Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VIII. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 08. 31

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VIII. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.08.31.
Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot. A rendeletben az önkormányzat az intézményi térítési díjakat határozza meg.
Vasszécseny Község Önkormányzata az intézményi térítési díjat a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletében szabályozza.
Az intézményi térítési díj az Szt. 115. § (1) bekezdése szerint a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg, amely nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg, mely évente egy alkalommal korrigálható.
Az étkeztetést Vasszécseny Község Önkormányzata a Vasszécsenyi Tündérország Óvoda és Bölcsőde főzőkonyhájáról biztosítja. A szolgáltatási önköltség összege eddig 990 Ft volt, az étkeztetés intézményi térítési díja elvitel esetén 858 Ft, kiszállítás esetén 958 Ft volt. Az emelés után a szolgáltatás önköltsége 1197 Ft, az étkezés intézményi térítési díja elvitel esetén 858 Ft, kiszállítás esetén 958 Ft lenne.
Az intézményi térítési díjat a 29/1993. (II. 17.) Kormányrendelet (továbbiakban: R) 3. § (1) bekezdése alapján ellátási napra vetítve kell meghatározni.
A 4) bekezdés szerint az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. törvény 2. §-ának megfelelő módon kerekítve kell meghatározni.
Az egy étkezőre jutó állami támogatás összege 339 Ft/fő/nap.
Az R. 9. § (4) – (5) bekezdése értelmében:
(4) Az étkeztetés intézményi térítési díja aszerint differenciált, hogy az ételt a helyszínen fogyasztják el vagy az igénybevétel helyére szállítják. A kiosztó helyen, illetve a lakáson történő étkeztetés térítési díja a kiszállítás költségét is tartalmazza. Ha az étel lakásra történő kiszállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a kiszállításért fizetendő személyi térítési díjat csak egy személyre lehet megállapítani.
(5) Az étel helyben fogyasztásáért vagy elviteléért fizetendő személyi térítési díj a napi személyi térítési díj és az adott hónapban igénybe vett étkezési napok szorzata. Az étel kiszállítása esetén a személyi térítési díj a kiszállításra számított térítési díjnak és az adott hónapban kiszállítással igénybe vett étkezési napok szorzatának összegével növekszik.
Az intézményi térítési díj:
Helyben fogyasztásra nincs lehetőség.
Szolgáltatási önköltség egy étkezési napra vetítve:
1. elvitel esetén: 1197,-Ft
2. kiszállítás esetén: 1197,-Ft + a kiszállítás díja: 100,-Ft, összesen: 1297,-Ft
Intézményi térítési díj:
1. elvitel esetén: 1197 Ft – 339 Ft = 858 Ft, kerekítve: 860 Ft
2. kiszállítás esetén: 1197 Ft – 339 Ft = 858 Ft, kerekítve 860 Ft + a kiszállítás díja: 100 Ft, összesen: 960 Ft
A személyi térítési díj megegyezik az intézményi térítési díjjal.
Az önköltség számítása az előterjesztés 1. mellékletében került levezetésre.
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (XIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelet előzetes hatásvizsgálata:
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható követelményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményről a testületet tájékoztatni kell.
A törvény 17. § (2) bekezdése szerint a hatásvizsgálat során vizsgálni kell:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket.
A fentiek alapján a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló rendelet módosításának a várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:
1. A módosítás és az új rendelet megalkotásának valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
1.1. társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
- A térítési díjak emelkedésének kedvezőtlen társadalmi fogadtatása, a bevételek növekedése várható.
- A jövedelem határok megemelése kedvező társadalmi fogadtatásával, a kiadások növekedésével lehet számolni. melynek fedezete a szociális normatíva terhére biztosítható.
1.2. A módosításnak gazdasági hatásával nem számolhatunk.
1.3. A rendelet módosításának költségvetési kihatása:
A térítési díj emelés következtében az intézmény bevételeinek növekedése várható, mely dologi kiadások fedezetére fordítható.
A jövedelem határok megemelése a kiadások növekedését vonja maga után, melynek fedezete a szociális normatíva terhére biztosítható.
2. A módosításnak környezeti és egészségügyi következményei:
A környezeti és egészségügyi következmény jelen módosítással és rendeletalkotással érintett tárgyban nem realizálható.
3. Az adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A módosítás éves szinten nem jelent többletfeladatot az önkormányzati hatósági ügyintézés előkészítő folyamatában.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Az Szt.-ben lévő felhatalmazása alapján az önkormányzatnak rendeletalkotási kötelezettsége van a szociális személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjak megállapítása vonatkozásában, azonban azok módosítására vonatkozóan a jogszabály nem ír elő kötelezettséget. A jogszabály megalkotásának elmaradása esetén a térítési díjak különbözetére a fedezetet az önkormányzatnak kell biztosítania.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A meglévő állományi létszámban a személyi, szervezeti, tárgyi feltételek adottak. A pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.