Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 6/2020. (IX.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01
a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 6/2020. (IX.7.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára utasításban rendelkezett a fővárosi és megyei kormányhivataloknak a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletével kapcsolatos 2021. évi ellenőrzési tervéről.
Az ellenőrzési terv szerint a megyei kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében vizsgálja a helyi önkormányzatok szociális rendeleteit, valamint a gyermekjóléti alapellátásokat, a pénzbeli ellátásokat és a személyes gondoskodást biztosító rendeleteit.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya szakmai segítségnyújtásában a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 6/2020. (IX.7.) önkormányzati rendeletével (a továbbiakban: Rendelet) kapcsolatosan jelezte a jogszabályba ütköző rendelkezéseket.
A beiskolázási települési támogatásra való jogosultság újra szabályozásának indoka, hogy ezáltal a támogatást minden nappali tagozaton tanuló meg fogja kapni (technikum, felsőfokú szakképzés, alap-és mesterképzés).
A fentiekre tekintettel Pap Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 6/2020. (IX.7.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata megtörtént és a rendelet módosítására készült el a rendelet-tervezet.