Cserénfa Község Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2015(XI.30..) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 06. 29

Cserénfa Község Önkormányzat Képviselőtestülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ A kéményseprő-ipari közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvényben meghatározott feladatok ellátását foglalja magába.

2.§ (1) A kéményseprő-ipari közszolgáltatás tárgyát képező égéstermék-elvezetőt magában foglaló ingatlan tulajdonosa, használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

(2)Az ingatlan tulajdonosa köteles a munkavégzés helyi feltételeit biztosítani, a munkavégzést tűrni, valamint az elvégzett munkát aláírással igazolni, és a dokumentumokat 1 példányban átvenni.

(3) A közszolgáltatás tárgyévi igénybevételével kapcsolatos szerződéses jogviszonyt az ingatlan tulajdonosa és a közszolgáltató között a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről a tulajdonost írásban értesítette, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.

3.§ Cserénfa község közigazgatási területén a kéményseprő-ipari közszolgáltatás teljesítésére kizárólagos joggal rendelkező közszolgáltató a Somogy Kéményseprő-Mester  Kft. 7400 Kaposvár, Ivánfahegyalja u. 21. (továbbiakban: közszolgáltató).

4.§  (1) A Közszolgáltató közszolgáltatási tevékenysége során a jogszabály szerinti kötelezettségeinek folyamatosan köteles eleget tenni.

(2) A közszolgáltató a sormunkákat ütemterv alapján végzi.

(3) A Közszolgáltató a sormunkák végzésének várható időpontjáról kellő időben – de a munka megkezdését legalább  8 nappal megelőzően – köteles az ingatlan tulajdonosát írásban, hirdetmény útján értesíteni.

5.§ (1) A közszolgáltatás keretében végzett tevékenységért az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni. A közszolgáltatás díját e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A tevékenység díját a munkavégzéssel egy időben a munka elvégzése után kell a Közszolgáltató vagy megbízottja által benyújtott számla alapján megfizetni, amely a gyakoriság szerinti éves díj arányos része.

6.§ Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

7.§ Hatályát veszti

  1. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 13/1997. (XII.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet)
  2. a Rendelet módosításáról szóló 11/2011. (XI.10.) önkormányzati rendelet, és a 13/2012. (XII.10.) önkormányzati rendelet.

8.§ Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


         Papp Lajos                                                                   Patakiné Kercsó Szilvia

        polgármester                                                                              jegyző




A rendelet kihirdetve 2015. november 30.


Patakiné Kercsó Szilvia

jegyző