 388

K6. Beruházások

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

3 086 493

37 037 912

K7. Felújítások

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

K8. Finanszírozási kiadások

5 019 630

3 216 592

3 216 592

3 216 592

3 216 592

3 216 592

3 216 592

3 216 592

3 216 592

3 216 592

3 216 592

3 216 592

40 402 143

Összesen

13 185 223

11 606 185

12 432 185

11 382 185

11 382 185

12 892 185

11 882 185

11 382 185

12 432 185

11 382 185

11 382 185

12 807 185

144 148 260

Bevételek

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Összesen

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

6 989 018

83 868 211

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

B3. Közhatalmi bevételek

- 258 333

- 258 333

241 667

- 258 333

3 241 667

- 258 333

- 258 333

241 667

- 258 333

- 258 333

- 258 333

341 667

2 000 000

B4. Működési bevételek

221 903

221 903

221 903

221 903

221 903

221 903

221 903

221 903

221 903

221 903

221 903

221 903

2 662 841

B8. Finanszírozási bevételek

55 617 208

55 617 208

Összesen

62 569 796

6 952 588

7 452 588

6 952 588

10 452 588

6 952 588

6 952 588

7 452 588

6 952 588

6 952 588

6 952 588

7 552 588

144 148 260

12. melléklet a 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Gige Község Önkormányzata 2024. évi költségvetése - Több éves kihatással járó/EU forrásból megvalósuló programja

Projektazonosító:

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00026

Projekt címe:

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Kedvezményezett neve:

Gige Község Önkormányzata

Megnevezés

2022. év

2023. év

2024. évi terv

Össz bevétel/Kiadás

BEVÉTELEK:

EU forrásból származó támogatás előleg összege:

56 066 975

0

0

56 066 975

Összes bevétel:

0

0

0

0

KIADÁSOK:

Személyi kiadások:

0

0

0

0

Munkáltató teher

0

0

0

0

Dologi kiadások

1 249 680

1 249 680

649 250

3 148 610

Beruházási kiadások

0

15 880 453

37 037 912

52 918 365

Kiadások összesen

1 249 680

17 130 133

37 687 162

56 066 975