Apátistvánfalva község képviselő testületének 5/2019 (IV.4..) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 04. 05- 2022. 01. 26

Apátistvánfalva község képviselő testületének 5/2019 (IV.4..) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.04.05.

Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a 73. § (2) bekezdésben, a 76. § (1)- (3) bekezdésben és a 77. § (1) bekezdésében, a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018 ( VII.9. ) EMMI rendelet, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint Apátistvánfalva Községi Önkormányzata képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet alapján biztosított véleményezési jogkörében az alábbiakat rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed az Önkormányzat szerveire és az Önkormányzat által fenntartott közművelődési térre, továbbá mindazokra akikkel a Képviselő-testület esetleges közművelődési feladatokra megállapodást köt.

2. § [A rendelet célja]

E rendelet célja, hogy Apátistvánfalva Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza Apátistvánfalva Község közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét, a fejlesztés lehetőségeit.

3. § [Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai]

(1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat öröksége és a jelenkor kulturális javainak, értékek megőrzésének ápolásának, továbbfejlesztésének figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(4) Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait.

4. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

2. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, megőrzése.

4. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, a könyvtár állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum útmutatása alapján, szakembert ( könyvtári, múzeumi ) alkalmaz.

5. A könyvtárban a szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése

7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

8. Egyesületek , civil szervezetek bemutatkozása.

9. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő nemzetiségek – elsősorban a szlovén - nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.

10. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

11. A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása ( papírvirág-készítés, diótörés, koszorúkötés, tojásfestés… )

12. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezésében és lebonyolításában való részvétel. .

5. § [A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke]

(1) Az önkormányzat a rendelet 2. §-ában foglalt alapszolgáltatások szerint látja el a közművelődési feladatot.

(2) A közművelődési feladatokat elsősorban a Kultúrház termében valósítja meg.

(3) Az önkormányzat biztosítja a szükséges megfelelő számú jogszabályban előírt szakember foglalkoztatását, a rendeletben meghatározott ellátandó alapfeladatok alapján.

(4) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására szükséges pénzügyi forrásokat biztosítja, melynek évenkénti konkrét összegét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

6. § [A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete]

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény, a 20/2018. ( VII.9.) EMMI rendelet és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Apátistvánfalva Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

7. § [A közművelődésben együttműködő partnerek]

Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) az Apátistvánfalva Községben működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) Egyházzal,

c) Köznevelési intézményekkel ( iskola, óvoda ),

d) Apátistvánfalva Község Szlovén Nemzetiségi Önkormányzatával,

e) az Országos Szlovén Önkormányzattal,

f) a Szentgotthárd Közös Önkormányzati Hivatallal.

8. § [Záró rendelkezések]

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 23/2014. ( IX.24. ) önkormányzati rendelet.