Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
1. Általános indokolás
A közelgő választásokra tekintettel a Kormányhivatal kérte a Szervezeti és Működési Szabályzat felülvizsgálatát, szövegezésének pontosítását a képviselő-testület működőképességének biztosítása érdekében. A felülvizsgálat alapján pontosításra kerültek a testületi ülés összehívására, vezetésére vonatkozó rendelkezések, valamint az alpolgármester megválasztására vonatkozó rendelkezés.
A jelenleg hatályban lévő Szervezeti és Működési Szabályzat az elmúlt években több alkalommal módosításra került. A jogbiztonság és érthetőség érdekében a 7/2020 (IV.27.) önkormányzati rendeletet a képviselő-testület hatályon kívül helyezte és ús Szervezeti és Működési Szabályzatot fogadott el.
2. Részletes indokolás
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a szerint a jogszabályok előkészítése során előzetes hatásvizsgálat elvégzésével kell felmérni a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat megállapításai a rendelet tervezet esetében az alábbiak:
A rendeletalkotás
1. társadalmi-gazdasági hatása: nincs
2. költségvetési hatása: nincs
3. környezeti, egészségi következményei: nincs
4. adminisztratív terheket befolyásoló hatása: nincs
e) A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A jogszabály megalkotásának elmaradása törvényességi felügyeleti intézkedést eredményezhet.
f) A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti és pénzügyi feltételei: rendelkezésre áll.
×