Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 30

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.30.
Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletében szabályozza a településen lakók számára adható pénzbeli és természetbeni támogatásokat, azok mértékét, beadásuk határidejét, a jogosultság feltételeit.
A rendelet 6. § és 9. §-a szerint legfeljebb 8.000 Ft összeg adható annak a vasszécsenyi lakosnak, aki betöltötte 65. életévét és háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum, ma már szociális vetítési alap 500%-át. A kérelem benyújtásának határideje a tárgyév december 15. napja.
A Képviselő-testület a költségvetésének módosítását követően megállapította, hogy a szociális ellátásokra tervezett kiadási összegből még rendelkezésre áll annyi, ami lehetővé teszi, hogy pótolják a tavalyi évben nagyon alacsony számú, év végén az idősek számára adott pénzbeli támogatás nyújtásának lehetőségét. Ennek érdekében változtatnák meg a rendeletet úgy, hogy az ellátás jogosultsági körét kiterjesztik az összeghatár megemelésével. A módosító rendelet hatályba lépését követően az kaphat támogatást, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap hétszeresét, az adható támogatás mértéke ezzel egy időben 10.000 forintra változik.
A fenti célok eléréséhez szükséges a támogatás igénylésének lehetőségére felhívni a lakosság figyelmét.
A rendelettervezet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: A Rendelet tervezet az önkormányzat szociális ellátásokról szóló 6/2021.(VIII.31.) önkormányzati rendelete szerint karácsonyi támogatás formájában adható, az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló rendeletében az ellátottak pénzbeli juttatásai jogcímen szereplő kiadás növelése szélesebb körben teszi lehetővé a támogatás nyújtását az arra rászorulók részére.
A rendeletben foglaltak végrehajtásának környezetre gyakorolt hatása, egészségi következménye A Rendelet tervezetben foglaltaknak a jelenlegi helyzethez viszonyított számottevő környezeti következményei, eltérései nincsenek.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelettervezet a jelenlegihez képest többlet adminisztratív terhet jelent a várhatóan megnövekedő ellátás iránti kérelmek feldolgozására. A kérelmeket a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani, a hivatal rendelkezik a kérelmek vizsgálatához szükséges létszámmal.
A rendelettervezet megalkotásának szükségessége: Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (1)-(3) bekezdése és az államháztartásról szóló 2011. CXCV. törvény 34. § (1)-(5) bekezdésben foglaltak teszik indokolttá.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti, pénzügyi feltételek: A Rendelet tervezet elfogadása esetén az alkalmazása a jelenlegi szabályozáshoz képest többlet személyi feltételt nem igényel. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek biztosítottak.