Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010. (IV. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 30

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.30.
Som helyi építési szabályzatáról szóló 6/2010. (IV. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület 2023. február 28-i ülésén 16/2023. (II. 28.) határozatában az alábbi döntést hozta:
16/2023. (II. 28.) önkormányzati határozat:
döntés Som község településrendezési eszközeinek 5. számú módosításáról
1. Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) korm.rendelet 68. § (1) bekezdés ba[KB1] ) vagy bb) pontja alapján egyszerűsített eljárásban kezdeményezi hatályos településrendezési eszközeinek 5. számú módosítását – a 35/2010. (IV. 13.) önkormányzati határozatával elfogadott, 114/2016. (XI. 23.) és 88/2022. (XI. 29.) önkormányzati határozataival módosított településszerkezeti tervét, valamint 6/2010. (IV. 14.) önkormányzati rendeletével elfogadott, 5/2012. (IV. 20.), 8/2016. (XI. 24.), 14/2018. (XI. 28.), és 14/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeleteivel módosított Som helyi építési szabályzatáról szóló rendeletét - az alábbiak szerint:
1.1. A településközpont vegyes terület (Vt1) övezethatárának felülvizsgálata.
1.2. Lf2 övezet minimális telekméretének csökkentése.
1.3. Széchenyi utca nyomvonalának korrekciója a tervezett telekalakítások érdekében.
1. A Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 1. pont szerinti módosítással érintett területet és az összes Lf2 övezet által érintett ingatlant kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja.
Amennyiben a módosítás a ba) pont szerint történik!
1. A határozat 2. pontjában meghatározott módosítás a környezetre várhatóan káros hatással nem lesz, ezért a Képviselő-testület előzetesen nem tartja szükségesnek az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I.11.) Kormányrendelet 3. §-a szerinti külön környezeti értékelés készítését és környezeti vizsgálati eljárás lefolytatását. A képviselő-testület erre vonatkozóan az eljárás során kikéri az érdekelt államigazgatási szervek véleményét[N2] .
4. A képviselő-testület az 1.3. pont tekintetében nyilatkozik, hogy a módosítás során a
Som Széchenyi István utca nyomvonalának korrekciója miatt szükséges, amelynek során a belterület és a kijelölt terület határai nem bővülnek[KB3] .
5.
A képviselő-testület a Településrendezési eszközök módosítás véleményezési tervdokumentációjának tartalmára vonatkozó Feljegyzést a melléklet alapján elfogadja.
6. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a határozat 2. pontjában részletezett településrendezési eszközök módosítása érdekében szükséges teendők elvégzésére: tervezési szerződés megkötésére a csatolt árajánlat alapján a CityPlan Tervező Iroda – Székely Nóra egyéni vállalkozóval (8000 Székesfehérvár, Gáz u. 9/C. IX/38.) a Korm.rendelet alapján a szükséges eljárások lefolytatására és a szükséges jognyilatkozatok megtételére.
határidő: a településrendezési szerződés megkötésére: a döntést követő 30 nap,
a településrendezési eszközök módosítása érdekében szükséges eljárások megindítása és lefolytatása: a szerződés aláírását követően, a Korm.rendeletben és az önkormányzati rendeletben foglaltak alapján
felelős: Kovács Szilveszter polgármester
A fenti határozat alapján Székely Nóra és Kertes Tamás településtervezőkkel a tervezési szerződés 2023. áprilisában megkötésre került.
1. A településrendezési eszközök módosításának eljárási rendje, avagy hol
tartunk most.
A módosítás során a 2022. július 1-jétől hatályos a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) eljárási szabályait kell alkalmazni.
Az eljárási egyeztetéseket az E-TÉR digitális egyeztető felületen kívül hivatali kapun történő megküldéssel is le lehet folytatni.
2.1. Az egyszerűsített eljárásban történő módosítás menete

Ssz.

Az eljárási cselekmény leírása

Az eljárási cselekmény állapota

1.

Testületi döntés a településrendezési eszközök módosításáról:
A településterv, kézikönyv és településképi rendelet készítését és módosítását az önkormányzat képviselő-testületének
a) a készítés vagy módosítás tényét,
b) új beépítésre szánt terület kijelölése esetén az Étv. -ben foglalt követelményeknek való megfelelést,
c) amennyiben indokolt, a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítást és
d) a 7. § (7) bekezdése szerinti feljegyzés elfogadását
együttesen tartalmazó döntése alapozza meg.
( Korm.rendelet 59. § )

A 16/2023. (II.28.) önkormányzati határozatban megtörtént.

2.

A HÉSZ módosítás kezdeményezése a megfelelő tervezési folyamat elindításával az E-TÉR felületén, hozzáférés biztosítása a tervező részére.

Megtörtént.

3.

Adatszolgáltatás letöltése és továbbítása a tervező részére, aki a rendelkezésre álló anyagok alapján elkészíti a véleményeztetési anyagot a tervezett módosításról.

Megtörtént.

4.

A 2/2002. (I. 11.) korm.rendelet alapján a környezet védelméért felelős közigazgatási szervek véleményének kikérése arról, hogy szakterületükre vonatkozóan a vonatkozó terv alapján várható-e jelentős környezeti hatás és szükséges-e környezeti értékelés készítése elektronikus úton.

Megtörtént.

5.

Az elkészült tervanyag véleményeztetése az E-TÉR felületén az a partnerekkel.

Megtörtént.

6.

Az E-TÉR felületén futó partnerségi véleményeztetéssel párhuzamosan lakossági fórum tartása, hirdetmények közzététele.

Megtörtént.

7.

A véleményeztetési anyag E-TÉR felületére történő feltöltéssel egyidejűleg az E-TÉR felületén kívül a polgármester lakossági fórumot hív össze és gondoskodik a tervdokumentáció közzétételéről. Párhuzamosan történik az E-TÉR felületen történő egyeztetéssel.

Megtörtént.

8.

Amennyiben környezeti értékelés elkészítése is szükséges annak a véleményezési eljárása az E-TÉR felületén 30 nap, amely a partnerségi egyeztetéssel párhuzamosan fut.

Nem kell.

9.

Véleményeltérés esetén a polgármester 5 napon belül egyeztetést kezdeményezhet, amelynek eredményét fel kell tölteni az E-TÉR felületére.

Nem volt véleményeltérés, egyeztetésre nem volt szükség.

10.

A véleményezést követően a beérkezett véleményeket és az egyeztetésről készült jkv-et ismertetni kell a képviselő-testülettel, amely elfogadásáról, vagy el nem fogadásáról dönt.

Megtörtént.

11.

A záró szakasz kezdeményezéséhez az E-TÉR felületre fel kell tölteni a véleményezők által elfogadott véglegesített tervezetet.

Megtörtént.

12.

Az állami főépítész a beérkezett dokumentumokat áttanulmányozza, és az E-TÉR felületen a záró szakasz kezdetétől számított 10 napon belül egyeztető tárgyalást kezdeményez a véleményezésre jogosult szervek bevonásával.

Az egyeztető tárgyalás 2023. november 13-án megtartásra került.

13.

A képviselő-testület a HÉSZ módosításról a záró szakmai vélemény ismeretében dönt.

A záró szakmai vélemény kézhez vételét követően kezdeményezhető. A záró szakami vélemény 6 hónapig érvényes.

14.

Az elfogadott rendeletet a hatálybalépése napján fel kell tölteni az E-TÉR felületre.

A rendelet hatálybalépésének napja.

2.2. Környezeti vizsgálat szükségessége
Az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Skvr.) 3. §-a alapján a terv, illetve program kidolgozásának megkezdésekor a terv, illetve program kidolgozásáért felelős szerv (a továbbiakban: kidolgozó) állapítja meg, hogy a terv, illetve program beletartozik-e az 1. § (2) bekezdés szerint környezeti vizsgálatra vagy az 1. § (3) bekezdés szerint a környezeti vizsgálat szükségességének eseti eldöntésére kötelezett körbe. A Képviselő-testület az eljárást megindító határozatában a Korm. rendelet 1. § (2) bekezdése alapján előzetesen megállapította, hogy a településrendezési eszközök módosítása során környezeti vizsgálat lefolytatása nem szükséges. Az eljárás során ennek végleges eldöntéséről kikértük az érdekelt államigazgatási szervek véleményét. A beérkezett vélemények alapján az önkormányzatnak kell eldönteni, hogy le kívánja-e folytatni az eljárás második fázisában meghatározott vizsgálati eljárást. Az érdekelt államigazgatási szervek – akik határidőn belül adtak választ - azt nyilatkozták, hogy a tervmódosítás volumene nem indokolja a környezeti vizsgálati eljárás lefolytatását. A beérkezett vélemények összesítő táblázata a határozati javaslat 1. melléklete.
Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének
85/2023. (X. 24.) önkormányzati határozata:
a Som településrendezési eszközök 5. számú módosításával kapcsolatban
a környezeti értékelés szükségességéről
Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Skvr.) alapján az alábbi döntést hozza:
1. A képviselő-testület az Skvr. 4. § (1) bekezdése és a 4. § (5) bekezdése alapján – figyelembe véve a határozat 1. mellékletében lévő beékezett véleményeket – megállapítja, hogy a terv megvalósítása során nem várható jelentős környezeti hatás.
Som településrendezési eszközeinek három pontra vonatkozó módosítására vonatkozóan a környezet védelméért felelős szervek véleményével megegyezően a környezeti vizsgálat lefolytatását nem tartja szükségesnek. A környezeti vizsgálat nem kerül lefolytatásra, tekintettel arra, hogy a várható környezeti hatás nem jelentős.
1. A képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a nyilvánosságot és a környezet védelméért felelős szerveket tájékoztassa.
határidő: értelem szerint
felelős: Kovács Szilveszter polgármester
A 85/2023. (X. 24.) önkormányzati határozat melléklete

A szervezet neve

Határidőn belül adott választ

Vélemények

Válaszok

Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály
iktatószám: SO/KTHF/06704-2/2023.

igen

Természetvédelmi szempontból:
A Kormányhivatal megállapította, hogy a módosítással érintett területek a Natura 2000 hálózatot és országos jelentőségű védett természeti területet, valamint a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvényben (a továbbiakban: MTrT.) meghatározott ökológiai hálózatot, tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület övezetét nem érintik.
A Kormányhivatal megállapította, hogy a tervezett módosítás táj-és természetvédelmi szempontból nem lesz jelentős hatással.
A Kormányhivatal a tárgyi módosítás tekintetében táj- és természetvédelmi szempontból nem tartja szükségesnek a környezeti vizsgálat lefolytatását.
Zaj- és rezgésvédelmi szempontból:
A tervezett módosításokkal kapcsolatosan új zajforrások nem létesülnek, így zajvédelmi szempontból a Kormányhivatal észrevételt nem tesz.
A Kormányhivatal a tárgyi módosítás tekintetében zaj, és rezgésvédelmi szempontból nem tartja szükségesnek a környezeti vizsgálat lefolytatását.
Levegőtisztaság-védelmi szempontból:
A Kormányhivatal nyilvántartása alapján Som Község közigazgatási területén a DBR Nonprofit Kft. Som Regionális Hulladékkezelő Központ egységes környezethasználati engedélyében kijelölt levegőtisztaság-védelmi szempontú védelmi övezet nem érinti a tervezett módosításban felsorolt ingatlanokat.
A Kormányhivatal a tárgyi módosítás tekintetében levegőtisztaság-védelmi szempontból nem tartja szükségesnek a környezeti vizsgálat lefolytatását.
Hulladékgazdálkodási szempontból:
A Kormányhivatal hulladékgazdálkodási szempontból nem tartja szükségesnek a tervezett módosítás tekintetében környezeti vizsgálat elvégzését.
Földtani közeg védelme szempontjából:
A Kormányhivatalnak nincs tudomása a tervezési területeken történt, illetve azokat érintő, a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről szóló 6/2009. (IV. 14.) KvVM–EüM–FVM együttes rendelet mellékleteiben meghatározott (B) szennyezettségi határértékeket meghaladó, a földtani közegben vagy a felszín alatti vízben okozott szennyeződésről, tartós környezeti károsodás ingatlanokat érintő bejegyzéséről.
A Kormányhivatal a tárgyi módosítás tekintetében földtani közeg védelmi szempontból nem tartja szükségesnek a környezeti vizsgálat lefolytatását.
A Kormányhivatal földtani-közeg védelmét érintő kérdésekkel kapcsolatos állásfoglalása a felszín alatti vizek védelméről szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet 10. § -án alapul.
Összességében a Kormányhivatal a tárgyi módosítás tekintetében természet- és tájvédelmi, zajvédelmi, levegőtisztaság-védelmi, hulladékgazdálkodási, valamint földtani közeg védelmi szempontból nem tartja szükségesnek a környezeti vizsgálat lefolytatását – az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (3) bekezdés a) pont ja, és az R. 2. számú melléklet e alapján.

-

Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

nem

-

-

Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály
Közegészségügyi Osztály
iktatószám: SO/NEF1/00365-2/2023

igen

A módosításokkal kapcsolatban közegészségügyi szempontból kifogást nem emelek.
A módosítások kapcsán hatáskörömbe tartozóan jelentős környezeti hatás nem várható. Az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I.11.) Kr. 4. § (2) bekezdése alapján környezet- és település-egészségügyre kiterjedően környezeti vizsgálat elkészítését nem tartom szükségesnek.

-

Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
/területi vízvédelmi és vízügyi hatóság/
iktatószám: 35200/4357-1/2023. ált.

igen

Som településrendezési eszközeinek, a hivatkozott számú megkeresés és a mellékletként megküldött
dokumentáció szerinti módosítási tervezetével előzetesen egyet értünk, ellene kifogást nem
emelünk. A felszíni és a felszín alatti vizek minőségi és mennyiségi védelmére kiterjedően jelentős
környezeti hatás vízügyi és vízvédelmi szempontból nem várható. Vízvédelmi szempontból nem
tartjuk szükségesnek környezeti vizsgálat elvégzését.

-

Som Község Jegyzője

-

-

-

Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Állami Főépítész
iktatószám: SO/08/00795-2/2023.

igen

A tervezett módosítási pontok a településszerkezetet várhatóan nem változtatják meg hátrányosan.
Megjegyezzük, hogy javasolt figyelemmel lenni a teleksűrűség növelésével párhuzamosan a megfelelő közlekedési és közműellátottság biztosításáról, amelyet a HÉSZ a hatályos előírásaiban is megerősít.
A rendelkezésre álló adatok, információk alapján a tervezett módosítás - a vonatkozó egyéb jogszabályi előírások megtartása mellett - biztosítja az épített környezet védelmét, arra jelentős környezeti hatással várhatóan nem lesz, ezért a környezeti vizsgálat lefolytatása nem szükséges, a környezeti
értékelés elkészítése nem indokolt.

-

Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Agrárügyi Főosztály
Erdészeti Osztály
iktatószám: SO/ERD/4758-2/2023.

igen

A fenti településrendezési eszközök módosítása ellen kifogást nem emelek, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását nem tartom szükségesnek.

-

Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Agrárügyi Főosztály
Növény- és Talajvédelmi Osztály
iktatószám: SO/NTO/02396 – 2/2023

igen

A 2/2005 (I.11.) Korm. rendelet alapján a következőket nyilatkozzuk: a megküldött dokumentációt áttanulmányoztuk, a tervezett módosításoktól – Vt1 övezeti paraméterek módosítása, Lf2 övezet minimális telekméret csökkentése, Széchenyi utca nyomvonalának korrekciója –, talajvédelmi szempontból jelentős hatás nem várható. Környezeti vizsgálatra talajvédelmi szempontból nincs szükség.

-

Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Földhivatali Főosztály
iktatószám: 19.604/2/2023.

igen

Az. Önkormányzat 3 pontban kívánja módosítani településrendezési eszközeit, melyek kizárólag belterületi földrészletekre vonatkoznak.
A megküldött anyagot megvizsgálva tájékoztatom, hogy a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 12. számú melléklet 6. pont ja alapján termőföld mennyiségi védelmének szempontjából a Földhivatali Főosztály nem tartja szükségesnek környezeti hatásvizsgálat lefolytatását, mivel a módosítás belterületi földrészleteket érint.

-

Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága Bányászati és Gázipari Főosztály Pécsi Bányafelügyeleti Osztály
iktatószám: SZTFH-BANY ASZ/12563-2/2023

igen

A napjainkig megvalósult és részletező ásványi nyersanyag kutatások a módosítási szándékkal érintetté vált földrészletekre nem terjedtek ki, így a jelenlegi üledékföldtani ismeretek alapján előirányzott változtatási szándékok gazdaságföldtani érdekekkel nem ellentétesek. A változási szándékkal érintett ingatlanok nem szerepelnek a korábban megmutatkozott és felvételezett gravitációs tömegmozgásokat, valamint földtani veszélyforrásokat összegző aktuális kataszterekben, valamint az Országos Felszínmozgásos Kataszterben. A Bányafelügyelet részéről megállapítást nyert, hogy a településrendezési eszközök tervezett módosításával gazdaságföldtani érdekek nem sérülnek, földtani veszélyforrások nem aktivizálódhatnak, így nincs szükség olyan környezeti vizsgálatra, amelyben földtan és ásványvagyon védelmet szolgáló külön vagy egyedi előírások is szerepelnek.

-

Budapest Főváros Kormányhivatala
Népegészségügyi Főosztály
Közegészségügyi Osztály 1.
iktatószám: BP/FNEF/05638-2/2023.

igen

A község területén belül természetes gyógytényező érintettsége nem áll fenn, ezért jelen esetben a BFKH véleményezési lehetőséggel nem rendelkezik.

-

Budapest Főváros Kormányhivatala
Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály
Építésügyi és Örökségvédelmi Koordinációs Osztály
iktatószám: BP/2602/00966-3/2023.

igen

Az alábbi kikötésekkel nem tartom szükségesnek
a környezeti vizsgálat lefolytatását.
Régészeti szempontból a módosítással érintett részterületek az Építési és Közlekedési Minisztérium által vezetett közhiteles örökségvédelmi nyilvántartás (továbbiakban: Nyilvántartás) aktuális adatai alapján régészeti lelőhelyet nem érintenek.
Megállapítottam ugyanakkor a Nyilvántartás aktuális adatai alapján, hogy az 1. sz. módosítással érintett területen a 198 hrsz.-ú ingatlan a 4633 törzsszámon bejegyzett R. k. templom védett műemlék (azonosító: 8074, bírsági kategória: II.) ex-lege műemléki környezetében (azonosító: 29613) található. [Itt jegyzem meg, hogy a hivatkozott műemléki környezet az aktuális adatok alapján összesen 10 db védett ingatlant foglal magába, melyek az alábbiak: 1, 198, 23/1, 25, 34/16, 34/19, 34/21, 43, 44 és 45 hrsz.-ú ingatlanok.]
A műemléki környezetben, illetve a műemlék területét érintő, jogszabályban meghatározott változtatást, beavatkozást a védett érték településképi, illetve tájképi megjelenésének és érvényesülésének kell alárendelni oly módon, hogy a védett településrész történelmileg kialakult szerkezete, beépítésének módja, összképe, a településsel való kapcsolata, terei, utcaképei és az építmények együttesének összefüggő rendszere ne sérüljön.
Műemlékvédelmi szempontból felhívjuk a figyelmüket az alábbi jogszabályhelyekre:
A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvényben (továbbiakban: Kötv.) foglaltak szerint a műemlékvédelem sajátos tárgyai alatt értendők a műemléki terület, mint gyűjtőfogalom alatt szereplő nem egyedileg védett értékek, úgymint a történeti tájak, a műemléki jelentőségű területek, a műemléki környezetek. A műemléki környezet a műemlék védőövezete. E vonatkozásban a Kötv. 40/A. § -a előírja: A műemlékvédelem sajátos tárgyai körében védelem alatt álló valamennyi ingatlan esetében biztosítani kell az építészeti, településképi, valamint egyéb környezeti, természeti értékek fenntartható használatát és a hagyományos tájhasználat megőrzését. Továbbá a Kötv. 43. § (6) bekezdés e szerint A műemléki területen a területet érintő, jogszabályban meghatározott változtatást, beavatkozást a védett érték településképi, illetve tájképi megjelenésének és érvényesülésének kell alárendelni.

A módosításnál az észrevétel az alátámasztó munkarészbe beillesztésre került.

Nemzeti Népegészségügyi Központ
Kémiai Biztonsági és Kompetens Hatósági Főosztály
iktatószám: 43669-2/2023/KBKHF

igen

Som Község településrendezési eszközeinek módosítását kiváltó rendezési célok tekintetében nem azonosítottunk olyan elképzelést, melynek kémiai biztonsági szempontból közvetlen környezeti hatása lenne, így a környezeti vizsgálat elvégzését nem tartjuk szükségesnek.
Kérem, szíveskedjenek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot kifogást nem emelő véleményezőnek tekinteni.

-

Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Igazgató-helyettesi Szervezet
Megyei Főfelügyelőség
/polgári védelem, iparbiztonság/
iktatószám: 36400/987-1/2023.ált.

igen

A véleményezésre megküldött rendezési eszközök módosítása ellen tűz-, polgári védelmi, és iparbiztonsági szempontból kifogást nem emelek.

-

2.3. A partnerségi egyeztetés
A Korm.rendelet 62. §-a alapján a településtervet, a kézikönyvet, a településképi rendeletet és azok módosításait a polgármester az elfogadás előtt az E-TÉR felületen egyeztetési eljárásban véleményezteti
a) a 11. melléklet szerinti érintett államigazgatási, önkormányzati és egyéb szervekkel (a továbbiakban együtt: véleményezésre jogosult szerv) és
b) a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel (a továbbiakban együtt: partnerek).
Ha a településterv készítése vagy módosítása esetén környezeti értékelés készül, a tervet és a környezeti értékelést
a) az E-TÉR felületen véleményeztetni kell az SKVr. 3. számú melléklete szerinti környezet védelméért felelős szervekkel is, és
b) az önkormányzat a) pont szerinti véleményeztetéssel egyidejűleg az SKVr. 8. § (3) bekezdés b) pontja és (3a) bekezdése szerint nyilvánossá teszi.
A Korm.rendelet 2023. január 27-én hatályba lépett módosítása során, amennyiben az önkormányzat nem rendelkezett a helyi partnerségi egyeztetésről, a partnerségi véleményeztetési eljárás során kötelezően előírja a polgármester részére lakossági fórum összehívását, valamint az elkészült tervdokumentáció közzétételét a hivatalban, párhuzamosan az E-TÉR felületén futó véleményeztetéssel. Ugyanezekről rendelkezik a helyi partnerségi rendelet is, indokolatlan a Korm.rendeletben meghatározott szabályokon túl kiegészítő, helyi részletszabályok megállapítása, a széles körű partnerségi egyeztetés, lakossági fórum megtartásával és hirdetmény közzétételével a Korm.rendelet alapján is biztosítható. A fentiek alapján a képviselő-testület 8/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletével a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 7/2017. (VII. 19.) önkormányzati rendeletét hatályon kívül helyezte, így az eljárás során a korm.rendelet 75. §-a szerinti helyi partnersági eljárást nem kell lefolytatni, elegendő lakossági fórum összehívása.
A Korm.rendelet 65. § (3) bekezdése alapján a partner véleményének megismerése céljából – a véleményezési szakasz megkezdésével egyidejűleg, de az E-TÉR felületen kívül - az önkormányzat polgármestere lakossági fórumot hív össze, amelynek meghívóját az önkormányzat honlapján és a közterületi hirdetőfelületen közzéteszi, egyúttal gondoskodik arról, hogy az elkészült tervdokumentáció az önkormányzati hivatalban megtekinthető legyen. A lakossági fórum meghívóját annak időpontja előtt legalább 5 nappal közzé kell tenni.
A lakossági fórumon a polgármester és a tervező ismerteti a településterv, a kézikönyv és a településképi rendelet tervezetének tartalmát, a lényeges változásokat, és lehetőséget biztosít a megjelent partnereknek észrevételeik és javaslataik elmondására.
A partner az észrevételét és javaslatát
a) a lakossági fórumon szóban adja elő, amelyet a lakossági fórumról készült jegyzőkönyvbe foglalnak, és az észrevételt, javaslatot az önkormányzat feltölti az E-TÉR felületre,
b) a lakossági fórumot követő 5 napon belül írásban teszi meg, amelyet a lakossági fórumról készült jegyzőkönyvhöz csatolnak, és az észrevételt, javaslatot az önkormányzat feltölti az E-TÉR felületre, vagy
c) közvetlenül az E-TÉR felületre tölti fel.
A lakossági fórumot és a lakossági fórum helyett összehívott 75. § szerinti helyi partnerségi egyeztetést úgy kell megtartani, hogy a véleményezési szakasz szerinti határidőn belül az észrevételeket és javaslatokat fel lehessen tölteni az E-TÉR felületre. Azt a partnert, akinek a véleménye határidőn belül az E-TÉR felületre nem kerül feltöltésre, kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.
A Korm.rendelet 64. § (6) bekezdése alapján azt a véleményezésre jogosult szervet, amely az egyeztetési eljárás során véleményét határidőn belül nem tölti fel az E-TÉR által biztosított digitális egyeztető felületre, az adott eljárási szakaszban kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.
A fentiek alapján a véleményezési szakasz elindításával párhuzamosan 2023. október 17-én 9 órakor lakossági fórumot hívtunk össze a somi közösségi házba, amelyen érdeklődő nem jelent meg, illetve a fórum megtartását követően sem érkezett vélemény, javaslat.
A partnerségi egyeztetés anyaga az alábbi linken megismerhető:
https://www2.itworx.hu/cgi-bin/itworx/download.cgi?vid=775&uid=-1&dokid=1382
4. HÉSZ módosítás - Záró szakasz
A Korm.rendelet 67. §-a alapján az általános egyeztetési eljárásban a záró szakasz kezdeményezéséhez a polgármester az E-TÉR felületre feltölti a véleményezésre jogosult szervek és a partnerek elfogadott véleménye alapján véglegesített tervezetet.
2023. október 24-én az E-TÉR rendszeren és hivatali kapun a Somogy Vármegyei Állami Főépítésznek (a továbbiakban: állami főépítész) benyújtásra került, hogy az egyszerűsített eljárás keretében folytassa le a szükséges egyeztetési eljárást a Korm. rendelet 68. §-a szerint.
Az állami főépítész a Korm. rendelet 67. § (2) bekezdés c) pontja alapján hiánypótlásra szólította fel a polgármestert, melyben több ponton a tervdokumentáció kiegészítését kéri, továbbá a képviselő-testület döntését az alábbi témában:
1. a Vt1 jelű építési övezet paramétereit módosítani kívánják.
2. az Lf2 jelű építési övezetbe sorolt, Kossuth u. – Ady u. – 28 hrsz-ú közútként nyilvántartott telek – Kis-Koppány-patak menti kiszabályozott gyalogút által határolt telektömb szabályozását felülvizsgálja, továbbá a Kossuth Lajos utcáról É-ra lévő telkek 50,0m-es építési határvonala, Széchenyi utcáról É-ra fekvő telkek 45,0m-es és D-re fekvő telkek 35,0m-es építési határvonala törlésre kerül.
3. A központi belterületen található jelenleg Lf2 övezet, a telekméret minimális csökkentése miatt új Lf4 övezetként kerül szabályozásra.
A képviselő-testület 2023. november 2-i rendkívüli ülésén a fenti döntést meghozta, amelyet továbbítottunk az állami főépítés részére.
A Korm.rendelet 68. § (2) bekezdés c) pontja alapján az egyszerűsített eljárásban a záró szakaszban kötelező egyeztető tárgyalást tartani a záró szakasz kezdeményezésétől számított 10 napon belül, amelyre az állami főépítész meghívja a 11. melléklet szerinti szerveket és fővárosi településterv esetében az érintett fővárosi kerületi önkormányzatot, és a záró szakmai véleményt az állami főépítész az egyeztető tárgyalást - vagy amennyiben az egyeztető tárgyaláson elhangzottak alapján módosításra van szükség, a módosított tervezet feltöltését - követő 5 napon belül adja ki. Az egyeztető tárgyalás 2023. november 13-án megtartásra került. Az állami főépítész záró szakasz véleményében kért javítások maradéktalanul elvégzésre kerültek, így a véleménye, egyetértő. A SO/08/00905-22/2023. iktatószámú hozzájáruló záró szakmai vélemény javítási javaslatok mellett kiadásra került.
Az állami főépítész záró szakmai véleménye az előterjesztés 1. mellékletében megismerhető. A tervező a záró szakmai véleményben javasolt javításokat a településszerkezeti terv tervezeten és a helyi építési szabályzat módosításáról szóló rendelet tervezeten elvégezte, amely alapján jelen előterjesztéshez csatoljuk az elfogadásra javasolt tervezeteket.
Az önkormányzat módosításról a záró szakmai vélemény ismeretében dönt. A záró szakmai vélemény 6 hónapig érvényes.
A Korm.rendelet 72. § (1) bekezdés b) pontja alapján a rendezési tervet legkésőbb a hatálybalépése napján a polgármester feltölti az E-TÉR felületre.
A Korm.rendelet 73. §-a alapján:
Ha az állami főépítész vagy az eljárásban részt vevő államigazgatási szerv szerint az elfogadott településterv és településképi rendelet jogszabályba ütközik, az E–TÉR-be történő feltöltéstől – feltöltés hiányában a helyben szokásos módon történő közzétételtől – számított 3 hónapon belül a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál – a polgármester egyidejű tájékoztatása mellett – törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez.
Ha az E–TÉR üzemeltetője észleli az elfogadott önkormányzati rendelet vagy határozat 72. § (1) bekezdése szerinti határidőben történő feltöltésének elmaradását, a határidő lejártától számított 30 napon belül kezdeményezheti az önkormányzatnál az E–TÉR-be történő 15 napon belüli feltöltését, ennek elmaradása esetén 15 napon belül kezdeményezi a miniszternél a mulasztás miatti törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását. A miniszter a törvényességi felügyeleti eljárást 30 napon belül kezdeményezheti a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál.
[KB1]akkor ha jól értelmeztem a 2. pont kiegészítésével mehet a ba) pont alapján.
[N2]Új beépítésre szánt terület kijelölése - kellene nyilatkozni, hogy az út nyomvonala miatt korrekció történik, de a belterület és kijelölt terület határai nem bővülnek.
[KB3]Ez így jó lesz?