Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2010 (IV.8.) önkormányzati rendelete

A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának általános szabályairól

Hatályos: 2010. 04. 15- 2010. 12. 31

Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testülete a  helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. §. (1) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Tv. 54. §. (1) bekezdésében foglaltak alapján a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


  1. §.


(1) A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek a községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület használatot, a zöldfelületek használatát, a hirdető berendezések elhelyezését.


(2) E rendelet  tárgyi hatálya kiterjed Fonó közigazgatási területén lévő az ingatlan-nyilvántartásban önkormányzati tulajdonú közterületként nyilvántartott minden területre.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra, aki  a település közigazgatási területén önkormányzati tulajdonú közterületet alapvető rendeltetésétől eltérő célra használ.


  1. §.


A közterületet alapvető rendeltetése szerinti célra engedély nélkül bárki használhatja mások ilyen közterület-használatát indokolatlanul nem zavaró módon és mértékben.


Értelmező rendelkezések


  1. §.


E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó ) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használat. A közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb), a közművek elhelyezése.


 b) mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz  (a kereskedelemi törvény szerint)



c) Jármű tárolása: ha a jármű engedély nélkül 24 óránál hosszabb ideig közterületen várakozik.

d) Üzemképtelen jármű: a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt, baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, vagy műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült.


A közterület alapvető rendeltetésétől eltérő célú használata


  1. §.


(1) A közterület alapvető rendeltetésétől eltérő alábbi célokra is külön hozzájárulás megszerzése nélkül használható:

a) utólagos bejelentési kötelezettség terhe mellett a közvetlen élet- és balesetveszély, illetve meghibásodás haladéktalan elhárításához szükséges terület 72 órát meg nem haladó , indokolt mértékű igénybevételéhez

b) önkormányzat által, vagy megbízásából történő munkavégzéshez,

c) úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását, szabályozását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

d) a szokásos életvitelhez kapcsolódó anyagok, tárgyak, eszközök (tüzelő bútor, rendszeresített hulladékgyűjtő eszköz) a rendeltetésszerű közterület használatot, lényegesen nem akadályozó módú, 48 órát meg nem haladó időtartalmú közterületi tárolásához.

e) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető berendezés , cég- és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.


(2) A közterület az előző bekezdésen kívüli célokra történő alapvető rendeltetéstől eltérő használata csak erre vonatkozó külön hozzájárulás önkormányzattól történő megszerzése alapján lehetséges.


(3) Nem használható a közterület és használatára hozzájárulás nem szerezhető:

  1. bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére, továbbá szeszesital (kimért és palackozott ) forgalmazására ,kivéve a vendéglátó ipari egységek közterületen ideiglenesen kialakított helyiségeit és az önkormányzati rendezvényeket,
  2. a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére.



  1. §.


(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használáshoz, hozzájárulás megszerzéséhez a közterület tulajdonosának hozzájárulásával kötött bérleti szerződés szükséges az alábbiak esetében:


  1. mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,
  2. önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,
  3. építési munkákkal kapcsolatos területfoglaláshoz, állvány, építőanyag, törmelék, ezek tárolására szolgáló konténer 24 órát meghaladó elhelyezéséhez.
  4. alkalmi árusítás és mozgóboltból történő árusítás, javító és szolgáltató tevékenységre
  5. kiállítás, alkalmi vásár céljára,
  6. üzemképtelen jármű 24 órán túli ideiglenes tárolására,
  7. teher és- és áruszállításra szolgáló gépjármű mezőgazdasági vontató, munkagép pótkocsi  24 órán túli tárolására
  8. vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek 12 órán túli  elhelyezésére, árukirakodásra.



 Közterület-használat iránti kérelem


  1. §.


(1) A közterület használati hozzájárulás megszerzését annak kell kezdeményeznie, aki a közterületen használni kívánja.


(2) A kérelmet csak az ingatlan  - építmény, üzlet -  tulajdonosa  - üzemeltetője - , illetve a rendezvény szervezője adhat be.


 (3) A hozzájárulás megszerzését kezdeményező kérelemnek tartalmazni kell:

  1. a kérelmező nevét, lakásának   - telephelyének  - címét,
  2. nem magánszemély kérelmezőnél a felelős személy megnevezését,
  3. a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy a közterületet állandó jelleggel kívánja használni,
  4. a közterület –használat helyének, helyigényének pontos meghatározását
  5. a közterületen folytatni kívánt tevékenység  gyakorlására jogosító okirat (pl. vállalkozói, működési engedély) egy másolati példányát,
  6. zöldterület, közpark használat esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozat egy példányát,
  7. árusítás esetén, amennyiben az árusítást végző személy nem azonos a kérelmezővel, annak nevét és címét.


/4/ A hozzájárulás iránti kérelmet Baté Körjegyzőséghez /Baté, Fő u. 7/ szám alatt kell leadni az 1. sz. függelékben meghatározott nyomtatványon.


A közterület alapvető rendeltetéstől eltérő célú használati jogosultság formái


  1. §.


(1) A közterület állandó jellegű használatához kérelem alapján az alábbi felsorolt esetekben a közterület tulajdonosának a képviselő-testületnek a hozzájárulása szükséges.

 a) üzlethelyiségek és egyéb árusítóépületek

 b) ipari és raktárépületek elhelyezéséhez,

 c) egyéb termési célú területhasználathoz.



(2)A közterület állandó jellegű használatát építmény létesítése céljára a funkció megkötésével hagyja jóvá a képviselő-testület.



.8. §.


(1) A közterület nem állandó, ideiglenes használatához kérelem alapján a  közterület tulajdonosával kötött bérleti szerződéssel biztosítható a közterület használata.


 (2) A közterület  használatával kapcsolatos hozzájárulást a polgármester adja meg és   bérleti szerződést köt a képviselő-testület nevében.


(3) Az elbírálás során figyelembe kell venni a hatályos építésügyi, természet-és környezetvédelmi előírásokat (jogszabályok, település-rendezési tervek), a településképi, műemlékvédelmi szempontokat, illetve közbiztonsági, értékvédelmi és köznyugalmi érdekeket.


(4) Egy hétnél rövidebb  használati időtartamra szóló  kérelem esetén bérleti szerződést nem kell kötni, a használat jogosultságát a közterület használati díj befizetéséről szóló bizonylattal kell igazolni.


9. §.


(1)  A közterület használatára vonatkozó  bérleti szerződés visszavonásig, meghatározott időre, vagy előre meghatározott feltétel bekövetkezéséig biztosítható.


(2) A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a használó nevét és címét, telephelyének címét

b) a közterület –használat célját és időtartalmát, vagy azt, hogy a szerződés milyen feltétel bekövetkezéséig érvényes,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és a feltételeinek meghatározását,

d) a szerződés megszűnésének eseteit az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) a közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésétének a módját,

f) azt, hogy a közterület használó köteles az igénybe vett területet és annak közvetlen környékét tisztán tartani, a téli síkosság mentességét biztosítani, a göngyöleg és szemét elszállítására, valamint a közterületi létesítmény karbantartásáról gondoskodni,

h) azt, hogy a használó köteles a bérleti szerződést a helyszínen tartani, illetve a létesítményben, vagy a hirdető-berendezésen a nevét, vagy a szerződés számát (kereskedő esetében a székhelyet is)jól látható helyen és módon feltüntetni.


(3) A bérleti jogviszony a szerződésben meghatározott időpontig, illetőleg feltétel bekövetkezéséig tart.  A bérleti szerződés megszűnik akkor is, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító engedély érvényét veszti.


(4) A bérleti szerződést a jogszabályok, illetve a rendelet előírásai alapján az önkormányzat nevében a polgármester köti meg a létrejövő jogiszony a polgári törvénykönyv szerinti.


(5) A bérleti szerződés  legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 5 év.


(6)A közterületen üzemképtelen jármú tárolására maximum 30 napig adható hozzájárulás.


Díjfizetési kötelezettség


10. §.


(1) A közterület használatáért  a jogosult - az e rendeletben meghatározott kivételekkel- díjat köteles fizetni.


(2) A 7. §-ban foglalt közterület használat  díjmentes.


(3) A díj mértékét minden évben a képviselő-testület határozza meg, mértékét az 1. sz. melléklet tartalmazza. A díj meghatározásakor minden megkezdett m2 egésznek számít.


(4) Nem kell díjat fizetni:

  1. fegyveres testületeknek, rendészeti szervnek, tűzoltóságnak, mentőknek,
  2. feladatkörükben jótékonysági közhasznú tevékenységet végzőnek,
  3. kommunális és közüzemi szervezeteknek,  cégeknek a feladataik ellátását szolgáló létesítményeikért, tevékenységükért
  4. köztéri műalkotások, zsűrizett dísztárgyak elhelyezéséért,
  5. közvetlen élet- vagy balesetveszély elhárításakor,
  6. hulladék-hasznosítási célból elhelyezett gyűjtő eszközökért,
  7. műemléki, vagy helyi védettség alatti épület-felújításokkal kapcsolatosan
  8. ingyenes látogatható kulturális és sport rendezvényekért,
  9. választási kampány idején az induló szervezetek, személyek választási hirdetmény szabályszerű elhelyezésért, gyűlései megtartásáért.
  10. önkormányzat által szervezett rendezvényen történő hirdetmény esetében, amennyiben a rendezvény támogatója.
  11. ha a közterület használata különösen fontos  - közérdeken alapuló  - önkormányzati érdekeket szolgál, elsősorban kulturális, környezet-és egészségvédelmi programok esetében.
  12. önkormányzati intézmény a közterület használója.  


(5) A díjat a tevékenység megkezdése előtt kell megfizetni az önkormányzat pénztárába, vagy átutalni az önkormányzat elszámolási számlájára. Amennyiben a tevékenység időtartama az 1 évet meghaladja , akkor a díjat negyedévente előre kell megfizetni, negyedév  10. napjáig. Amennyiben 1 évnél rövidebb akkor minden hónap 10 napjáig kell előre a díjat megfizetni.  


(6) Díjhátralék esetén a jogosult azt a Polgári Törvénykönyv szerinti kamataival köteles kiegyenlíteni. Egy hónapot meghaladó időtartalmú jogosultságnál  ezt a mértéket meghaladó díjhátralék esetén tevékenységét csak akkor gyakorolhatja tovább, ha a tárgyévre vonatkozó teljes díjat előre megfizeti. Ellenkező esetben a jogosultságát meg kell vonni.


Közterület-használat szünetelése, megszűnése


11. §.


A polgármester – közérdeken alapuló - önkormányzati érdekeket szolgáló, elsősorban kulturális, környezet-és egészségvédelmi, közúti biztonság esetén elrendelheti a közterület használat gyakorlásának szüneteltetését, amely időszakra díjfizetési kötelezettség nincs, a közterület-használati jogosultság időtartama ezzel az időszakkal meghosszabbodhat.


12. §.


(1) A közterület használat megszűnik:

  1.  a meghatározott idő lejárt, illetőleg feltétel bekövetkezett

b) a jogosult halálával, illetve jogúton nélküli megszűnésével

c) a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnt.


(2) A közterület használat megszüntethető:

 a) a jogosult általi bejelentéssel,

  1. az önkormányzat általi felmondással

ba) közérdeken alapuló, elsősorban önkormányzati érdeket szolgáló, kulturális, környezet-és egészségvédelmi, közúti biztonságot, közrendet szolgáló célok esetében.

  1. ha a jogosult a közterületet nem a meghatározott célra, vagy módon használja,

bc) a jogosult díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére nem tesz eleget,

bd) jogosultságát más erre nem jogosítottnak átengedik,

be) jogosultságához megtévesztéssel jutott.


(3) A megszűnéskor jogosult, az eredeti állapotot saját költségén haladéktalanul köteles helyreállítani.


A jogellenes használat következményei


13. §.


(1) Az e rendeletben foglalt előírások betartását a rendőrség, más jogszabályok szerint erre jogosultak, valamint az önkormányzat által erre felhatalmazott személyek ellenőrizhetik.


(2) Az ellenőrzést a jogosult köteles tűrni és a jogosultságát igazoló okiratot, vagy annak hiteles másolatát folyamatosan a helyszínen tartva bemutatni.


(3) Az ellenőrzés kiterjedhet:

  1. a közterület-használat jogosultságának megállapítására (Pl. rendelkezik –e közterületre vonatkozó használati engedéllyel, bérleti szerződéssel)
  2. a közterület-használati díj befizetésére,
  3. a helyszínen az előírásoknak megfelelő jogosultság – gyakorlás vizsgálatára, beleértve a közterület és – a közvetlen környezete tisztántartására vonatkozó kötelezettség rendszeres teljesítésére,
  4. a közterület használat megszűnésekor az eredeti állapot helyreállításának megtörténtére.


(4) Az ellenőrzés megállapításai alapján az alábbi intézkedések történhetnek:

  1. felszólítás  - díjfizetésére, előírások betartására, eredeti állapot helyreállítására,
  2. közterület-használati jogosultság megszüntetése,
  3. egyéb szankciók alkalmazása
  4. az engedélyt kiadó hatóság megkeresésére, a kiadott kereskedelmi engedély bevonása céljából mozgóbolt esetében.


14 §.


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést  szolgálja.


15. §.



(1) E rendelet 2010. április 15-én lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


(2) Aki e rendelet hatálybalépésének időpontjában már megszerzett közterület használati jogosultsággal rendelkezik és ezen jogosultságát továbbra is fenn kívánja tartani a rendelet hatálybalépését követő 30 napon belül ezt kezdeményeznie kell. Ezen időszak alatt a korábbi feltételek szerinti közterület használati jogosultságát tovább gyakorolhatja.


(3) Aki a rendelet hatálybalépése időpontjától nem rendelkezik közterület-használati jogosultsággal, annak e rendelet szerinti tevékenységét meg kell szüntetnie, vagy ezen jogosultságát meg kell kérnie, a rendelet hatálybalépését követő 30 napon belül.



Fonó, 2010. április 7.




Kovács Gyula                                                             Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                  körjegyző




A rendelet kihirdetve: 2010. április 8.



Patakiné Kercsó Szilvia

Körjegyző