Gadány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 6/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Gadány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi adókról szóló 6/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Gadány Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 6/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelete a megalkotása óta eddig nem került módosításra.
Az önkormányzat adótevékenységének vizsgálata során megállapításra került, hogy a településen a következő helyi adók kerültek bevezetésre:
magányszemélyek kommunális adója,
idegenforgalmi adó,
helyi iparűzési adó.
Tekintettel az önkormányzat anyagi helyzetére – a bevételek növelése érdekében –, és arra, hogy már 10 éve nem került sor adó emelésre, javasolt az iparűzési tevékenységre vonatkozó helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó mértékének az emelése.
Az adó mértékek emelése miatt szükséges módosítani a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet 8. §-át és a 14. § (1) bekezdését.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a alapján a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. §-ban megfogalmazottak szerint az adók évközi módosítása a naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit. A jogszabályok együttes értelmezése alapján, amennyiben a képviselő-testület az adórendeletet az adózókat terhelő szabályozással 2024. január 1. napjától módosítani kívánja, úgy a módosító rendeletét legkésőbb 2023. november 30. napjáig meg kell alkotnia.
A fizetési kötelezettség megállapítása során figyelemmel kell lenni arra, hogy annak kivetésével, beszedésével, nyilvántartásával, ellenőrzésével összefüggő adminisztrációs költségek ne legyenek aránytalanul magasak a fizetési kötelezettségből származó bevétel összegéhez képest, illetve azokat nem haladhatják meg.
A helyi adókról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a rendeletet a fentieken kívül több ponton módosítani kell mivel az nem felel meg a jogszabályszerkesztési előírásoknak, valamint a helyi adó törvény változása miatt három rendelkezés hatályon kívül helyezése is szükséges.
A fentiekre való tekintettel elkészítésre került a helyi adókról szóló 6/2012. (XI.29.) önkormányzati rendeletet módosító rendelet tervezete.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: a helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó mértéknek növelésével a vállalkozások és a szálláshelyeket igénybe vevők adóterhei nőnek.
- gazdasági, költségvetési hatása: a helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó mérték növelésének bevételnövelő hatása van.
- környezeti, egészségi következménye: nincs.
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: az adók mértékének növelésével többletfeladat keletkezik, mely azonban nem igényel többletlétszámot.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: a rendelet megalkotásának szükségességét az önkormányzat saját bevételeinek növelése indokolja. A módosítás elmaradása esetén az adóbevételek növekedése nem valósul meg.
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet módosítás a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 3. §-ra vonatkozó módosító rendelkezést tartalmaz (jogszabályszerkesztés miatti technikai módosítás).
A 2. §-hoz
Az idegenforgalmi adó mértékének növeléséről rendelkezik.
A 3. §-hoz
A 10. §-ra vonatkozó módosító rendelkezést tartalmaz (jogszabályszerkesztés miatti technikai módosítás).
A 4. §-hoz
A 12. §-ra vonatkozó módosító rendelkezést tartalmaz (jogszabályváltozás miatti módosítás).
Az 5. §-hoz
Az iparűzési tevékenységre vonatkozó helyi iparűzési adó mértékének növeléséről rendelkezik.
A 6. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz, melyek többsége jogszabályszerkesztés miatti technikai módosítás, a 12.,14., és 16., pontokban meghatározottak jogszabályváltozás miatt kerülnek hatályon kívül helyezésre.
A 7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.