Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014.(III. 10.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések, anyakönyvi események engedélyezéséről és szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2014. 03. 11- 2017. 07. 04

Rinyabesenyő Község Önkormányzatának

2/2014. (III. 10.) rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések, anyakönyvi események engedélyezéséről és szolgáltatási díjairól


Rinyabesenyő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet  42/A.§. (4) bekezdésében, valamint a Magyarország Alaptörvénye 32 cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1.§.


A rendelet hatálya Rinyabesenyő község közigazgatási területén történő házasságkötési és egyéb családi események társadalmi megünneplése (továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény) kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.



A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés


2.§.


A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés ingyenes.



A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai


3.§.


  1. Anyakönyvi eseményt lebonyolítani munkanapokon, valamint szombaton lehet. Munkaszüneti napokon (vasárnap és állami ünnepnapokon) házasságot kötni, egyéb családi rendezvényt tartani nem lehet.
  2. A Lábodi Közös Önkormányzati Hivatal épületén kívül, valamint munkaidőn kívül történő családi események megrendezését az anyakönyvvezető térítési díj ellenében vállalhatja.
  3. Az anyakönyvvezető hivatali munkaidőn kívüli, illetve hivatali helyiségen kívül történő közreműködését a település jegyzőjétől írásban, a kérelem indoklásával, az általános tételű államigazgatási eljárási illeték lerovásával kell kérni.
  4. A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt. A kérelmet írásban, az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani e rendelet 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon.
  5. A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelmet írásban, az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani az anyakönyvvezető útján a település jegyzőjéhez, e rendelet 2. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon. A kérelemről a jegyző esetenként, az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt. A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít, és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.


  1. A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelembe kell venni a hivatali helyiségben előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményeket. Azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.



Anyakönyvi események díjazása, díjfizetési kötelezettség


4.§.


  1. A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményekért eseményenként 5.000.- Ft + mindenkor hatályos ÁFA szolgáltatási díjat kell fizetni, mely tartalmazza a személyi és tárgyi feltételek biztosítását.
  2. Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményekért eseményenként 10.000.- Ft + mindenkor hatályos ÁFA szolgáltatási díjat kell fizetni, mely tartalmazza a tárgyi és személyi feltételek biztosítását.
  3. Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményben történő közreműködéséért eseményenként nettó 5.000.- Ft díjazás illeti meg.
  4. Az (1)-(3) bekezdésben megállapított díjakat legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző hét szerdai pénztári napjáig a Lábodi Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába kell megfizetni az erről kiállított számla alapján.
  5. A közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjazás kifizetése havonta, utólag a jegyző igazolása alapján történik.



Záró rendelkezések


5.§.


  1. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet előírásait kell alkalmazni.
  2. E rendelet 2014. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett, e rendelet szerinti anyakönyvi események létesítése iránti eljárásokban kell alkalmazni.


Rinyabesenyő, 2014. március 10.



                                                Orsós Imre                                        Nagy Balázs

                                                polgármester                                           jegyző



A rendelet kihirdetve:


Rinyabesenyő, 2014. március 11.



Nagy Balázs

     jegyző




Mellékletek