Kondorfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VII.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 17
a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VII.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Tervezet a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendeletnek (a továbbiakban: Szr.) a következő települési támogatásokra vonatkozó rendelkezéseit módosítja: temetési támogatás, tüzelőtámogatás és települési gyermeknevelési támogatás.
Temetési támogatásban a módosítás értelmében csak akkor részesülhet a kérelmező, ha olyan személy eltemettetéséről gondoskodott, akinek lakcíme - az elhalálozásakor - Kondorfa községben volt. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (4) bekezdése alapján a lakcím a bejelentett lakóhely, illetve a tartózkodási hely címe. (Ezt a módosító rendelkezést a képviselő-testület nem támogatta.)
A települési gyermeknevelési támogatás minden évben egy alkalommal igényelhető. A gyermek születését követően első alkalommal erre a születés napját követő 3 hónapos, jogvesztő határidőn belül van lehetőség. A Tervezet ezt a határidőt 6 hónapban állapítja meg. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis a kérelmek több esetben közvetlenül a határidő lejártát megelőzően vagy azt követően kerültek benyújtásra.
Az Szr. kihirdetett szövegében a tüzelőtámogatás jogosultsági feltételét meghatározó 8. § (2) bekezdésében hibás szöveg került rögzítésre. A Tervezet ennek hatályon kívül helyezéséről is rendelkezik.