Pári Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019 (IX.11.) önkormányzati rendelete

egyszeri szociális támogatásról

Hatályos: 2019. 09. 12- 2019. 10. 30

Pári Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. §

(1) Pári községben bejelentett lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személyeknek egyszeri, pénzbeli szociális támogatás nyújtható a téli tüzelőanyag beszerzéséhez e rendelet szerinti feltételekkel.

(2) Az egyszeri szociális támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit. A támogatási kérelem benyújtására az áramszolgáltatóval szerződésben levő személy jogosult.

(3) Az egyszeri szociális támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az 500 %-át, egyszemélyes háztartás esetén a 600 %-át. Egy háztartásnak kell tekinteni a lakásban együtt lakó, oda bejelentett, az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott személyeket.

(4) Az egyszeri szociális támogatás megállapítása iránti kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a szociális rászorultság, így a támogatás alapjául szolgáló (3) bekezdés szerinti, egy főre jutó havi nettó jövedelemről, valamint be kell mutatni az áramszolgáltatóval kötött szerződést, vagy az áramdíj befizetésről szóló bizonylatot.

(5) Amennyiben a támogatás elbírálására jogosult a (4) bekezdés szerinti nyilatkozatban foglaltakat vitatja, úgy felhívja a kérelmezőt a háztartás tagjainak jövedelmét igazoló dokumentumok benyújtására.

(6) Az egyszeri szociális támogatás mértéke 20.000 Ft.

(7) Az egyszeri szociális támogatás kifizetése a kérelmező által megadott folyószámlára történő utalással vagy pénztári kifizetéssel történik a támogatás elbírálását követő 5 napon belül.

(8) Az egyszeri szociális támogatás kifizetését meg kell tagadni, abban az esetben, ha a támogatottnak az önkormányzattal szemben köztartozása áll fenn. A megítélt támogatás összegét külön megállapodás alapján a köztartozás kiegyenlítésére kell fordítani.

(9) Üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető.


2. §

(1) A támogatás megállapítására irányuló eljárás e rendelet 1. számú melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket a Regölyi Közös Önkormányzati Hivatal Pári Kirendeltségéhez kell benyújtani 2019. szeptember 30-ig.

(3) A jogosultság megállapítása szociális rászorultság alapján történik.

(4) A kérelmeket Pári Község Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörében eljárva Pári Község Polgármestere bírálja el, valamint a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszatérítésének elrendeléséről, illetve méltányosságból történő elengedéséről is a polgármester köteles dönteni.

(5) Az egyszeri szociális támogatás kifizetésének határideje 2019. október 10.

(6) A támogatás pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület a 2019. évi költségvetésének szociális előirányzata biztosítja.


3.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2019. október 31-én hatályát veszti.




               Farkas Jánosné                                                                  Kis-Fehér Katalin

                 polgármester                                                                              jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2019. szeptember 11.



                                                                                                           Kis-Fehér Katalin

                                                                                                                      jegyző