Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 12.) önkormányzati rendelete

a hivatali helységben, a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2024. 03. 13

Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 12.) önkormányzati rendelete

a hivatali helységben, a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

2024.03.13.

Kercseliget Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §. a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a 2010. évi I. törvény 19. §. (1) és (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kercseliget Község Önkormányzata illetékességi területén történő

a) anyakönyvi bejegyzést igénylő esemény

b) anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény kapcsán az e rendeletben

megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

(2) Nem tartható anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. §. (2) bekezdésben meghatározott időpontokban, kivéve a közeli halállal fenyegető állapotot.

2. A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény lebonyolítása és a térítési díjak

2. § (1) Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi bejegyzést igénylő és az anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi események megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetője útján a 2. §-ban írtak szerint térítésmentesen biztosítja.

(2) A hivatali helyiségben és munkaidőben díjmentesek az alábbi alapszolgáltatások

a) ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség

b) ünnepi beszéd, emléklap, köszöntő készlet (gyűrűpárna, pezsgőspohár)

c) gépi zene.

3. Hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi és családi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi események megrendezését az anyakönyvvezető térítési díj ellenében vállalhatja.

(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli közreműködését az anyakönyvi, és az anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi eseményre történő bejelentkezéskor a jegyzőtől írásban kell megkérni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény akkor engedélyezhető, ha az érintettek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolják a 4. § (1) – (4) bekezdés szerinti térítési díj befizetését.

(4) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény csak akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött, hogy arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik.

(5) Rendkívüli méltánylást igénylő körülmény esetében – különös tekintettel a házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, vagy súlyos mozgás-korlátozottságára, melynek okán különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés – a lakáson lebonyolított anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény – kizárólagosan hivatali munkaidőben – díjmentes.

4. Az anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény térítési díjai

4. § (1) A hivatali helyiségben, de munkaidőn kívüli anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezésként bruttó 15.000,- Ft térítési díjat kell fizetni.

(2) A hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 30.000,- Ft térítési díjat kell fizetni.

(3) A térítési díjat az erről rendelkező határozat véglegessé válását követően, de legkésőbb az eseményt megelőző 8 munkanappal a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal (7255 Nagyberki, Újváros u. 1.) – továbbiakban: Hivatal - költségvetési számlájára, vagy a Hivatal házipénztárába kell befizetni.

(4) Az (1) - (2) bekezdésben meghatározott térítési díj befizetését az anyakönyvi és az anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi eseményt megelőző 8 munkanappal, a befizetett díjat igazoló bizonylat anyakönyvvezető részére történő bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása, vagy a Hivatal hibájából történő esemény elmaradása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére, az erről rendelkező határozat véglegessé válásától számított 8 munkanapon belül vissza kell fizetni.

(5) Amennyiben a bejelentett eseményt az igénybe vevők a kitűzött időpont előtt legalább

8 munkanappal megelőzően írásban lemondják, a befizetett térítési díjat részükre a bejelentést követő 8 munkanapon belül a Hivatal visszafizeti.

5. Az anyakönyvi és az anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény lebonyolításáért az anyakönyvvezető részére járó díjazás

5. § Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, úgy

a) hivatali helyiségben, de munkaidőn kívül megtartott anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény esetén bruttó 10.000,-Ft.

b) hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi és anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény esetén bruttó 20.000,-Ft díj illeti meg, melyek kifizetése a tárgyhót követő hónap 10. napjáig esedékes.

6. § (1) A jegyző – figyelemmel a hatályos jogszabályok rendelkezéseire – az anyakönyvvezető részére évente egy alkalommal, a feladat ellátására tekintettel bruttó 50.000 Ft összegben munkaruha juttatást biztosíthat.

(2) Az anyakönyvvezető a munkaruha juttatást kizárólagosan az anyakönyvvezetői feladatainak elvégzése során használt, az ünnepélyes megjelenéshez szokásos ruházat megvásárlására fordíthatja. (3) A munkaruha juttatás kifizetése és elszámolása a ruházati költségtérítésre vonatkozó jogszabályok alapul vételével történik, azzal, hogy az összeg felhasználásáról az anyakönyvvezető számlával köteles elszámolni tárgyév december 15-ig.

6. Értelmező rendelkezések

7. § (1) E rendelet alkalmazásában:

(2) Hivatali helyiség: Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal 7255 Nagyberki, Újváros u. 1. szám alatti emeleti nagyterme.

(3) Hivatali munkaidőn kívüli családi esemény: hétfőtől - csütörtökig: 16.30 és 18.00 óra közötti, pénteken 14.00 és 18.00 óra közötti, szombaton 10.00-18.00 óra közötti időpont.

(4) Hivatali munkaidőben tartott családi esemény: a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend szerint.

(5) Anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény: névadó, házassági fogadalom megerősítése, szépkorúak köszöntése.

(6) Anyakönyvi bejegyzést igénylő családi esemény: házasságkötés.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2024. március 13-án lép hatályba.

9. § (1) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 5/2017.(IV.6.) önkormányzati rendelete.