Kaposgyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kaposgyarmat helyi építési szabályzatáról szóló 4/2005. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 17

Kaposgyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.17.
Kaposgyarmat helyi építési szabályzatáról szóló 4/2005. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Via Futura Kft. a NIF Zrt. megbízásából kérelmezte Kaposgyarmat hatályos településrendezési tervének módosítását. A módosítás célja „Szigetvár-Kaposvár kerékpárút engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése - 2. rész Bőszénfa (Antalszállás megyehatár) Somogy megyei kerékpárúti szakasz” című projekt keretében, Kaposgyarmat területét érintő kerékpárúti nyomvonalának és közvetlen környezetének településrendezési tervi összhangjának biztosítása, a megvalósításához szükséges terület biztosítása annak érdekében, hogy az útépítési engedélyezési eljárás, majd a kisajátítási eljárás eredményesen lefolytatható legyen, valamint a jelenleg hatályos településrendezési eszközök jóváhagyott munkarészeinek módosítása annak érdekében, hogy a Szigetvár-Kaposvár kerékpárút érintett része a településrendezési eszközökbe beillesztésre kerüljön.
Jelen tervezési feladatnak nem tárgya a hatályos terv teljeskörű felülvizsgálata és módosítása, valamint a 61/2009. (XII. 14.) IRM rendeletnek való megfeleltetés. A módosítás keretében nem kerül sor a településszerkezeti terv, a HÉSZ és a szabályozási tervek teljeskörű átdolgozására. A módosítás az „alapterv” érintett tervlapjain „összedolgozva”, egységes szerkezetben kerül feldolgozásra.A településszerkezeti terv módosítása csak a módosítással érintett területre
vonatkozóan történik. A HÉSZ-módosítás szövegében a konkrét módosítási igény miatt szükséges változtatások kerülnek átvezetésre. A külterület szabályozási terv módosítása csak a konkrét módosítási igénnyel érintett területre vonatkozóan történik.
A területrendezési tervek és a településszerkezeti terv-módosítás összhangjának igazolása készül. A 2019. március 15-től hatályos TrTv-OTrT, és a 2019. július 22-től hatályos MvMr, valamint a 2020. március 16-tól hatályos megyei területrendezési terv Kaposgyarmat közigazgatási területét érintő övezetei közül azok, amelyek érintik a módosítással érintett területet, A/4 nagyságú „átnézeti” tervlapokon alátámasztó munkarészként készülnek és kerülnek dokumentálásra.
A tervezett módosítás miatt biológiai aktivitásérték-számítás nem készül, mivel új beépítésre szánt terület nem kerül kijelölésre. Települési örökségvédelmi hatástanulmány nem készül, mivel az úttervhez előzetes régészeti dokumentáció készül.