Kereki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (III.14.) önkormányzati rendelete

Kereki Község Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 15

KEREKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


1/2014.(III.14.) önkormányzati rendelete


Kereki Község Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről


Kereki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörébe eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


  1. §

(1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére terjed ki.

  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó, e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.  


Az önkormányzat 2014. évi költségvetése


  1. §

(1)1A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének

a) tárgyévi  költségvetési bevételét                                  50 736 ezer Ft-ban,

aa) működési költségvetési bevételét                  46 481 ezer Ft-ban,

ab) elvárt működőképesség megőrzését        4 255 ezer Ft-ban,

 szolgáló bevételét

ac) felhalmozási költségvetési bevételét                         0 ezer Ft-ban,


      b) tárgyévi költségvetési kiadását                                    50 736 ezer Ft-ban,

ba) működési költségvetési kiadását                    48 436 ezer Ft-ban,

               - személyi jellegű kiadások                                   12 023 ezer Ft,

               - munkaadókat terhelő járulékok                            3 297 ezer Ft,

               - dologi jellegű kiadások                                       21 763 ezer Ft,

               - ellátottak pénzbeli juttatásai                                  5 650 ezer Ft,

               - egyéb működési célú kiadását                           5 703 ezer Ft,

  

                  bb) felhalmozási költségvetési kiadását                          2 000 ezer Ft,

      -  beruházások előirányzata:                                          0  ezer Ft,

      -  felújítások előirányzata:                                       2 000 ezer Ft,

      -  egyéb felhalmozási célú kiadások      0 ezer Ft.         összegben,  


 előző évi tervezett pénzmaradványát                     5 000 ezer Ft-ban, 

              da) működési célú pénzmaradványát        5 000 ezer Ft-ban,

              db) felhalmozási célú pénzmaradványát            0 ezer Ft-ban


d) az önkormányzat 2014. évi költségvetési "hiányát"        4 255 ezer Ft-ban,

működési célú költségvetésében a 2014. évi költségvetési hiányát 2 255 ezer Ft-ban

állapítja meg.


(2) A működési hiány fedezetét az önkormányzat elvárt bevétele jelenti, mely működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatásra pályázatot nyújt be.


(3) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetési bevételeket és kiadásokat az 1. melléklet szerint, az önkormányzat működési bevételét és kiadását összesítve a 2. melléklet szerint, a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 3. melléklet szerint jóváhagyja.


3. §

A Képviselő-testület az önkormányzat működési, fenntartási és felhalmozási célú bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként, ill. az Áht. 23.§ (1) bek. b) pontja szerinti feladatonkénti bontásban, szakfeladatok szerint részletezve (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) az 5. számú melléklet szerint, működési és felhalmozási célú kiadásait a 6. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.


4. §

A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi

      a) általános tartalékát                                  300 ezer Ft-tal,

      b) felhalmozási céltartalékát                             0 ezer Ft-tal,

hagyja jóvá.

5. §

A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 6. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.


6. §

A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 6. sz. melléklet szerint  hagyja jóvá.

7. §

A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi működési célú támogatásait, pénzeszközátadásait a 4. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.


8. §


A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és összesítve a 7. melléklet szerint hagyja jóvá. A Képviselő-testület a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 8. számú melléklet szerint állapítja meg.

A Képviselő-testület a 2014. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet a 9. számú melléklet szerint, EU támogatásból megvalósítandó projektjeit a 10. számú melléklet szerint, 2014-2017. évekre szóló gördülő tervezését a 11. számú melléklet szerint hagyja jóvá.


9. §

A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban az 1. melléklet tartalmazza.


A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja


10. §

(1) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly folyamatos biztosítása érdekében a számlavezető pénzintézet által nyújtható forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá az államháztartási törvény rendelkezései szerint.

(2) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja. 




Általános végrehajtási szabályok


11. §

Az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal.


12. §

A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.


Előirányzatok megváltoztatása


13. §

(1) Az önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.


14. §

(1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.


15. §

(1) A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(2) A helyi önkormányzati költségvetés teljesítése jelentős veszélyeztetésének minősül különösen: - a költségvetés időarányos teljesítéséről készülő féléves, illetve háromnegyed éves tájékoztatóval igazolt, az időarányostól való legalább 50 %-os  bevételi teljesítési elmaradás.


A támogatások odaítélésének, folyósításának és

elszámolásának rendje


16. §

(1) A civil szervezetek támogatásáról a képviselő-testület dönt.

(2) A támogatás folyósítására a támogatási szerződésben foglaltak szerint kerül sor.

(3) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testület felé.

(4) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év január 31. napjáig köteles eleget tenni.

(5) A Képviselő-testület évente megalkotandó éves belső ellenőrzési tervébe beépíti a helyi önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatások felhasználása elszámolásának ellenőrzését.

(6) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 2 évig nem ítélhető meg.


Létszám és bérgazdálkodás


17. §

Az önkormányzat alkalmazásában állók részére jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából nyújtható juttatás előirányzatát a képviselő-testület évközi költségvetés módosítással határozza meg, ami nem lehet magasabb az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-ánál.


Záró rendelkezések


18. §

(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.


Kereki, 2014. március 5.




            Csicsai László                                                                       Dr. Kiss Pál                                                                     polgámester                                                                      címzetes főjegyző





Kihirdetve: Az Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján 15 napra elhelyezett hirdetménnyel 2014. március  14.  napján.





                                                                                                           Dr. Kiss Pál

                                                                                                       címzetes főjegyző