Edde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Edde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.01.

Edde Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Az önkormányzati rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok, önkormányzati hivatal) terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. Címrend

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2)–(3) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő költségvetési szervként működő intézménnyel nem rendelkezik.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklete szerint külön-külön címet alkotnak.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány/többlet mértéke

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2024. évi költségvetését

a) 63.629.564 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

b) 63.629.564 Ft tárgyévi költségvetési kiadással állapítja meg. Az (1) bekezdésben kimutatott hiányt az önkormányzat belső finanszírozásból (maradvány) finanszírozza.

(2) a működési célú bevételt 63.629.564 Ft-ban, ebből:

a) Kapott támogatás 28.584.784 Ft-ban

b) Támogatás államháztartáson belülről 16.039.911 Ft-ban

c) Közhatalmi bevétel 5.330.000 Ft-ban

d) Intézményi működési bevétel 260.000 Ft-ban

e) Működési célú átvett pénzeszköz 250.000 Ft-ban

f) Előző évi maradvány 13.164.869 Ft-ban

g) Működési célú nyújtott kölcsönök visszatérülése 0 Ft-ban

(3) a működési célú kiadásokat 63.289.064 Ft-ban, ebből:

a) Személyi juttatások kiadásai 29.639.805 Ft-ban

b) Munkaadót terhelő járulékok 2.937.356 Ft-ban

c) Dologi kiadások 19.587.764 Ft-ban

d) Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.330.000 Ft-ban

e) Egyéb működési célú kiadások 1.194.847 Ft-ban

f) Elvonások és befizetések 0 Ft-ban

g) Tartalék 7.500.000 Ft-ban

h) Rövid lejáratú hitel visszafizetése 0 Ft-ban

i) Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése 1.099.292 Ft-ban

(4) a felhalmozási célú bevételt 0 Ft-ban, ebből:

a) Finanszírozási célú pénzügyi műveletek 0 Ft-ban

b) Felhalmozási célú támogatások 0 Ft-ban

c) Előző évi maradvány 0 Ft-ban

d) Felhalmozási célú átvett pénzeszköz 0 Ft-ban

(5) a felhalmozási célú kiadást 340.500 Ft-ban, ebből:

a) Beruházások összegét 340.500 Ft-ban

b) Felújítások összegét 0 Ft-ban

c) Egyéb felhalmozási kiadások összegét 0 Ft-ban állapítja meg.

(6) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi maradványt, vállalkozási maradványt – beleértve az az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 6. § (7) bekezdés ab) pontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

4. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit - e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(6) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat működési kiadásait kormányzati funkciónkénti tagolásban e rendelet 10. melléklete szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület az Önkormányzat éves létszám előirányzatát, valamint külön táblázatban a közfoglalkoztatottak éves létszámát a 11. melléklet alapján hagyja jóvá.

(9) Azokat a fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét e rendelet 12. melléklete tartalmazza.

(10) A költségvetési évet követő 3 év várható előirányzatait - amelyet a Képviselő-testület a költségvetési év folyamatai és áthúzódó hatásai, valamint a gazdasági előrejelzések szerint állapított meg – a 13. melléklet tartalmazza.

(11) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv.) 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 14. melléklete tartalmazza.

(12) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 15. melléklete tartalmazza.

5. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. § A képviselő-testület nem járul hozzá hitel felvételéhez.

6. A bevételi többlet kezelése

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 2.000.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

7. Általános és céltartalék

7. § (1) A képviselő-testület általános és céltartalékot a 10. melléklet szerinti tartalommal hagyja jóvá.

(2) A tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

8. Több éves kihatással járó feladatok

8. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 16. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

9. Előirányzat-felhasználási ütemterv

9. § A 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 17. melléklet tartalmazza.

10. Közvetett támogatások

10. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 18. melléklete tartalmazza.

11. A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 10/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdésben átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint: félévente beszámol a képviselő-testületnek

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 14. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

12. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

13. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a Somogyjádi székhelyű költségvetési szervként működő Közös Hivatal.

14. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

12. Támogatási szerződés

15. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:

a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.

16. § A nettó 5 millió Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. mellékletében meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon, illetve e törvénynek megfelelően a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.

13. Önkormányzati biztos kirendelése

17. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 71. § (2) és (3) bekezdésében foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

III. Fejezet

Záró és egyéb rendelkezések

18. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Címrend

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások

A

B

C

Cím neve

Sorszám

Megnevezés

Edde Község Önkormányzat Képviselő-testülete

1.

Nem veszélyes települési hulladék (vegyes) begyűjtése, szállítása, átrakása

2.

Óvodai intézményi étkeztetés

3.

Iskolai intézményi étkeztetés

4.

Önkormányzatok és önk.hivatalok jogalkotó és ált.igazgatási tev.

5.

Közvilágítás

6.

Város- és községgazdálkodási szolgáltatások

7.

Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

8.

Fogorvosi alapellátás

9.

Család- és nővédelmi egészségügyi gondozás

10.

Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

11.

Gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások

12.

Elhunyt személyek hátramaradottainak pénzbeli ellátása

13.

Betegséggel kapcsolatos pénzbeli ellátások, támogatások

14.

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások

15.

Szociális étkezés

16.

Házi segítségnyújtás

17.

Család- és gyermekjóléti szolgálat

18.

Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

19.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

20.

Közfoglalkoztatási mintaprogram

21.

Közművelődés

22.

Könyvtári szolgáltatások

23.

Szabadidősport- tevékenység és támogatás

24.

Közutak fenntartása

25.

Köztemető fenntartás és működtetés

26.

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcs feladatok

27.

Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel

28.

Intézményen kívüli gyerekétkeztetés

29.

Támogatási célú finanszírozási műveletek

30.

Forgatási és befektetési célú finanszírozási műveletek

31.

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

2. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek maradványa

A

B

C

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

Megnevezés

összeg

feladat ellátására

1.

Működési célú maradvány igénybevétele

13 164 869

13 164 869

2.

3.

összesen:

13 164 869

0

13 164 869

0

4.

Megnevezés

összeg

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

5.

Felhalmozási célú maradvány igénybevétele

0

0

6.

7.

összesen:

0

0

0

0

3. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

A

B

C

D

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

Bevételek

Működési cél

Felhalmozási cél

feladat ellátására

1.

2.

3.

4.

összesen:

0

0

0

0

0

Sorszám

Kiadások

Működési cél

Felhalmozási cél

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

5.

6.

7.

8.

összesen:

0

0

0

0

0

4. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A

B

C

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

A helyi önkormányzat bevételei

összeg

feladat ellátására

1.

I. Működési bevételek (2 + 9 + 18 + 27 + 34)

50 464 695

0

50 464 695

0

2.

1. Kapott támogatás (3 + … + 8)

28 584 784

0

28 584 784

0

3.

önkormányzat működési célú költségvetési támogatása

16 150 945

16 150 945

4.

egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása

9 178 200

9 178 200

5.

gyermekétkeztetési feldatainak támogatása

318 160

318 160

6.

települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

2 270 000

7.

működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

665 199

665 199

8.

elszámolásból származó bevételek

2 280

2 280

9.

2. Támogatás államháztartáson belülről (10 + … + 17)

16 039 911

0

16 039 911

0

10.

központi költségvetési szervektől

0

0

11.

elkülönített állami pénzalapból

16 039 911

16 039 911

12.

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

0

0

13.

egyéb fejezeti kezelésű előirányzattól működési célú támogatások

0

0

14.

központi kezelésű előirányzatból

0

0

15.

helyi önkormányzatoktól és költségvetési szerveitől

0

0

16.

társulásoktól és költségvetési szerveitől

0

0

17.

nemzetiségi önkormányzatoktól és költségvetési szerveitől

0

0

18.

3. Közhatalmi bevételek (19 + … + 26)

5 330 000

0

5 330 000

0

19.

iparűzési adó

5 000 000

5 000 000

20.

gépjárműadó

0

0

21.

magánszemélyek kommunális adója

300 000

300 000

22.

pótlék

30 000

30 000

23.

építményadó

0

0

24.

bírság

0

0

25.

Idegenforgalmi adó

0

0

26.

egyéb közhatalmi bevételek

0

0

27.

4. Intézményi működési bevétel (28 + … + 33)

260 000

0

260 000

0

28.

készletértékesítés

0

0

29.

szolgáltatások ellenértéke

0

0

30.

egyéb működési bevétel

0

0

31.

tulajdonosi bevétel

240 000

240 000

32.

közvetített szolgáltatások ellenértéke

20 000

20 000

33.

ellátási díjak bevétele

0

0

34.

5. Működési célú átvett pénzeszközök

250 000

0

250 000

0

35.

II. Felhalmozási (36 + 39 + 40 + 41 )

0

0

0

0

36.

1. Felhalmozási bevételek (36 + 37)

0

0

0

0

37.

tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

0

0

38.

egyéb önkormányzati vagyon bérbeadásából sz.bevétel

0

0

39.

2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belül

0

0

40.

3. Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

41.

3. Előző évi felhalmozási célú maradvány átvétele

0

0

42.

III. Kölcsönök (43 + 46)

0

0

0

0

43.

1. Működési célú kölcsönök (44 + 45)

0

0

0

44.

kapott kölcsönök

45.

nyújtott kölcsön visszatérülése

46.

2. Felhalmozási célú kölcsönök (44 + 48)

0

0

0

0

47.

kapott kölcsönök

48.

nyújtott kölcsön visszatérülése

49.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN (1 + 35 + 42):

50 464 695

0

50 464 695

0

50.

IV. Előző évi maradvány (51 + 52)

13 164 869

0

13 164 869

0

51.

1. Előző évi működési célú maradvány igénybevétele (BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

13 164 869

13 164 869

52.

2. Előző évi felhalmozási célú maradvány igénybevétele
(BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

53.

V. Finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételei (54 + 55)
(KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

0

0

54.

működési célú

55.

felhalmozási célú

56.

VI. Aktív pénzügyi műveletek

0

0

0

0

57.

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN (49 + 50 + 53 + 56):

63 629 564

0

63 629 564

0

5. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat kiadásai

A

B

C

D

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

Jogcímcsoport

Kiemelt előirányzat

Összeg

feladat ellátására

1.

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK (2 + … + 7)

54 689 772

0

54 689 772

0

2.

Személyi juttatások

29 639 805

29 639 805

3.

Munkaadókat terhelő járulékok

2 937 356

2 937 356

4.

Dologi kiadások

19 587 764

19 587 764

5.

Ellátottak pénzbeli jutattásai

1 330 000

1 330 000

6.

Egyéb működési célú kiadások

1 194 847

1 194 847

7.

Elvonások és befizetések teljesítése

0

0

8.

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK (9 + … + 14)

340 500

0

340 500

0

9.

Intézményi beruházások

340 500

340 500

10.

Felújítások

0

0

11.

Kormányzati beruházások

0

0

12.

Lakástámogatás

0

0

13.

Lakásépítés

0

0

14.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

15.

KÖLCSÖNÖK (16 + 19)

0

0

0

0

16.

Működési célú kölcsönök

0

0

0

0

17.

Kölcsön nyújtása

18.

Kölcsön törlesztése

19.

Felhalmozási célú kölcsönök

0

0

0

0

20.

Kölcsön nyújtása

21.

Kölcsön törlesztése

22.

TARTALÉKOK (23 + 24)

7 500 000

0

7 500 000

0

23.

Általános tartalék

50 000

50 000

24.

Céltartalék

7 450 000

7 450 000

25.

KIADÁSOK ÖSSZESEN (1 + 8 + 15 + 22):

62 530 272

0

62 530 272

0

26.

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ PÉNZÜGYI MŰVELETEK KIADÁSAI (KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS) (27 + 28)

1 099 292

0

1 099 292

0

27.

működési célú

1 099 292

1 099 292

28.

felhalmozási célú

29.

PASSZÍV PÉNZÜGYI MŰVELETEK

30.

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN (25 + 26 + 29):

63 629 564

0

63 629 564

6. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásai beruházásonként

A

B

C

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

feladat megnevezése

előirányzat összege

feladat ellátására

1.

Infrastruktúra fejlesztése könyvtár

340 500

340 500

2.

0

3.

0

4.

0

5.

Beruházások összesen (1 + … + 4)

340 500

0

340 500

0

7. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásai felújításonként

A

B

C

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

felújítási cél megnevezése

előirányzat összege

feladat ellátására

1.

0

2.

0

3.

0

4.

0

5.

Felújítások összesen (1 + … + 4)

0

0

0

0

8. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A

B

C

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

Megnevezés

előirányzat összege

feladat ellátására

1.


Egyéb nem intézményi ellátás, települési támogatások

1 330 000

0

1 330 000

0

2.

Összesen

1 330 000

0

1 330 000

0

9. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

EU támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai

2024

A

B

C

D

E

Sorszám

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forrás

Összesen

1.

2.

3.

2025

A

B

C

D

E

Sorszám

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forrás

Összesen

1.

2.

3.

2026

A

B

C

D

E

Sorszám

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forrás

Összesen

1.

2.

3.

10. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzati KIADÁSOK

A

B

C

D

E

F

G

H

I

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

Személyi juttatások

Munkaadókat terhelő járulékok

Dologi kiadások

Ellátottak pénzbeli jutattásai

Egyéb működési célú kiadások

Elvonások és befizetések

Összesen (C +...+ H)

feladat ellátására

1.

Nem veszélyes települési hulladék (vegyes) begyűjtése, szállítása, átrakása

0

0

2.

Óvodai intézményi étkeztetés

0

0

3.

Iskolai intézményi étkeztetés

0

0

4.

Önkormányzatok és önk.hivatalok jogalkotó és ált.igazgatási tev.

8 890 031

1 186 759

4 537 000

14 613 790

14 613 790

5.

Közvilágítás

2 540 000

2 540 000

2 540 000

6.

Város- és községgazdálkodási szolgáltatások

100 000

13 000

3 402 000

89 255

3 604 255

3 604 255

7.

Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

0

0

8.

Fogorvosi alapellátás

0

0

9.

Család- és nővédelmi egészségügyi gondozás

0

0

10.

Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

0

0

11.

Gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások

0

0

12.

Elhunyt személyek hátramaradottainak pénzbeli ellátása

0

0

13.

Betegséggel kapcsolatos pénzbeli ellátások, támogatások

0

0

14.

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások

381 000

1 330 000

1 711 000

1 711 000

15.

Szociális étkezés

0

0

16.

Házi segítségnyújtás

0

0

17.

Család- és gyermekjóléti szolgálat

0

0

18.

Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

4 548 394

591 291

1 837 500

6 977 185

6 977 185

19.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

1 600 800

104 052

85 217

1 790 069

1 790 069

20.

Közfoglalkoztatási mintaprogram

12 966 480

842 821

1 550 271

15 359 572

15 359 572

21.

Közművelődés

767 050

99 717

1 790 800

2 657 567

2 657 567

22.

Könyvtári szolgáltatások

767 050

99 716

1 408 900

2 275 666

2 275 666

23.

Szabadidősport- tevékenység és támogatás

0

0

24.

Közutak fenntartása

508 000

508 000

508 000

25.

Köztemető fenntartás és működtetés

800 100

800 100

800 100

26.

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcs feladatok

0

0

27.

Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel

0

0

28.

Intézményen kívüli gyerekétkeztetés

746 976

746 976

746 976

29.

Támogatási célú finanszírozási műveletek

1 105 592

1 105 592

1 105 592

30.

Forgatási és befektetési célú finanszírozási műveletek

0

0

31.

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

0

0

32.

Működési kiadások összesen (1 + … + 31):

29 639 805

2 937 356

19 587 764

1 330 000

1 194 847

0

54 689 772

0

54 689 772

0

A

B

C

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

TARTALÉKOK (1 + 2)

7 500 000

0

7 500 000

0

1.

Általános tartalék

50 000

50 000

2.

Céltartalék

7 450 000

7 450 000

A

B

C

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

Kölcsönök

0

0

0

0

1.

Működési célú kölcsönök

0

0

0

2.

Kölcsön nyújtása

0

0

3.

Kölcsön törlesztése

4.

Felhalmozási célú kölcsönök

0

0

0

5.

Kölcsön nyújtása

6.

Kölcsön törlesztése

11. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési szerv(ek) engedélyezett létszáma

A

B

C

D

Sorszám

Költségvetési szerv megnevezése

Létszámkeret

átlagos létszám

Edde Község Önkormányzata Képviselő-testülete

1.

Választott tisztségviselők

5

5

1.1

polgármester

1

1

1.2

alpolgármester

1

1

1.3

képviselő-testületi tag

3

3

2.

Közalkalmazott

1

1

2.1

Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

1

1

3.

A költségvetési szerveknél foglalkoztatott egyéb munkavállaló

2

0,5

3.1.

Könyvtári szolgáltatások

1

0,25

3.2.

Közművelődési feladatok

1

0,25

Összesen:

8

6,5

KÖZFOGLALKOZTATOTTI LÉTSZÁMKERETE

A

B

C

D

Sorszám

Költségvetési szerv megnevezése

Létszámkeret

Átlaglétszám

1.

Edde Község Önkormányzata

19

9,00

1.1

- Start Szociális (Közút) program (2023.03.01.-2024.02.29.)

8

2,00

1.2

- Start Szociális (Közút) program (2024.03.01.-2025.02.28.)

8

6,00

1.3

- Hosszabb időtartamú közf. program (2023.12.01.-2024.02.29.)

2

0,50

1.4

- Hosszabb időtartamú közf. program (2024.03.01.-2024.08.31.)

1

0,50

ÖSSZESEN LÉTSZÁM:

27

15,50

ebből kötelező feladatok:

27

15,5

ebből önként vállalt feladatok:

0

0

ebből államigazgatási feladatok:

0

0

12. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Az adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege

A

B

C

Államigazgatási

Kötelező

Önként vállalt

Sorszám

Fejlesztési célok megnevezése

Adósságot keletkeztető ügylet összege

feladat ellátására

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Összesen (1 + … + 6):

0

0

0

0

Az önkormányzat nem tervez adósságot keletkeztető ügyletet

13. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 2024-2025-2026-2027. évi alakulása

Sorszám

Megnevezés

2024. évre

2025. évre

2026. évre

2027. évre

1.

A

B

C

D

E

2.

I. Működési bevételek és kiadások

3.

Kapott támogatás

28 584 784

29 442 328

30 325 597

31 235 365

4.

Támogatások államháztartáson belülről

16 039 911

16 521 108

17 016 742

17 527 244

5.

Közhatalmi bevételek

5 330 000

5 489 900

5 654 597

5 824 235

6.

Működési bevétel

260 000

267 800

275 834

284 109

7.

Működési célú átvett pénzeszköz

250 000

257 500

265 225

273 182

8.

Működési célú előző évi maradvány igénybevétele

13 164 869

13 559 815

13 966 610

14 385 608

9.

Működési célú bevételek összesen (3+....+8)

63 629 564

65 538 451

67 504 604

69 529 743

10.

Személyi juttatások

29 639 805

30 528 999

31 444 869

32 388 215

11.

Munkaadókat terhelő járulékok

2 937 356

3 025 477

3 116 241

3 209 728

12.

Dologi kiadások

19 587 764

20 175 397

20 780 659

21 404 079

13.

Egyéb működési célú támogatások

1 194 847

1 230 692

1 267 613

1 305 642

14.

Elvonások és befizetések teljesítése

0

0

0

0

15.

Ellátottak pénzbeli juttatása

1 330 000

1 369 900

1 410 997

1 453 327

16.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

1 099 292

1 132 271

1 166 239

1 201 226

17.

Tartalékok

7 500 000

7 725 000

7 956 750

8 195 453

18.

Működési célú kiadások összesen (10+....+17)

63 289 064

65 187 736

67 143 368

69 157 669

19.

Megnevezés

2024. évre

2025. évre

2026. évre

2027. évre

20.

A

B

C

D

E

21.

II. Felhalmozási célú bevételek és kiadások

22.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

0

0

0

23.

Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

0

0

24.

Felhalmozási bevételek

0

0

0

0

25.

Felhalmozási célú előző évi maradvány igénybevétele

0

0

0

0

26.

Felhalmozási célú bevételek összesen (22+....+25)

0

0

0

0

27.

Intézményi beruházások

340 500

350 715

361 236

372 074

28.

Felújítások

0

0

0

0

29.

Kormányzati beruházások

0

0

0

0

30.

Lakástámogatás

0

0

0

0

31.

Lakásépítés

0

0

0

0

32.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

0

33.

Felhalmozási célú kiadások összesen (27+....+32)

340 500

350 715

361 236

372 074

34.

Bevételek összesen (9+26)

63 629 564

65 538 451

67 504 604

69 529 743

35.

Kiadások összesen (18+33)

63 629 564

65 538 451

67 504 604

69 529 743

14. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

A

B

C

D

E

F

G

Sorszám

Saját bevételek

2024

2025

2026

2027

2028

1.

helyi adóból származó bevétel

5 330 000

5 489 900

5 654 597

5 824 235

5 998 962

2.

önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

3.

osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel

4.

tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

5.

bírság-, pótlék- és díjbevétel

6.

kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

7.

Összesen (1 + … + 6):

5 330 000

5 489 900

5 654 597

5 824 235

5 998 962

A

B

C

D

E

F

G

Sorszám

Adósságot keletkeztető ügyletek

2024

2025

2026

2027

2028

1.

hitel, kölcsön

2.

értékpapír

3.

váltó

4.

pénzügyi lízing

5.

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

6.

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték

7.

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

8.

Összesen (1 + … + 7):

0

0

0

0

0

15. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat összevont költségvetési mérlege

A

B

C

D

A

B

C

D

Bevételek

Kiadások

Bevételek

Kiadások

Sorszám

Megnevezés

adatok Ft-ban

Megnevezés

adatok Ft-ban

Sorszám

Megnevezés

adatok Ft-ban

Megnevezés

adatok Ft-ban

1.

Kapott támogatás

28 584 784

Személyi juttatások

29 639 805

1.

Felhalmozási bevételek

0

Intézményi beruházások

340 500

2.

Támogatás államháztartáson belülről

16 039 911

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 937 356

2.

- ebből tárgyi eszközök, immateriális javak értékesítése

0

Felújítások

0

3.

Közhatalmi bevételek

5 330 000

Dologi kiadások

19 587 764

3.

- ebből pénzügyi befektetések bevételei

0

Felhalmozási célú támogatásértékű kiadás és átadott pénzeszköz

4.

Intézményi működési bevételek

260 000

Ellátottak pénzbeni juttatása

1 330 000

4.

Előző évi felh.célú maradvány

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

5.

Működési célú átvett pénzeszközök

250 000

Egyéb működési célú kiadások

1 194 847

5.

ÖSSZESEN:

0

ÖSSZESEN:

340 500

6.

Előző évi műk.célú maradvány

13 164 869

Általános tartalék

7 500 000

6.

Hiány:

340 500

Többlet:

----

7.

ÖSSZESEN:

63 629 564

ÖSSZESEN:

62 189 772

8.

Hiány:

----

Többlet:

1 439 792

A

B

C

D

Sorszám

Megnevezés

Működési célú

Felhalmozási célú

Összesen

1.

Tárgyévi bevételek összesen

50 464 695

0

50 464 695

2.

Tárgyévi kiadások összesen

62 189 772

340 500

62 530 272

3.

Költségvetési hiány (-)/többlet (+)

-11 725 077

-340 500

-12 065 577

4.

Előző évek maradványának igénybevétele

13 164 869

0

13 164 869

5.

Működési célú kölcsön nyújtása

0

0

6.

Működési célú nyújtott kölcsön visszatérülése

0

0

7.

Finanszírozási célú pénzügyi műveletek egyenlege

1 099 292

0

1 099 292

8.

Kiadások mindösszesen

63 289 064

340 500

63 629 564

9.

Bevételek mindösszesen

63 629 564

0

63 629 564

16. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

A

B

C

D

E

F

Sorszám

Megnevezés

2024

2025

2026

2027

1.

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

2.

tartozások fejlesztési célú kötvénykibocsátásból

3.

tartozások működési célú kötvénykibocsátásból

4.

beruházási és fejlesztési hitelek

5.

működési célú hosszú lejáratú hitelek

6.

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

Az önkormányzatnak nincs többéves kihatással járó feladata

17. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat-felhasználási ütemterv

BEVÉTELEK

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

Sorszám

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

összesen (C +…+ N)

1.

MÛKÖDÉSI BEVÉTELEK (2 + … + 7)

16 905 593

3 990 724

4 940 724

4 740 724

3 740 724

4 270 724

4 240 724

3 740 724

4 840 724

4 740 724

3 738 724

3 738 731

63 629 564

2.

Kapott támogatás

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 065

2 382 069

28 584 784

3.

Támogatás államháztartáson belülről

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 659

1 336 662

16 039 911

4.

Közhatalmi bevételek

1 200 000

1 000 000

530 000

500 000

1 100 000

1 000 000

5 330 000

5.

Intézményi működési bevételek

22 000

22 000

22 000

22 000

22 000

22 000

22 000

22 000

22 000

22 000

20 000

20 000

260 000

6.

Működési célú átvett pénzeszközök

250 000

250 000

7.

Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevé-telek (maradvány)

13 164 869

13 164 869

8.

Felhalmozási bevételek

0

9.

Kölcsönök

10.

Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló pénzforgalom nélküli bevételek (hitelek)

11.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN (1 + 8 + 9 + 10 )

16 905 593

3 990 724

4 940 724

4 740 724

3 740 724

4 270 724

4 240 724

3 740 724

4 840 724

4 740 724

3 738 724

3 738 731

63 629 564

KIADÁSOK

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

Sorszám

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

összesen (C +…+ N)

12.

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK (13 +…+ 17)

4 447 078

4 447 078

4 447 078

4 747 078

4 447 078

4 447 078

4 747 078

4 447 078

4 447 078

4 747 078

4 447 078

4 871 914

54 689 772

13.

Személyi juttatások

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 984

2 469 981

29 639 805

14.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

244 780

244 780

244 780

244 780

244 780

244 780

244 780

244 780

244 780

244 780

244 780

244 776

2 937 356

15.

Dologi kiadások

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 314

1 632 310

19 587 764

16.

Ellátottak pénzbeli juttatása

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

230 000

1 330 000

17.

Egyéb működési célú kiadások

300 000

300 000

300 000

294 847

1 194 847

18.

Felhalmozási kiadások

340 500

340 500

19.

Kölcsönök

20.

Tartalékok

7 500 000

7 500 000

21.

Finanszírozási célú pénzügyi műveletek (államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése)

1 099 292

1 099 292

22.

KIADÁSOK ÖSSZESEN (12 + 18 + 19 + 20 + 21)

5 546 370

4 447 078

4 447 078

4 747 078

4 447 078

4 447 078

4 747 078

4 447 078

4 447 078

4 747 078

4 447 078

12 712 414

63 629 564

18. melléklet az 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

Közvetett támogatások

A

B

C

Sorszám

Támogatás megnevezése

Összeg

1.

ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

2.

lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

3.

helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként

4.

helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

5.

egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege

6.

Összesen (1 + … + 5):

0

Az önkormányzat nem tervez közvetett támogatást 2024. évre