Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 08. 18- 2022. 02. 22

Jászivány Község Önkormányzata Képviselőtestületének 4/2020 (VIII.17..) önkormányzati rendelete

2020.08.18.

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Jászivány Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83.A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatáról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

Alapelv, a rendelet célja

Minden helyi lakosnak és közösségnek joga van ahhoz, hogy azonos feltételek mellett vegye igénybe a közművelődési alapszolgáltatásokat. A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelmebevételével meghatározza a Jászivány Községi Önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közöségi szintérre, a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítségét, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását.

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának formája, módja

3. § (1) Az önkormányzat az 1997. évi CXL. törvény 77. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján e rendelet 2. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn Szoó István Művelődési Ház Színtér elnevezéssel. Címe: Jászivány, Turul u. 20.

(2) Az önkormányzat a Közösségi színtér által készített szolgáltatási tervet legkésőbb a március 01-je utáni első, soron következő testületi ülésen fogadja el.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

4. § A jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait adott évi költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, a központosított előirányzatból származó összeg, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Jászivány község közművelődéséről szóló 5/2018.(VII.03.) önkormányzati rendelet.