Porpác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 3/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 15

Porpác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
az Önkormányzat Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló 3/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: SZMSZ) határozza meg, melyet eredeti jogalkotói hatáskörében alkot meg.
Az SZMSZ többek között szabályozást tartalmaz a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számának megállapítására vonatkozóan is, az SZMSZ bevezetőjében utalva a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 92. §-ára. E törvényi rendelkezés a tárgykörben az önkormányzatok részére származtatott jogalkotói jogkörben adott felhatalmazásnak tekintendő.
A Kúria Önkormányzati Tanácsa a Köf.5012/2017/6. határozatában kifejtette, hogy „(…) egy adott önkormányzati rendelet általában nem alkotható meg részben eredeti jogkörben, másik részben pedig felhatalmazás alapján. Így ugyanis ellentmondásos szabályozási helyzet keletkezhet. Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdéséből, miszerint a helyi önkormányzat „feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet alkot” eleve vagylagosság következik. (…)”
Ebből eredően módosítani szükséges az SZMSZ bevezető részét és önálló rendeletben szükséges szabályozni a népszavazás tárgykörébe tartozó kérdéseket.
A képviselő-testület az imént fogadta el az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló rendeletet. A képviselő-testület átruházott hatásköreit felsoroló SZMSZ-melléklet módosítása szükséges, tekintettel arra, hogy a költségvetési rendelet polgármesterre átruházott hatásköröket is tartalmaz. A módosítás célja a helyi jogszabályokkal való összhang megteremtése.
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1. melléklethez
Az 1. § a bevezető rész módosítását tartalmazza.
A 2. § a rendelet mellékletének változását mutatja be.
A 3. § hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 4. § a rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.