Táska Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016 (X.13.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti értékek védelméről

Hatályos: 2016. 10. 13

Táska Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet figyelembe vételével, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. §

(1) E rendelet célja Táska község szempontjából meghatározó - a hatályos műemlékvédelmi jogszabályok alapján nem védett - épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.


(2) A község épített és természeti értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a község közös kulturális kincseinek részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.


(3) Az (1)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében Táska Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a község épített és természeti értékeit települési védettség (a továbbiakban: helyi védettség) alá helyezheti.

2. §

(1) A rendelet hatálya Táska község közigazgatási területén lévő és jelen rendelet alapján védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemlék jellegű, műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet) értékekre. Ha egy helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség alá helyeznek, a műemléki védetté nyilvánítással egyidejűleg a helyi védettség megszűnik.


(3) E rendelet rendelkezéseit a község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások, továbbá az egyes építésügyi hatósági eljárások során és az e rendeletben szabályozott - a települési érdekérvényesítést szolgáló - kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.


(4) Helyi építészeti örökségi érték minden, az épített környezettel összefüggő táji-természeti, építészeti, történeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős- együttes, egyedi emlék, annak tartozéka - különösen településrész, utca, épület, építmény, épületrész - ami nem minősül műemléknek, illetőleg külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt - de a jövő nemzedékek számára történő megóvása fontos községi érdek. Ide tartoznak az ember által alakított egyedi tájértékek, a települési sziluett, a kilátáshoz, rálátáshoz kapcsolódó, valamint a község arculatát befolyásoló, karaktert teremtő egyéb sajátos értékek is.


(5) Az épített örökség helyi védelme érdekében a településfejlesztéssel és rendezéssel kapcsolatos döntéseknek összhangban kell lennie ezen rendelettel.


(6) Az épített örökség helyi védelem alatt álló elemei a község kulturális örökségét képezik, így tilos ezek veszélyeztetése, rongálása és megsemmisítése.


(7) Az épített örökség helyi védelmének feladata:

  1. az épített értékek felkutatása, védetté nyilvánítása, dokumentálása, nyilvántartása,
  2. a védett építmények fenntartásának, helyreállításának szabályozása, illetve méltó hasznosításuknak elősegítése,
  3. védett területek fenntartása és az értékvédelmet szolgáló kezelés összhangjának megteremtése.


A helyi építészeti értékvédelem elemei, azok kiterjedése

3. §

(1) A helyi védelem lehet egyedi és területi védelem.


(2) Az egyedi védelem alatt álló épített értékek listáját a rendelet melléklete tartalmazza.


(3) Egyedi védelemben épületek és építmények részesíthetők.


(4) Területi védelem alá helyezhető: a település területének olyan összefüggő része, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi sajátosságait tükrözi, ahol a település arculatát meghatározó épületek, építmények együttest alkotnak, de nem indokolt az egyedi védelem alá helyezésük.


(5) A helyi védelem alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről az önkormányzat képviselő-testülete rendelettel dönt.

Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése

4. §

(1)  A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki (természetes és jogi személy) írásban kezdeményezheti a jegyzőnél.


 (2)  A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

  1. az épített érték vagy védendő terület pontos megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,
  2. a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám),
  3. a kezdeményezés indokolását.


(3)  A védetté nyilvánítással kapcsolatos előzetes egyeztetést és eljárást a jegyző folytatja le.


(4)  A védetté nyilvánítást, vagy annak megszüntetését megelőzően a jegyző szakértő bevonásával értékvizsgálatot végeztethet.


(5)  A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét a jegyző közli a védelem alá vont értékek tulajdonosával, használójával, az építésügyi hatósággal.

A védett értékek nyilvántartása

5. §

(1)  A helyi védelem alatt álló értékekről a 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendeletben meghatározott nyilvántartást kell vezetni.


(2)  A nyilvántartásba bárki betekinthet, naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.

A védett érték megjelölése

6. §

(1)  A helyi védelem alatt álló értéket táblával kell megjelölni, melyen fel kell tüntetni a helyi védelem tényét és elrendelésének időpontját a következők szerint: „Helyi védettségű épület” vagy  „Helyi védettségű terület” „Védetté nyilvánította Táska Község Önkormányzata”. A táblán fel kell tüntetni a helyi védelem elrendelésének az időpontját is.


(2)  A tábla elhelyezéséről a jegyző gondoskodik, a tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles. A tábla megőrzése és karbantartása a tulajdonos feladata.

A védett értékek fenntartása 

7. §

(1)  A helyi védelem alatt álló értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos, a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelő köteles gondoskodni. Ezen kötelezettségei teljesítéséhez kérheti az önkormányzat támogatását.


(2) A védett építmény jellegét nem lehet megváltozatni.


(3)  A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotó elemére, és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e, vagy sem.


(4)  A védelem alá helyezett építményeket értékeik veszélyeztetése nélkül és ahhoz méltóan kell használni és hasznosítani. A használat és a fenntartás a helyi védelem alá helyezett érték anyagi és eszmei értékét nem veszélyeztetheti. A védett környezetben tervezett változtatásokat és beavatkozásokat a védett érték figyelembe vételével lehet elvégezni.


(5) A helyi védelem szabályainak megsértése esetén az önkormányzat:

  1. felszólítja a tulajdonost (használót, kezelőt) a védett érték fenntartására, karbantartására, a méltatlan használat megszüntetésére,
  2. engedély nélküli változtatások esetén elrendeli az eredeti állapot helyreállítását.

8. §

(1)  A képviselő-testület a helyi védelem alatt álló értékek feltárásához, fenntartásához, karbantartásához, felújításához szükséges anyagi fedezet megteremtése érdekében éves költségvetésében meghatározott keretösszeget biztosíthat.


(2)  Az (1) bekezdés szerinti keretösszeg felhasználásáról a Polgármester javaslatára a képviselő-testülete dönt.

Záró rendelkezések

9. §

(1) Ez a rendelet 2016. október 13. napján  lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a helyi értékek védelméről szóló 8/2002. (IX.13.) önkormányzati rendelet  hatályát veszti.


(2) Jelen rendelet előírásai a védetté nyilvánításra vonatkozó kezdeményezés benyújtását megelőzően megkezdett építési munkálatokra nem vonatkoznak.


Gadányi István                                                                              Dr. Halász Péter

   polgármester                                                                                          jegyző