Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (XII. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023. (II.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 13

Mersevát Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (XII. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.13.
a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023. (II.14.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az e tervezetben szereplő önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.
Mersevát Község Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2023. évi költségvetésről szóló rendeletét.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 23. §-a szerint a helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia.
A rendelet-tervezetben az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjának szabályai szerint az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai előirányzat csoportok, önként vállalt és állami kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok szerinti bontásban kerültek bemutatásra.
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–12. melléklethez
Meghatározza Mersevát Község Önkormányzat 2023. évi költségvetési és finanszírozási bevételeinek és kiadásainak főösszegét.
Az Áht. 23. § (2) bekezdése alapján, tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait, a működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban, a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait. Tartalmazza továbbá a költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban, a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló, finanszírozási bevételi előirányzatokat.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.