Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010. (IV. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 30- 2023. 12. 01

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010. (IV. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.30.

Som Község Önkormányzatának képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében, 6/A. § (3) bekezdésében, 7. § (3) bekezdés c) pontjában és 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 62. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010 (IV.14.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A lakóterületekre (Lf) az OTÉK vonatkozó előírásait kell alkalmazni, az alábbi eltérésekkel:

a) az OTÉK szerinti építménymagasság helyett a szabályozási terven jelölt és a 7. melléklet 1. pontjában foglalt táblázatban szereplő érték lehet,

b) nem helyezhető el üzemanyagtöltő állomás.

(2) A területre vonatkozó előírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület - a szabályozási tervekben és a 7. melléklet 1. pontjában foglalt táblázatban meghatározottak alapján kell alkalmazni.

(3) A lakóterületen az új épületeket a meglevő állapothoz igazodóan kell elhelyezni és kialakítani, úgy, hogy azok a történeti fejlődés során kialakult telekstruktúrát és helyi építészeti karaktert megőrizzék, illetve a szomszédos telkek beépítését ne zavarják. Mindezek biztosítása érdekében:

a) a kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerinti lehet úgy, hogy új lakóterület kialakításánál a kialakítható legkisebb átlagos telekszélesség 20 m-nél kevesebb nem lehet

b) az övezeti előírásban meghatározott minimális telekterületnél kisebb meglevő telek is beépíthető, ha az egyéb előírások betarthatók.

c) a beépítési mód a szabályozási terv szerinti lehet

d) az építési telken az OTÉK fogalom-meghatározásai között definiált melléképítmények elhelyezhetők az önálló kirakatszekrény és a föld feletti gáztároló kivételével

e) az elő-, oldal- és hátsókert méretét, ahol a szabályozási terv jelöli, annak megfelelően, ahol nem jelöli az OTÉK vonatkozó előírásai szerint kell biztosítani.

(4) Az övezeti előírástól eltérő módon beépített lakótelkeken az előírásnak nem megfelelő meglevő épületek felújíthatók, korszerűsíthetők, de nem bővíthetők.

(5) A lakóterületen a teljes közműellátás és a burkolt út biztosítandó.

(6) A falusias lakóterület építési telkein a zölddel való fedettség minimum 40% kell legyen.

(7) A falusias lakóterületen nem helyezhető el a környezeti hatásvizsgálatról szóló jogszabály hatálya alátartozó tevékenységek számára kialakított létesítmény.

(8) Egyházi épület építése esetén a legnagyobb építménymagasság 8 méter lehet, amelybe a torony, harangláb magasságát nem kell beszámítani.”

2. § A Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010 (IV.14.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A területre az OTÉK vonatkozó előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a területen alapfokú közösségi funkciót szolgáló telekigényes épületek (pl. óvoda, bölcsőde, általános iskola, bolt, háziorvosi rendelő, kocsma) és azok kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(2) A területre vonatkozó előírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület - a szabályozási tervekben és a 7. melléklet 2. pontjában foglalt táblázatban meghatározottak alapján kell alkalmazni.

(3) A településközpont vegyes területen a teljes közműellátás és a burkolt út biztosítandó.

(4) A területen a zölddel való fedettség minimum 30% kell legyen.”

3. § A Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010 (IV.14.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A területre (Gksz) az OTÉK vonatkozó előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a területen nem helyezhetők el egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális és egyéb közösségi szórakoztató épületek.

(2) A területre vonatkozó előírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület - a szabályozási tervekben és a 7. melléklet 3. pontjában foglalt táblázatban meghatározottak alapján kell alkalmazni.

(3) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen az épületek kialakításánál semleges (szürke, drapp) vagy természetes földszíneket (drapp, barna, keki, stb.) kell alkalmazni.

(4) A kereskedelmi szolgáltató gazdasági területen legalább a részleges közműellátás és a burkolt út biztosítandó

(5) A területen a zölddel való fedettség minimum 50% kell legyen.

(6) A daránypusztai kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen csak olyan tevékenységek végezhetők, amelyek védelmi övezete nem ér el a határos lakóterületig.”

4. § A Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010 (IV.14.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) A település területén különleges területek az idegenforgalmi fogadóhely-üdülőházak területe (Kü-I1), a termál- és strandfürdő területe (Kü-I2), a sportterület (Kü-Sp), a temető területe (Kü-T), a szennyvíztisztító-telep területe (Kü-Sz), a regionális hulladéklerakó területe (Kü-H) és a mezőgazdasági üzemi terület (Kü-M)

(2) Az idegenforgalmi fogadóhely-üdülőházak területén az üdülési funkciót szolgáló szállásférőhelyek (üdülőházak) kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató épületek és azok kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(3) A termál-strandfürdő területén a fürdőkomplexum, kereskedelmi szállásférőhelyek (kemping, motel, sportszálló, stb.), sport- és szabadidős létesítmények, egészségügyi létesítmények, kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató és egyéb közösségi szórakoztató-kulturális épület, valamint azok kiszolgáló létesítményei és szolgálati lakások (a tulajdonos és a személyzet számára) helyezhetők el. A terület kialakítása csak a beruházás környezeti hatásainak tisztázása, a terület és környezete részletes növényzet-értékfeltárással és biológiai állapotfelméréssel megalapozott tervek alapján végezhető el, melyben vizsgálni szükséges a tervezett beruházás környező területre gyakorolt hatását is. (A vízfelület kialakítása vízjogi engedély köteles.)

(4) A sportterületen sportolásra szolgáló és a sporttal kapcsolatos építmények, valamint azok kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(5) A temető területén a sírhelyek, a temető üzemeléséhez szükséges építmények, egyházi építmények és parkolóhelyek helyezhetők el. Az egyházi épülethez tartozó toronyra, haranglábra nem vonatkozik a terven és a táblázatban szereplő legnagyobb építménymagasság mértéke.

(6) A szennyvíztisztító-telep területén a szennyvíztisztításhoz szükséges építmények és azok kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(7) A regionális hulladéklerakó területén a technológiához tartozó üzemi és kiszolgáló építmények helyezhetők el.

(8) A mezőgazdasági üzemi területen (major, állattartó telep) a mezőgazdasági termények feldolgozásával és raktározásával, valamint az állattartással kapcsolatos épületek, építmények és azok kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(9) A területre vonatkozó előírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület - a szabályozási tervekben és a 7. melléklet 4. pontjában foglalt táblázatban meghatározottak alapján kell alkalmazni.

(10) A különleges területeken a központi belterületen és a hozzá közvetlenül csatlakozóknál a teljes közműellátás, a közvetlenül nem csatlakozóknál legalább a részleges közműellátás és a burkolt út biztosítandó.

(11) A különleges területeken - a szabályozási terveken jelölt helyeken - beültetési kötelezettségként háromszintű növényállományt kell telepíteni, amelyben a teljes telekméret 300 m2-e után 1 db, minimum 10/12 törzskörméretű fát kell ültetni. A működés során a tulajdonos köteles gondoskodni a növénysáv fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.”

5. § (1) A Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010 (IV.14.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(2) A Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010 (IV.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

6. § Hatályát veszti a Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010 (IV.14.) önkormányzati rendelet

b) 6. melléklet 1. függeléke,

c) 6. melléklet 3. függeléke,

d) 6. melléklet 4. függeléke.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A beépítésre szánt területekre vonatkozó előírások

1. A falusias lakóterületre vonatkozó előírások

A

B

C

D

E

1

Jel

Beépítési mód

Beépítési maximum (%)

Építménymagasság
maximum (m)

Telekterület minimum (m2)

2

Lf1

O

30

4,5

700

3

Lf2

O

30

4,5

1 000

4

Lf3

O

25

4,5

1 400

5

Lf4

O

30

4,5

550

2. A településközpont vegyes területre vonatkozó előírások

A

B

C

D

E

1

Jel

Beépítési mód

Beépítési maximum (%)

Építménymagasság
maximum (m)

Telekterület minimum (m2)

2

Vt1

O

40

5,5

700

3. A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területre vonatkozó előírások

A

B

C

D

E

1

Jel

Beépítési mód

Beépítési maximum (%)

Építménymagasság
maximum (m)

Telekterület minimum (m2)

2

Gksz1

SZ

30

7,5

1 500

3

Gksz2

SZ

30

7,5

3 000

4. A különleges területre vonatkozó előírások

A

B

C

D

E

F

1

Jel

Beépítési mód

Beépítési maximum (%)

Építménymagasság
maximum (m)

Telekterület minimum (m2)

Zölddel való fedettség (%)

2

Kü-I1

SZ

20

5,5

800

40

3

Kü-I2

SZ

20

10,5

3 000

40

4

Kü-Sp

SZ

20

5,5

4 000

40

5

Kü-T

SZ

10

4,5

10 000

60

6

Kü-Sz

SZ

30

4,5

2 500

40

7

Kü-H

SZ

10

15,0

350 000

40

8

Kü-M

SZ

30

7,5

10 000

40

2. melléklet a 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet