Hajmás Község Önkormányzat Képviselőtestületének 5/2005(IV.29..) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról

Hatályos: 2016. 05. 28


Hajmás Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény. 54. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. LXV. törvény 16. § (1) bekezdésére - a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. §.


(1)     A rendelet célja községképi, közegészségügyi, köztisztasági és közbiztonsági szempontok figyelembevételével meghatározni a közterület rendeltetéstől eltérő célú  használatának szabályait.

2. §.


(1)     A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetre. (Ptk. 685 § c. pont)


(2)     A rendelet hatálya kiterjed  Hajmás község közigazgatási területén lévő – az ingatlan-nyilvántartásban közterületként bejegyzett – bel- és külterületi földrészletekre (különösen zöldterületek, parkok, játszóterek, utak, utcák, járdák, terek, sétányok, beépítetlen területek, stb.).


(3)     A rendelet hatálya nem terjed ki :

          kirakóvásárra (búcsúvásár, alkalmi (falunapi) ünnepi vásár).



A közterület rendeltetéstől eltérő célú  

használata


3. §.


(1) A közterületet rendeltetésének megfelelően - állagának sérelme, a forgalom veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki szabadon használhatja.


(2)     A közterület rendeltetéstől eltérő használatához - kivéve 9. §. - a tulajdonos hozzájárulása szükséges.

          A tulajdonosi hozzájárulás nem pótolja a külön jogszabályokban előírt bejelentési, engedélyezési kötelezettséget.



(3)     A rendelet a 2. §. (2) bekezdésben meghatározott közterületet különösen a zöldterületet, parkolót, játszóteret, utat, járdát, teret, sétányt a rendeltetéstől eltérően, továbbá a 9. §. kivételével engedély nélkül, vagy az engedélyben meghatározottól eltérően használni tilos.


(4)[1]    Az önkormányzat a tulajdonosi jogosítvány (tulajdonosi hozzájárulás) gyakorlásával a polgármestert bízza meg. A közterület használatba adási szerződés elkészítésével kapcsolatos feladatokat a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Szentbalázsi Kirendeltsége (Szentbalázs, Fő u. 85. )  látja el.


4. §.


(1)     Használatba adási szerződés csak azzal köthető, aki rendelkezik:

a)  a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirattal,

b)  a tevékenység végzéséhez szükséges hatósági engedélyekkel, a közút, a járda területét érintő közterület használat esetén a kezelő hozzájáruló nyilatkozatával.


(2)     Nem köthető szerződésárusítás céljára

a)  szeszes ital árusításához, kivéve a vendéglátóipari előkert,

b)  a közlekedés biztonságát zavaró (utak és útkereszteződések, csomópontok beláthatóságát akadályozó, közúti és jelzőtáblákat tartó) berendezésekre és anyagok elhelyezésére,

c)  3,5 t össztömeget meghaladó teher, személy- és áruszállításra szolgáló járművek, valamint mezőgazdasági vontató, lassú jármű, járműszelvény, nehéz pótkocsi, lakókocsi, munkagép közterületen tárolására.



A közterület használatának módja


5. §.


  1. A közterület használójának a közterületet úgy kell használnia, hogy ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.


(2)     A használó köteles a közterületen általa elhelyezett tárgyakat az árusítási időn túl a közterületről eltávolítani, valamint az általa használt közterületet rendben és tisztán tartani.


(3)     Ha a használati szerződés megszűnik és a közterület használója a saját költségén az eredeti állapotot a meghatározott határidőre nem állítja helyre, az önkormányzat a használó felelősségére és anyagi terhére az eredeti állapotot helyreállítathatja.


(4)     Fel kell mondani a szerződést, ha a használó a közterületet nem a szerződésben meghatározott célra, módon és feltételekkel használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.


(5)     Ha a közterület igénybevétel az előző bekezdésben foglaltak szerint szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület bérleti díjat visszakövetelni nem lehet.


(6)     Szeszes ital közterületen – kivéve, engedélyezett kulturális, sportrendezvények, ünnepségek alkalmával – csak vendéglátóipari előkertben árusítható, illetve fogyasztható.


6. §.


Abban az esetben, ha a közterület igénybevétele során közvetlen veszély, a közlekedés zavarása áll fenn, az önkormányzat a közterület igénybevételét azonnali hatállyal, kártalanítás nélkül megszünteti.



A közterület rendeltetéstől eltérő használatának

fajtái


7. §.


(1)     Építéssel nem járó közterület használatra tulajdonosi hozzájárulás különösen a következő célra adható:


a)  a közterületre legalább  20 cm-rel túlnyúló, 1 m2 felületet meg nem haladó üzlethomlokzat, kirakatszekrény, reklámhordozó, cégér valamint a közterületre 1 m-nél kisebb kiugrású üzleti védőtető, ernyőszerkezet elhelyezéséhez,

b)  1 m2-nél kisebb felületű hirdető berendezés, információs tábla, valamint transzparens elhelyezéséhez,

c)  antenna, zászlórúd elhelyezésére (4 m-ig),

d)  vendéglátó-ipari kitelepülés (előkert) megvalósításához,

e) árusító (cukorka, zöldség, gyümölcs, virág, hírlap, stb. értékesítésére szolgáló) pavilon elhelyezéséhez,

f) árubemutatás céljára, reklámozási célú árú kirakásához, valamint közterületen időszakos és folyamatos árusításhoz,

g)  közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata, egyéb árusító berendezés elhelyezéséhez,

h)  mozgóbolt üzemeltetéséhez, valamint mozgó szolgáltató tevékenység végzéséhez,

i)   termőföld, humusz, tárolás céljára

j)   építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék kihelyezéséhez,

k)  közterület felbontására, amennyiben nem építési engedély köteles,

l)   alkalmi tűzijáték céljára,

m) virágláda, virágkosár elhelyezéséhez feltéve, hogy az a forgalmat nem akadályozza és kihelyezője azt gondozza,

n) kiállítás, sport- és kulturális rendezvény céljára,

o) tevékenységüket árusítással egybekapcsoltan végző művészek működéséhez,


8. §.


Építéssel járó közterület használat esetén:


a)      ha a közterület használata építési (létesítési) engedélyhez kötött tevékenységgel kapcsolatban szükséges, az építési jogosultságot a tulajdonosi hozzájárulással kell igazolni.


b)      Tulajdonosi hozzájárulás gépkocsi bejáró létesítéséhez akkor adható, ha:


-    a közterületen a gépkocsi bejárót (útcsatlakozást) szilárd burkolattal építik ki,

-    a szükséges átereszt az építéshatóság által megállapított mérettel saját költségén a kérelmező kiépíti,

-    az áteresz tisztántartásáról gondoskodik.


9. §.


Nem kell a közterület használathoz tulajdonosi hozzájárulás:


a)      a közterületnek az önkormányzat és intézményei által történő igénybevételéhez,

b)      fegyveres testületeknek és rendészeti szerveknek, valamint a tűzoltóságnak és mentőknek feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

c)      az úttartozékok, útbaigazító táblák és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

d)      közterületen, illetőleg az alatt, vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművezetékek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, feltéve, hogy a munka végzése nem jár együtt burkolat felbontásával,

e)      a szervezett lomtalanítási akcióban a közterületekre kihelyezett tárgyak tárolásához, a lomtalanítás időtartamára,

f)       tüzelőanyag 48 órát meg nem haladó tárolására,

g)      konténer elhelyezésére (költözés és épület felújítás során keletkező szemét, törmelék ideiglenes tárolására) egy hétig terjedő időszakra,

h)      a 2 m2-nél nagyobb közterületet nem igénylő saját tulajdonú lakóingatlan előtti tulajdonos által történő őstermelői és a maga által termelt termék tekintetében a mezőgazdasági vállalkozói árusításhoz.


10. §.


Nem adható tulajdonosi hozzájárulás:


a)      zajos (ideértve a zeneszolgáltatást is) és a lakosság nyugalmát egyébként zavaró tevékenység gyakorlásához 22 órától 06 óráig,

b)      bűzös, füsttel, korommal vagy gőzzel járó, sugárzó, tűz- és robbanásveszélyes, tevékenység gyakorlásához, illetve ilyen anyagok tárolásához, valamint veszélyes hulladék lerakásához,

c)      a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezéséhez,

d)      olyan járdaszakaszokra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná,

e)      zöldfelületek igénybevételéhez, kivéve közművek létesítése, javítása, bontása, valamint közterületek felbontása esetén, ha más műszaki megoldás nem lehetséges,

f)       szerencsejáték és ennek nem minősülő játékautomata működtetéséhez, üzemeltetéséhez,

g)      olyan tevékenység gyakorlásához, amelynek közterületen való folytatását jogszabály nem teszi lehetővé,

h)      közerkölcsöt és közízlést sértő tevékenység végzéséhez, valamint szexuális áruk, tárgyak, egyéb dolgok bemutatására és forgalmazására,

i )       építési munkával kapcsolatos berendezések, eszközök közterületen történő tárolására és ilyen eszközök közterületen történő működtetésére, ha más műszaki megoldás lehetséges.



A használatba adási jogviszony

keletkezése és megszűnése


11. §.


(1)     A közterület-használathoz tulajdonosi hozzájárulást annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A kérelem benyújtása a közterület használat megkezdésére nem jogosít.


(2)     A tulajdonosi hozzájárulást követően a közterület-használó az önkormányzattal köteles a közterület-használatra polgárjogi szerződést kötni.

          A közterület használat – kivéve 9. §. – csak a szerződéskötést követő időponttal jön létre.

12. §.


 (1)    Tulajdonosi hozzájárulást határozott időre, ezen belül évre, hónapra, napra lehet adni.

          Tulajdonosi hozzájárulás adható meghatározott feltételek bekövetkeztéig, illetve visszavonásig terjedő időre is.


(2)     A meghatározott időre szóló hozzájárulás az érvényességi idő lejárta előtt benyújtott kérelemre meghosszabbítható, amennyiben a közterület használat az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelel.


13. §.


A tulajdonosi hozzájárulás érvényét veszti:


a)  a tulajdonosi hozzájárulásban meghatározott határidő lejárt, vagy feltétel bekövetkezett, 

b)  a közterületen folytatott tevékenységre vonatkozó jogosultság megszűnik,

c)  ha a közterületet a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használják,

d)  ha a hozzájárulásban foglalt feltételeket a használó nem teljesíti,

e)  ha a használó díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget.



Gépjárművek tárolása közterületen


14. §.


(1)     A közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt, továbbá közúti forgalomban résztvevő 3,5 t össztömeget meghaladó gépjármű, jármű (mezőgazdasági munkagép, vontató), mezőgazdasági eszközök (eke, borona, tárcsa, stb.), pótkocsi, lakókocsi, utánfutó közterületen nem tárolható, és e területek telephelyként sem jelölhetők ki.


(2)     A rendelet alkalmazása szempontjából tárolásnak minősül a közterületen  az 1 óra időtartamot meghaladó várakozás (kivétel, ha a járművezető menetlevéllel igazolja, hogy szállítmányra várakozik, illetve fel- vagy lerakodik).


(3)     Az (1) bekezdésben foglalt gépjárművek csak saját, vagy bérelt telephelyen, illetve méretei alapján alkalmas építési telken tarthatók.


(4)     Közterületen a gépjárművek mosása csak karosszéria felsőmosás mosószer használata nélkül, illetve a környezetre nem káros mosószerrel végezhető.


(5)     Gépjárművel a közhasználatú zöldterületre ráhajtani, azon parkolni tilos.









15. §.


Tilos a közterületen:


a)  járművek javítása, átalakítása, szerelése a KRESZ-ben meghatározott hibaelhárítás kivételével,

b)  gépjárművek festése, olajcseréje,

c)  gépjárművek alsó mosása.



Üzemképtelen járművek tárolása

közterületen


16. §.


(1)     Közterületen üzemképtelen jármű tulajdonosi hozzájárulás nélkül nem tárolható.


(2)     Hozzájárulás csak legfeljebb 30 napra adható akkor, ha a gépjármű tulajdonosa saját ingatlanán nem oldható meg a tárolás. További tároláshoz tulajdonosi hozzájárulás egy ízben legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható.


(3)     Üzembentartó üzemképtelenné vált járművét – amennyiben tulajdonosi hozzájárulással nem rendelkezik – köteles a közterületről haladéktalanul eltávolítani.


(4)     A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen gépjárműnek minősül a forgalomból kivont, hatósági engedéllyel, jelzéssel nem rendelkező, baleset- vagy más okból megsérült és  elhagyott jármű.


(5)     A jármű üzembentartója a tulajdonosi hozzájárulás alapján tárolt járművek esetén köteles nevét, címét, a hozzájárulás másolatát a járművön jól látható helyen (pl.: szélvédő mögött) elhelyezni.



Reklám és hirdető tevékenység


17. §.


(1)     A község közigazgatási területén hirdetőtábla kihelyezéséhez tulajdonosi hozzájárulás az építésügyi ügyintéző előzetes véleményezése alapján adható.


(2)     A hirdető berendezés tulajdonosának gondoskodnia kell a berendezés karbantartásáról, az elavult hirdetések eltávolításáról.


18. §.


(1)     Hirdetmények és plakátok a belföldi reklám- és hirdetési tevékenységről szóló jogszabályokban, valamint a választási plakátok a vonatkozó önkormányzati rendelet rendelkezéseinek betartása mellett helyezhetők el.


(2)     Hirdetmény és plakát csak oly módon helyezhető el, hogy az károkozás és környezetszennyezés nélkül eltávolítható legyen.


(3)     A szükségtelenné, illetve feleslegessé vált, valamint megrongálódott falragaszt az elhelyezőnek haladéktalanul el kell távolítania.


(4)     Falragaszt tilos elhelyezni:

a)  élő növényzetre,

b)  elektromos és világító berendezés oszlopára, szekrényére,

c)  közlekedési jelzőtáblákra,

d)  autóbuszváró helyiségre.



Közterületek felbontására, helyreállítására vonatkozó

előírások


19. §.


(1)     Utak, járdák, zöldterületek és egyéb közterületek területén, az alatti, vagy feletti létesítmények elhelyezése, áthelyezése, megszüntetése miatt a közterületet felbontani csak a közterület tulajdonosának hozzájárulásával és az abban meghatározott feltételekkel lehet.


(2)     A tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül közterületet felbontani csak a közmű üzemzavarának halasztást nem tűrő elhárítása érdekében szabad. Ebben az esetben a felbontást követő első munkanapon a hozzájárulást pótlólag meg kell kérni, és a közterület helyreállítását a lehető legrövidebb időn belül végre kell hajtani.


(3)     A parkosított zöldterületeket és a burkolattal ellátott közterületeket szakszerűen, az eredeti állapotnak megfelelően kell helyreállítani.



Építőanyag tárolása közterületen


20. §.


Közterületen építési anyag tárolására – amennyiben az építési telken belül erre nincs lehetőség – a szükséges időtartamra, maximum 1 évre adható tulajdonosi hozzájárulás.



Közterület használati díj


21. §.


(1)     A közterület használatáért az e rendelet mellékletében meghatározott és a közterület-használati szerződésben rögzített díjat kell fizetni.


(2)     A díjat az elfoglalt terület és használat időtartama alapján kell megállapítani.

          A terület, felület (hirdető berendezés) meghatározása során minden megkezdett m2-t egésznek kell tekinteni.

          Az időtartam meghatározásánál minden megkezdett nap, hónap egésznek számít.


(3)     A közterület-használatért fizetendő díjat a szerződés megkötésével egyidőben – a közterület igénybevétele előtt – kell az önkormányzat költségvetési számlájára befizetni vagy átutalni.


22. §.


Nem kell közterület-használati díjat fizetni:


a)  A 9. §-ban szereplő közterület használatért,

b) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után,

c) építésnél, bővítésnél, felújításnál a jogerős építési engedély érvényességének ideje alatt, maximum 1 évig,

d) az építési engedély nélkül végezhető építési, felújítási munkánál 30 napig,

e) sport és kulturális rendezvényre,

f) virágláda elhelyezéséhez,

g) művészeti kiállítás, vásár esetén.



A közterületek ellenőrzése


23. §.


(1)     A közterületek állapotát, a közterületek rendeltetésszerű használatát az önkormányzat – az építési ügyintéző bevonásával – rendszeresen ellenőrzi.


(2)     Az ellenőrzések során külön figyelmet kell fordítani az alábbiakra:

a)  az út - és járdaburkolat állapota,

b)  közúti jelzőtáblák állapota,

c)  köztéri berendezési tárgyak, építmények, növényzet állapota,

d)  engedélyezett, engedély nélküli közterület használat,

e)  közterület tisztasága, gondozása,

f)  a rendeletben és a szerződésben meghatározott kötelezettségek teljesítése.


(3)     Az ellenőrzéssel megbízott dolgozó a közterületi ellenőrzések során feltárt hiányosságokat és a szükséges intézkedéseket az ellenőrzést követő munkanapon köteles írásban közölni a polgármesterrel.



A közterület hozzájárulás nélküli használatának

jogkövetkezményei


24. §.


(1)     A közterület-használat tulajdonosi hozzájáruláshoz kötött, de hozzájárulás nélküli  használata esetén a használó a polgármester felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterületet az eredeti állapotnak megfelelő módon, a saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


(2)     Aki hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglalt feltételektől eltérő módon használ közterületet, a hozzájárulás nélküli, vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére köteles.


(3)     Ha a közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon használó a hozzájárulás kiadása feltételeinek egyébként megfelel, kérelmére a közterület-használati hozzájárulást meg kell adni.



Szabálysértési  rendelkezések


25. § [2]




Záró rendelkezések


26. §.


(1)     A rendelet 2005. május 1-jén  lép hatályba.


(2)     E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi környezet védelméről, a közterületek, az ingatlanok, az állattartás rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2001. (XII. 04.) rendelet 13-25. §-a, valamint 1. sz. és 2. sz. melléklete hatályát veszti.


(3)[3]    „E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfeleltetését szolgálja.”






Hajmás, 2005. április 12.



Gerstnerné dr. Kiss Ildikó                                                                             Török Sándor

             körjegyző                                                                                           polgármester




A rendelet kihirdetve: 2005. április 29.




Gerstnerné dr. Kiss Ildikó

           körjegyző























  1. sz. melléklet

KÉRELEM




1.) Kérelmező neve: .................................      személyi igazolvány sz.: ..........................

2.) Állandó lakhely, székhely címe: .............................................................................

3.) Közterület-használat:

      - helye: .............................................................................................................

      - célja: ...............................................................................................................

      - időtartama: ......................................................................................................

      - módja, mértéke (m2 -ben): .................................................................................

      - az engedélyhez használt utca – berendezési tárgy műszaki leírása (anyaga, rögzítés

        módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly, stb.)

        .......................................................................................................................

        .......................................................................................................................

        .......................................................................................................................

        .......................................................................................................................

        .......................................................................................................................

4.) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma:

     ..........................................................................................................................




Dátum: ...................................................




                                                                             ..................................................

                                                                                         kérelmező aláírása

                                                                                                




  2. sz. melléklet




A közterületek használati díja

[4]a  mellékletben szereplő díjtételek az ÁFÁ-t tartalmazzák






1.

Közterületen 20 cm-en túl benyúló hirdető berendezés (fényreklám) cég- és címtábla elhelyezése valamint a közterületre 1 m-nél kisebb kiugrású védőtető, ernyőszerkezet


250,-


Ft/m2/év

2.

Árusítófülke, pavilon

450,-

Ft/m2/év

3.

Pótkocsi, munkagép, mezőgazdasági vontató

1.000,-

Ft/hó

4.

Személygépkocsi

3.000,-

Ft/hó

5.

Teher- és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatmányainak elhelyezése

50,-

Ft/m2/év

6.

Önálló hirdető berendezések, táblák 

500,-

Ft/hó

7.

Transzparensek

50,-

Ft/m2/év

8.

Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás,       állványelhelyezés

10,-

Ft/m2/hó

9.

Önerős magánlakás – építésnél (sávonkénti időszakosan

 emelkedő mértékű)




      - 30 napon belül

10,-

Ft/m2/hó


      - 6 hónapig

15,-

Ft/m2/hó


      - 6 hónapon túl

20,-

Ft/m2/hó


      - egyéb esetekben

20,-

Ft/m2/hó

10.

Alkalmi és mozgóárusítás[5]

1000,-

Ft/hó

11.

Vendéglátóipari előkert

400,-

Ft/m2/hó

12.

Kiállítás

200,-

Ft/m2/nap

13.

Alkalmi vásár

500,-

Ft/m2/nap

14.

Alkalmi tűzijáték rendezése

3.000,-

Ft/alkalom

15.

Közterület felbontása, amennyiben nem engedély köteles

10,-

Ft/m2/nap

16.

Termőföld, humusz tárolása

250,-

Ft/m2/nap

17.

Közterületen levő, vagy közterületbe nyúló árusító automata, egyéb árusító berendezés

150,-

Ft/m2/nap

18.

Árubemutatás céljára, reklámozási célú áru kirakása

150,-

Ft/m2/hó

19.

Vendéglátóipari kitelepülés (előkert)

500,-

Ft/m2/hó

20.

Antenna, zászlórúd

500,-

Ft/m2/hó










[1]

Módosította a 8/2016. (V.27.) önk. rendelet                                                             Hatályos: 2016. május 28-tól

[2]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(IV.11.) önk. rendelet                        Hatálytalan 2012. 04.15-től


[3]

Módosította 10/2009.  (IX. 16.) sz.  önk. rend.                                   Hatályos: 2009. szeptember 16-tól



[4]

Módosította a 8/2016. (V.27.) önk. rendelet                                              Hatályos: 2016. május 28-tól

[5]

Módosította  a 18/2009.(XII.15.) sz. önk. rendelet                                Hatályos 2010. január 1-től