Jászivány Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2017 (VI.12..) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 06. 13

Jászivány Község Önkormányzata Képviselőtestületének 8/2017 (VI.12..) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

2017.06.13.

Jászivány Község Önkormányzatának képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Jászivány község közigazgatási területén történő házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése, létesítése, továbbá a munkaidőn kívül történő házasságkötés (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény) kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. anyakönyvi esemény: házasságkötés

2. hivatali helyiség: a települési önkormányzat által biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség (Jászivány, Fő út 4.)

3. hivatali munkaidő: hétfőtől-csütörtökig: ½ 8 - 16-ig, pénteken: ½ 8 – 1330-ig

4. hivatali munkaidőn túli idő, mely időpontokban házasságot lehet kötni: pénteken 14-18 óráig, szombaton 9-19 óráig

5. rendkívüli körülmény: valamely házasulónak a mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota

6. külső helyszín: hivatali helyiségen kívüli helyiség

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) Anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn túli időszakban is rendezhető.

(2) A hivatali helyiségen kívül házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött ezen helyiség házasságkötésre való alkalmasságáról. Külső helyszínnek kizárólag olyan hely fogadható el, ahol az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított (időjárás, fizikai és vegyi hatás, fény, stb.).

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

Az anyakönyvi események díjazása

4. § (1) Az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a Hivatal munkarendjéhez igazodóan hétfőtől-péntekig munkaidőben és a hivatal által biztosított házasságkötő teremben megtartott anyakönyvi esemény megrendezését. Az anyakönyvi esemény során ingyenes alapszolgáltatás a hivatali helyiségen belül hivatali munkaidőben az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése (jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás).

(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségén és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért a házasulók az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(3) A hivatali helyiségben az anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja hivatali munkaidőn túl díjmentes, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(4) A hivatali helyiségen kívüli hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja egységesen 8 000.- Ft.

(5) A hivatalos helyiségben és helyiségen kívül megtartandó szolgáltatási díjak nem tartalmaznak teremdíszítést, asztaldíszt, versmondást, pezsgőt, eszközhasználatot, arról az igénylőnek kell gondoskodni.

(6) A hivatalos helyiségen kívül megtartandó eseményekhez a szükséges eszközök biztosítása – anyakönyv aláíráshoz megfelelő asztal, pezsgőfogyasztás kellékei, szükség szerint székek - az igénylő feladata.

(7) A szolgáltatási díjat az Önkormányzati Hivatal pénztárában kell megfizetni legalább 7 nappal a családi esemény rendezése előtt. Amennyiben a rendezvény elmarad és azt a családi esemény előtt 2 nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

5. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy

a) hivatalos helyiségben megtartott eseményenként 5 000.- Ft díj, illetve

b) hivatalos helyiségen kívül megtartandó eseményenként 5 000.- Ft díj illeti meg.

Záró rendelkezések

6. § (1) hatályát veszti a Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről szóló 8/2011( V.28.) önkormányzati rendelet.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett anyakönyvi események iránti szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.