Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 14/2018. (XII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 10

Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.10.
a településkép védelméről szóló 14/2018. (XII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. Előzmények
A képviselő-testület 60/2022. (VIII. 3.) határozatával döntött hatályos településrendezési eszközeinek – a Nyim község helyi építési szabályozásáról szóló 15/2015. (XII. 1.) önkormányzati rendeletét, valamint a településkép védelméről szóló 14/2018. (XII. 6.) önkormányzati rendeletét - módosításáról az alábbiak szerint: a Nyim külterület, 049/14 hrsz-ú ingatlanon adótorony elhelyezhetőségének biztosítása.
A képviselő-testület a fenti módosítás érdekében tervezési szerződést kötött a metALCOM Távközlési és Rendszerintegrációs Zrt.-vel, valamint a Város és Ház Bt.-vel. A megkötött szerződés alapján a HÉSZ és a településképi rendelet módosításával kapcsolatos költségeket a metALCOM Zrt. vállalta.
1. Az eljárás elindítása
A településképi rendelet módosítása során a 2022. július 1-jétől hatályos a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) eljárási szabályait kell alkalmazni.
A Korm.rendelet alapján a módosítás lépései:
1. adatszolgáltatás,
2. az adatszolgáltatás alapján elkészült tervezet egyeztetése a kijelölt államig.szervekkel: véleményezési szakasz,
3. véleményezés a helyi partnerségi egyeztetés keretében is történik, ha az önkormányzat partnerségi rendeletében előírja,
4. elfogadása az egyezetetést követően.
A Korm.rendelet 61. §-a alapján a TKR módosítási szándékát az E-TÉR felületen a tervezési folyamat elindításával kezdeményeztük, egyidejűleg hozzáférést kaptunk a szükséges adatokhoz, amely alapján a tervező elkészítette a véleményeztetési anyagot.
1.
1. Egyeztetés az államigazgatási szervekkel
A Korm.rendelet 62. §-a alapján a településrendezési eszközök módosításait a polgármester az elfogadás előtt az E-TÉR felületen egyeztetési eljárásban véleményezteti
a) a 11. melléklet szerinti érintett államigazgatási, önkormányzati és egyéb szervekkel és
b) a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel.
A Korm.rendelet 70. §-a alapján a településképi rendelet módosítása esetén az egyeztetési eljárás csak véleményezési szakaszból áll, záró szakasz nem kerül lefolytatásra. Az egyeztetési eljárás véleményezési szakaszára a következő szabályok irányadóak:
a) a kézikönyv és a településképi rendelet vonatkozásában a 11. melléklet szerint véleményezésre jogosult szerv és a partner a véleményezési szakasz kezdetétől számított 15 napon belül ad véleményt, és
b) véleményeltérés esetén a polgármester 5 napon belül kezdeményez egyeztetést.
Az rendeletmódosítás egyeztetése az E-TÉR egyeztető felületén lezajlott. Az E-TÉR-en összesen 3 db vélemény érkezett.
A Somogy megyei Kormányhivatal Állami főépítésze egy pontosítást követően a rendelet tervezetet elfogadásra javasolja. A rendelettervezet 1. §-ában kéri a „többszintes, térségben honos növényállomány” szabályozást a tájképvédelemhez igazodva pontosítani „háromszintes, térségben honos természetszerű telepítésű növényállomány”-ra.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztálya a módosítás ellen kifogást nem emel.
Lezajlott a Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (VII.17.) önkormányzati rendelete szerinti partnerségi egyeztetés is a település honlapján, illetve hirdetőtábláján keresztül. A partnerségi véleményezés során partnerségi vélemény nem érkezett.