Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2020 (XI.24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 11. 24- 2021. 12. 13

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2020 (XI.24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2020.11.24.

Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Kormányrendelet 1. §-a és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a Képviselő-testület feladat-és hatáskörében eljárva Vasszentmihály Község Polgármestere a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1 § Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) Vasszentmihály Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező természetes személyekre,

b) az Önkormányzat szerveire,

c) az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre,

d) mindazon közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra, gazdálkodó szervezetekre és természetes személyekre, amelyekkel, illetve akikkel Vasszentmihály Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) közművelődési feladatokra megállapodást köt.

Az önkormányzat közművelődési célkitűzései

2 § (1) Az önkormányzat az általa fenntartott közművelődési intézményekben biztosítja a község lakossága számára a közösségi színterek tárgyi és szakmai feltételeit annak érdekében, hogy az itt élő lakosság öntevékenyen gyarapítsa műveltségét, fejlessze képességeit és készségeit, továbbá színteret biztosít annak érdekében, hogy közművelődési jogainak érvényesítése céljából közösségeket hozzanak létre és azokat működtessék.

(2) Az önkormányzat biztosítja, a közművelődési céllal szerveződő magánszemélyek, közösségek, szervezetek, céljaiknak elérése érdekében a szükséges tárgyi és szakmai feltételeket.

(3) Az önkormányzat gondoskodik a helyi lakosság élet-és munkaképessége növelése érdekében az iskolai képzést kiegészítő fejlesztő programokról.

(4) Az önkormányzat kiemelt célja a hagyományok ápolása érdekében a helyi értékek feltárása, ápolása; a nemzetiségi hagyományok és értékek megőrzésének biztosítása.

(5) Az önkormányzat feladata, hogy szabályozza a könyvtári ellátás működését, rögzítse a könyvtárhasználat jogának biztosítását.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1) Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 76. § (3)-(4) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti:

a) A község hagyományainak, természeti, művészeti értékeinek, jeles személyiségeinek, speciális és kiemelkedő közösségeinek, új kezdeményezéseinek bemutatása, értékelése, közbecsülésének növelése, a lokálpatriotizmus erősítése különös tekintettel a nemzetiségi lakosságra is.

b) A község kiemelkedő személyiségei emlékének ápolását, értékteremtő kulturális tevékenységük széleskörű megismertetését.

c) Az egyetemes és a magyar, és a kisebbségi kultúra értékeinek közvetítése;

ca) a művészetek befogadásának segítése;

cb) szabadidős szokások formálása;

cc) kulturális hagyományok ápolása, újak teremtése; a mindennapi lét értékeinek, normáinak fejlesztése;

cd) a helyi és regionális kulturális-turizmus lehetőségeinek felkutatása, ösztönzése.

d) Az esztétikai tudatosság, a szép iránti igény felkeltése, fejlesztése;

da) műértő közönség kinevelése;

db) kiemelkedő tehetségek bemutatása;

dc) alkotóközösségek közismertté tétele, fejlődésük szakmai támogatásának biztosítása.

e) A kooperációs, társulási szándékok ösztönzése;

ea) a különböző értékek és érdekek egyenrangúságának biztosítása; a felelős közéleti szereplés kulturális fórumainak kimunkálása; a civil közösségek gondozása;

eb) településvédő-, szépítő, természet-, értékvédő, közéleti egyesületek összefogása;

ec) helyi együttműködéshez, civil szervezetek tevékenységéhez színtér és infrastruktúra minél kedvezőbb feltételek melletti biztosítása.

e) A község nemzetközi kapcsolatainak elősegítése a közművelődés megyei és országos szervezeteivel, intézményeivel történő kapcsolattartás útján történik kapcsolattartás

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának intézményei

4. § Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény ( a továbbiakban: Kult tv.) 78. §-ának (2) bekezdésben foglaltak szerint e rendelet 3. §-ában foglalt feladatainak ellátása érdekében, a kötelezően ellátandó közművelődés feladatait a tulajdonában lévő közösségi színtéren biztosítja, amelynek címe: 9953 Vasszentmihály, Fő utca 66.

A közművelődési feladatellátás támogatása

5. § (1) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli, és lehetőségeihez mérten segíti a civil közösségek, szervezetek, természetes személyek, illetve más kulturális tevékenységet is végző vállalkozások közreműködését.

(2) A település minden lakosa jogosult igénybe venni az Önkormányzat közművelődési intézményeinek szolgáltatásait, és az Önkormányzat által kötött közművelődési megállapodásokban meghatározott szolgáltatásokat.

(3) Az Önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről

a) plakátok, szórólapok útján,

b) a települési honlapon tájékoztatják a lakosságot.

(4) Az Önkormányzat működteti közösségi színterét, a közművelődési feladatok ellátáshoz biztosítja a szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(5) Az önkormányzat a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében a közösségi színterek által szervezett, lebonyolított a település kulturális életében kiemelkedő szerepű rendezvényeket külön támogatja.

A közművelődési megállapodások megkötésének feltételei

6. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásába – közművelődési megállapodás megkötésével - a közművelődésről szóló törvényben foglalt követelményeknek megfelelő alábbi intézményeket, szervezeteket vonhatja be:

a) az Önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú köznevelési intézménye;

b) közművelődési célú társadalmi szervezetek;

c) közművelődési célú gazdálkodó szervezetek.

7. § (1) Társadalmi szervezet esetén azzal a szervezettel lehet megállapodást kötni, amely:

a) rendszeres közművelődési tevékenységet folytat,

b) a bíróság jogerős bejegyző határozattal nyilvántartásba vette és

c) köztartozása nincs.

(2) Egyéni vállalkozóval csak akkor lehet közművelődési megállapodás kötni, ha

a) közművelődési végzettséggel és

b) szakmai gyakorlattal rendelkezik, valamint

c) köztartozása nincs.

(3) Gazdasági társasággal csak akkor lehet közművelődési megállapodást kötni, ha

a) társasági szerződésében szerepel a közművelődési tevékenység, és

b) a korlátolt felelősségű társaság esetében ügyvezetője, betéti társaság esetén legalább egy tagja közművelődési szakember.

8. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

a) a település területén működő köznevelési, közoktatási intézményekkel

b) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

c) a települési székhelyű, kulturális tevékenységet is végző gazdálkodó szervezetekkel,

d) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

e) az egyházakkal,

f) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel, és

g) a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

9. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Vasszentmihály Község Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja.

(4) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény meghatározottak alapján a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében Közművelődési Tanács alakítható.

Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Vasszentmihály Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 5/2015. (04.09.) önkormányzati rendelete

1

Az önkormányzati rendeletet a Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 14. napjával.