Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2020 .(II.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjakról

Hatályos: 2023. 02. 01

Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2020 .(II.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjakról

2023.02.01.

Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a, pont szerinti feladatkörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ának a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kiskorpád község közigazgatási területén történő házasságkötésekre.

2. § (1) A házasságkötés megünneplésére kijelölt helyiség: Kiskorpád Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal 7523 Kiskorpád, Petőfi u. 20. szám alatti Nagyterem helyisége.

(2) A hivatali munkaidőt a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

(3) Hivatali időn kívüli a házasságkötés, ha lebonyolítására a hivatali munkaidőn túl, vagy szabadnapokon kerül sor.

(4) E rendelet alkalmazásában rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik féltől mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, vagy kora miatt nem várható el, hogy segítség nélkül az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében, illetve a házasságkötő teremben megjelenjék.

3. § (1)1 A hivatali munkaidőn túli házasságkötésért 35.000,- Ft díjat kell fizetni. A díj a mindenkor hatályos jogszabályban meghatározott általános forgalmi adót nem tartalmazza. A díj tartalmazza az anyakönyvvezető díját, az anyakönyvi kivonat díszes borítóját és a házassági emléklapot.

(2)2 A hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn túli házasságkötésért 35.000,- Ft díjat kell fizetni. A díj a mindenkor hatályos jogszabályban meghatározott általános forgalmi adót nem tartalmazza. A díj tartalmazza az anyakönyvvezető díját, az anyakönyvi kivonat díszes borítóját és a házassági emléklapot.

(3) A 2. §(1) bekezdésében kijelölt hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben, továbbá rendkívüli körülmény fennállása miatt megtartott házasságkötés díjmentes.

4. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet az Elektronikus Anyakönyvi rendszerből előállított nyomtatványon kell benyújtani a házassági szándék bejelentésekor. történő bejelentkezéskor.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az a helyszínen ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható.

(3) Hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn túli házasságkötés létesítéséhez az anyakönyvvezető közreműködése akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötés létesítését nem akadályozza.

(4) Rendkívüli körülmény esetén az anyakönyvvezető az érintett felek lakásában, munkaidőben működik közre a házasságkötésnél.

5. § (1) A 3. § (1) és (2) bekezdésében feltüntetett díjakat a házasságkötés előtt legkésőbb 15 nappal az anyakönyvvezető által biztosított átutalási megbízáson (csekk), vagy az önkormányzat megjelölt bankszámlájára átutalással, vagy az önkormányzat házi pénztárába történő befizetéssel kell teljesíteni. A befizetett díj az önkormányzat bevétele.

(2) Ha a házasságkötés elmarad, az ügyfél a befizetett díj visszatérítésére akkor tarthat igényt, ha a lemondására a tervezett időpontot megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban kerül sor.

(3) Amennyiben a lemondásra a tervezett időpontot megelőzően kevesebb, mint 5 munkanapon belül került sor, vagy a szertartás írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett díj 50%-a téríthető vissza.

(4) Amennyiben a hivatali munkaidőn túl, vagy a hivatali helyiségen kívül megtartandó házasságkötést a jegyző nem engedélyezi, akkor a befizetett díj visszajár.

6. § (1)3 A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 25.000,- Ft díjazás illeti meg.

(2)4 A hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 25.000,- Ft díjazás illeti meg.

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően lebonyolításra kerülő házasságkötésekre kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 8/2016.(IX.19.) önkormányzati rendelet.

1

A 3. § (1) bekezdése a Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdése a Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése a Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.