Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2019. 12. 03- 2020. 05. 05

Pörböly Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi XLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1.§ (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Pörböly község közigazgatási területén érvényes lakó- illetve tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen lakó, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) bekezdés  a) – d) pontjaiban és az Szt. 3. § 3) bekezdésében megjelölt személyekre.

(2) A rendelet hatálya – az Szt. 7. § (1) bekezdésében megjelölt ellátások vonatkozásában az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is kiterjed.

(3) A rendelet hatálya azon hajléktalan személyekre terjed ki, akik tartózkodási helyként Várdomb közigazgatási területét jelölik meg az ellátás igénylésekor.


2.§  A rendelet tárgyi hatálya az Szt., illetve a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításnak, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Kormányrendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) által nem szabályozott kérdésekre terjed ki.


3.§ E rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt. 4.§-ban foglaltakat kell alkalmazni.


2. Hatásköri és eljárási rendelkezések


4.§  A szociális ellátásra való jogosultság, valamint a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.


5.§  (1) A Képviselő-testület az alábbi ellátási formákkal kapcsolatos feladat- és hatásköreit a polgármesterre ruházza át:
            a) Lakhatás céljára szolgáló települési támogatás
            b) Temetési támogatás
            c) Étkeztetés

(2) A Képviselő-testület a szociális alapszolgáltatások közül a házi segítségnyújtással, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtással kapcsolatos jogköröket a Bátaszék és Környéke Önkormányzatainak Egészségügyi Szociális és Gyermekjóléti Intézmény-fenntartó Társulással megkötött társulási megállapodás alapján a Bátaszéki Gondozási Központra (továbbiakban: Gondozási Központ) ruházza át.


6.§ (1) Az ellátásra irányuló kérelmet – ha e rendelet másként nem rendelkezik – az Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal Pörbölyi Kirendeltségénél (a továbbiakban: Hivatal) az e célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemben fel kell tüntetni a (3) bekezdésben meghatározottakon túlmenően - amennyiben az adott támogatási forma előírja – a támogatás elbírálásához szükséges további adatot, igazolást, valamint a támogatás igénylésének indoklását.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről igazolást, tárgyévi nyugellátásról szóló éves értesítőt, vagy az utolsó havi nyugellátásról szóló postai szelvényt vagy folyószámla kivonatot,

b) a társadalombiztosítási azonosító jelet igazoló hatósági igazolvány másolatát,

c) 16. életévét betöltött gyermek esetén a tanulói jogviszony nappali tagozaton való fennállását igazoló iskolalátogatási igazolást,

d) annak igazolását, hogy valamely jövedelem, támogatás megállapítása folyamatban van,

e) a gyermektartásdíj – amennyiben az rendelkezésre áll – megállapításáról szóló jogerős bírósági ítélet, ennek hiányában nyilatkozat a gyermektartásdíj összegéről,

f) étkeztetés, házi segítségnyújtás, és a Szt. 65/F.(1) bekezdés c.) pontjában meghatározott nappali ellátásának igénybevétele során a szükséges orvosi igazolást.

g) a támogatás megállapításához előírt egyéb igazolást.

(4) Amennyiben a kérelmező a szükséges iratokat nem csatolja, a kért adatokat nem közli, vagy a kérelmében valótlan adatokat közöl az Ákr. 64.§ (2) bekezdése és a Szt. 17.§-ában meghatározott eljárásnak van helye.

(5) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények (pl: anyagi, jövedelmi helyzet, lakcím) megváltozásáról köteles- a változást követő 15 napon belül - a hivatalnál bejelenteni.

(6) A települési támogatás iránti kérelem benyújtásakor a kérelmező – amennyiben az adott támogatás elbírálásához szükséges – köteles maga és a vele egy háztartásban vagy családban élő személyek vagyoni – jövedelmi viszonyairól igazolást becsatolni, vagy ha ez aránytalan nehézségekbe ütközne és időigényes, akkor ezekről büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni.

(7) Az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyont, vagyoni helyzetet a Kormányrendelet 1. mellékletében foglaltak szerint kell igazolni.


7.§ (1) A rendszeresen megállapított települési támogatást havonta utólag, minden hónap 5. napjáig az eseti ellátást a hatáskör gyakorlója, döntésének kézhezvételét követő három munkanapon belül kell a házipénztárból kifizetni vagy átutalni a közműszolgáltató részére. A támogatás utalásáról és kifizetéséről a település jegyzője gondoskodik.

(2) A szociális étkeztetés személyi térítési díját az ellátott az ellátást nyújtónak előre fizeti meg.

(3)  Ha a rendszeres pénzellátásra jogosult személy lakóhelye az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, a változás hónapjának utolsó napjával az ellátást meg kell szüntetni.  A rendszeres ellátásra jogosult halála esetén a haláleset hónapjának utolsó napjával kell meg szüntetni az ellátást és az ezen hónapra járó támogatást a közeli hozzátartozó részére kell kiutalni.


8.§  (1)  A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Szt. 17. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Ha a képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét, amennyiben a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme a nyugdíjminimum

  1. 50 %-a alatt van, elengedheti,
  2. 51-100 %-a között van, csökkentheti,
  3. 101-150 %-a között van, részletfizetést engedélyezhet, melynek időtartama maximum 12 (tizenkettő) hónapig terjedhet.


9.§ A polgármester, tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.


II. Fejezet


 Települési támogatás


1. Lakhatás céljára szolgáló települési támogatás


10.§. (1) A lakhatási célú települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújt hozzájárulást.

 (2) A hatáskör gyakorlója kérelemre az áramszámlához, víz fogyasztási díjhoz, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz lakhatás céljára szolgáló települési támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

(3)  A lakhatás céljára adott települési támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában, és a lakhatással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.


11.§  (1)  A kérelem az erre a célra rendszeresített nyomtatványon nyújtható be. A kérelemhez csatolni kell a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását.

(2) A lakhatási célú települési támogatás megállapításához:

                        a.) áramszámla, a vízfogyasztásra vonatkozó utolsó havi szolgáltatói
                              számlák

                        b.) lakás-, vagy albérleti szerződés bemutatás szükséges.


12. §. Lakhatás céljára szolgáló települési támogatásra jogosult az


a.) a nem egyedülélő személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének   150   %-át  és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

b.) az egyedülélő személy, akinek a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és vagyonnal nem rendelkezik.



13.§. A lakhatási célú települési támogatás egy hónapra jutó összege


a.) nem egyedülélő személy esetén:

  • ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át  akkor    5.000,- forint / hó
  • ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át, de nem éri el a nyugdíjminimum összegét  akkor     4.000,- forint / hó
  • ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum összegét , de nem éri el annak 150%-át akkor  2.500,- forint / hó


b.) egyedülélő személy esetén

  • ha a jogosult havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át  akkor    5.000,- forint / hó
  • ha a jogosult  havi jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, de nem éri el a nyugdíjminimum összegének 200%-át akkor     4.000,- forint / hó
  • ha a jogosult havi jövedelme meghaladja a nyugdíjminimum összegnek 200%-át , de nem éri el annak 300%-át akkor  2.500,- forint / hó



14.§     (1)  A lakhatási támogatás 12 hónapra kerül megállapításra.

(2)  A kérelmezőt a lakhatás céljára szolgáló települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


15.§     (1) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított lakhatás céljára szolgáló települési támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költségek tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezi kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadáshoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni a fogyasztói és fogyasztási helyre vonatkozó azonosító adatokat.

(2) A jogkör gyakorlója szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakhatás céljára szolgáló települési támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére – a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig  - elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról. 


16.§     (1) Lakhatás céljára szolgáló települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) A lakhatás céljára szolgáló települési támogatás iránti kérelemben nyilatkozni kell arról is, hogy a támogatást kérő milyen jogcímen lakik a lakásban.

(3) Az (1) bekezdése alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.



2.  Rendkívüli települési támogatás


17.§.    (1) Létfenntartást veszélyeztető, valamint rendkívüli élethelyzetből adódó gondok, megoldására, mint például elemi csapás, betegség, baleset esetén, továbbá válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához kérelemre vagy hivatalból indult eljárás keretében rendkívüli települési támogatást állapít meg.  

(2) A rendkívüli települési támogatás adható alkalmanként és havi rendszerességgel, pénzbeli és természetbeni formában is.



3.  Temetési támogatás


18.§.    (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez a közeli hozzátartozó részére 27.000,- forint összegű temetési támogatás biztosítható.

(2) A kérelmező családjában az egy főre eső havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át nem haladja meg.

(3) A kérelemhez csatolandó az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolata, valamint a kérelmező nevére kiállított temetési költségeket igazoló számla helyben másolt példánya, valamint a jövedelmi viszonyokról szóló jövedelemigazolás.



4. Köztemetés

19.§ (1) A hatáskör gyakorlója a köztemetést a Szt. 48. §-ában meghatározottak szerint természetbeni ellátás formájában állapítja meg és biztosítja.

 (2) A hatáskör gyakorlója a köztemetés költségeit részben vagy egészben elengedheti, ha a temetésre kötelezett személy saját ingatlannal nem rendelkezik, és kérelmező illetve családja egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 50%-át.

III. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások


1. Szociális alapszolgáltatások alapelvei

20.§ Az önkormányzat a Szt. 57. §-ának (1) bekezdésében rögzített szociális alapszolgáltatások közül (a továbbiakban: szociális szolgáltatás):

  1. az étkeztetést önállóan,
  2. a Szt. 65/F.§. (1) bekezdés a.) és c.) pontjában szereplő nappali ellátást,  utcai szociális munkát valamint a családsegítést a „Szekszárd és Környéke” Szociális Alapszolgáltatási Társulással fenntartott Szekszárd Megyei Jogú Város Szociális Központja (a továbbiakban: Szociális Központ) bevonásával biztosítja.
  3. A házi segítségnyújtást a Bátaszék és Környéke Önkormányzatainak Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Intézmény-fenntartó Társulása fenntartásában lévő Gondozási Központ, Bátaszék útján
  4. A családsegítést a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Család és Gyermekjóléti Szolgálta útján

 biztosítja.


21.§ (1) E rendelet 20.§ c.) pontjában meghatározott ellátásra vonatkozó kérelmet a Gondozási Központ vezetőjénél kell benyújtani. A Gondozási Központ vezetője a benyújtott kérelem esetében elvégzi az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát és dönt a kérelemben foglaltakról.

 (2) A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét, kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.


22.§ (1) A házi segítségnyújtás gondozásért gondozási díjat jelenleg a településen nem kell fizetni.

(2) A hajléktalan személyek részére a nappali ellátást – és amennyiben rendszeres pénzellátással nem rendelkezik az ebédet is - térítésmentesen kell biztosítani.

    

23.§   A megállapított szociális szolgáltatási ellátás megszűnik:

     a) a jogosult, illetve hozzátartozójának az ellátás megszüntetésére vonatkozó bejelentését követő napon,

b) ha a jogosult az ellátást – rajta kívül álló ok miatt – egy éven át nem veszi igénybe,

                c) a jogosult halálával.


24.§ A  Gondozási  Központ   vezetője 1 hónapig kérelemre köteles házi segítségnyújtásban részesíteni azt a személyt, akinek a gondozásáról ápolási díj keretében gondoskodtak, de az ápoló elhalálozott, vagy ápolási kötelezettségét nem teljesíti.


2. Étkeztetés


25.§ 1) Étkeztetésben kell részesíteni azt a rászorultat, aki

  1. a 65. életévét betöltötte és egyedülálló,
  2. a 70. életévét betöltötte és a vele egyháztartásban élők is e kor felettiek,
  3. súlyosan mozgáskorlátozott
  4. rokkantsági ellátásban vagy járulékban részesül
  5. fogyatékossági támogatásban részesül,
  6. pszichiátriai beteg és ezt szakorvosi véleménnyel igazolja
  7. hajléktalan
  8. szenvedélybeteg és ezt szakorvosi véleménnyel igazolja

és azt önmaga, illetve eltartottja részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani.


2) Egyéb az 1) bekezdésbe nem sorolható méltánylást igénylő élethelyzetek figyelembevételéről, indokoltságáról, időtartamáról a polgármester dönt.

3) A szociális étkeztetés vásárolt élelmezés formájában a Bátaszéki Mikrotérségi Óvoda, Bölcsőde és Konyha intézményével kötött megállapodás formájában biztosított. A szociális étkeztetés térítési díjait e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4) Az étkeztetés keretében az ebéd elszállításáról elsősorban a jogosult köteles gondoskodni, de – egészségi állapota, fogyatékossága miatt - kérheti a lakására történő kiszállítását is.

5) A személyi térítési díjak megállapítása egyénenként történik az Szt. 116.§ (3) bekezdés a pontjának figyelembevételével.

6) A szociális étkeztetést szabályozó Szakmai Programját e rendelet 3. melléklete tartalmazza.



26.§  A szociális étkeztetés esetében a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999.(XI.24.) SzCsM. rendelet 1. mellékletében meghatározott dokumentumokat kell benyújtani, melyet a Hivatalban lehet beszerezni.



3. Házi segítségnyújtás


27.§ (1) A házi segítségnyújtás keretében kell biztosítani a Szt. 63. §-ának (2) bekezdésében meghatározottakat azzal, hogy a szolgáltatás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell az igénylő gondozási szükségletét a Szt. 63. § (4) – (8) bekezdésében foglaltak alapján.

(2) A gondozónő az általa gondozottakról névszerinti gondozási naplót köteles vezetni, melyben személy szerint kell rögzíteni az egyes gondozottra fordított napi óraszámot.


4. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


28.§ Ezen szociális alapszolgáltatási feladatokat a Képviselő-testület a Bátaszék és Városkörnyéki Önkormányzatok Családsegítő és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulásával láttatja el, amennyiben igény merül fel, és a feltételek is megteremtődnek a feladat ellátáshoz Pörböly településen.


5. Családsegítés

29.§ Ezen szociális alapszolgáltatási feladatokat a Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás keretében az Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal székhely település megállapodása alapján az Szt. 86.§ (1) bekezdés a pontja alapján láttatja el.


6. Nappali ellátás


30.§ Ezen szociális alapszolgáltatási feladatok közül a Szekszárd és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulás, társult önkormányzataként a Társulási megállapodás alapján az Szt. 65/F.§- (1) bekezdés c pontjában meghatározott szolgáltatást látja el. 


IV. Fejezet

Záró rendelkezések


31. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. -ben foglaltak az irányadóak.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet és a 24/2012.(III.26.) önkormányzati határozattal elfogadott szociális étkeztetés szakmai program hatályát veszti. 

(3) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni. 





Pörböly, 2019. november 29.






Sipos Lajos                                                    Balogh Györgyi

                                                     polgármester                                                         jegyző