Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021.(XII.08) önkormányzati rendelete a közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 08

Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021.(XII.08) önkormányzati rendelete a közművelődésről

2021.12.08.

Mucsi Község Önkormányzata a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Képviselő-testülettel történt egyeztetést követően, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXXIX. törvény 13. § (1 bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, közművelődési rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

A közművelődési rendelet célja

1. § (1) A közművelődési rendelet megalkotásának célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket.

(2) Kulturális élethez kötődő önkormányzati célok:

a) a település sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele, fontos szempontként figyelmet fordítva a még meglévő, vagy feleleveníthető nemzetiségi hagyományokra,

b) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatály kiterjed Mucsi Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőjére és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

a) A Kultv. 76. § (3) bekezdés a, pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatást a feladatellátó felsőfokú közművelődési szakképzettséggel vagy közösségi és civil fejlesztő szakember szakképzettséggel, képesítéssel, tanúsítvánnyal vagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakember bevonásával valósítja meg.

b) Helyszín biztosítása a művelődő közösségnek a rendszeres és alkalomszerű művelődési, közösségi tevékenység végzéséhez.

c) Bemutatkozási lehetőségek teremtése a művelődő közösség számára.

d) Adminisztrációs, irodatechnikai támogatás, információ szolgáltatás a művelődő közösség számára.

e) Szolgáltatási terv: Az önkormányzat által fenntartott közösségi színtérnek minden év március 01-ig be kell küldenie a polgármesteri hivatalnak a képviselő-testület által elfogadott, előző évi tevékenységről szóló beszámolóját, és a tárgyévi – költségszámítással alátámasztott –szolgáltatási tervét.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

4. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében, közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.

(2) A közösségi szintér helye: Művelődési Ház Közösségi Színtér: 7195 Mucsi, Alkotmány utca 56.

(3) A közművelődési megállapodások megkötésére a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

A közművelődési feladatok finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint önkormányzati és különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza a közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit.

6. § Hatályát veszti a Mucsi Község Képviselőtestületének 4/2003 (III.31) számú rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 4/2003. (III. 31.) önkormányzati rendelet.