Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2015. (II.11.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 06. 01

Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2015. (II.11.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2023.06.01.

Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) és (2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális ellátások iránti kérelmet Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal Csöngei Kirendeltségén kell benyújtani.

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális ellátás megállapítása iránti kérelem e rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványokon terjeszthető elő. A kérelmező a kérelemben nyilatkozik a saját, valamint közös háztartásában/családjában élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól, vagyonáról. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban/családjában élő személyek jövedelmének igazolására szolgáló dokumentumokat.

(3) A lakásfenntartási települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet előterjeszteni.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 2.melléklete szerinti nyomtatványon lehet előterjeszteni.

(6) A szociális étkeztetés iránti kérelmet e rendelet 3. melléklete szerint a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal Csöngei Kirendeltségéhez kell benyújtani, az igénybevételt megelőző 48 órán belül. Az étkeztetés biztosítása hivatalból is kezdeményezhető. A szociális étkeztetésre való egészségi állapot szerinti jogosultság megállapításához előírt kérelemhez a rendelet 4.melléklete szerinti orvosi igazolást csatolni kell.

2. § (1) A pénzbeli ellátásokat az ellátást megállapító határozatban megjelölt személy részére kell kifizetni.

(2) A rendeletben meghatározott települési támogatások felhasználásának ellenőrzését a polgármester végzi.

(3) Az ellenőrzés keretében a polgármester írásban felhívja az ellátásban részesülőt, hogy a települési támogatás kérelemben megjelölt célra történő felhasználását a felhívás kézhezvételét követő 15 napon belül igazolja.

(4) A (4) bekezdésben meghatározott igazolás módja lehet különösen: a jogosult nevére szóló számla, az árucikk nevét is tartalmazó nyugta, közüzemi díj befizetéséről szóló csekkszelvény Hivatalnál bemutatása.

(5) A támogatásban részesülő személy köteles a támogatás felhasználásának ellenőrzésében együttműködni.

(6) A pénzbeli támogatás kifizetéséről a megállapítást követő 15 napon belül Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik, bankszámlára történő utalással, postai úton, vagy házi pénztárból történő kifizetéssel.

(7) Vagyon alatt a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. § (1) b) pontjában foglaltakat kell érteni.

(8) A rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni.

Hatásköri szabályok

3. § (1) A képviselő-testület a polgármesterre ruházza a

a) települési temetési támogatás megállapítására,

b) települési születési támogatás megállapítására,

c) az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetésére vonatkozó,

d) az étkeztetés megállapítására és megszüntetésére vonatkozó

hatáskörét.

(2) A polgármester az átruházott hatáskörben hozott döntéseiről, intézkedéseiről a következő testületi ülésen tájékoztatja a testületet.

II. Fejezet

EGYES SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

Lakásfenntartási települési támogatás

4. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás (továbbiakban: lakásfenntartási települési támogatás) a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A képviselő-testület támogatást nyújt a villanyáram-, a víz- , csatornahasználat, gázfogyasztás, szemétszállítás költségeihez.

(2) Lakásfenntartási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és vagyonnal nem rendelkeznek.

(3) Lakásfenntartási települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az (1) bekezdésben megjelölt közüzemi szolgáltatások kérelem benyújtását megelőző havi számláit. Amennyiben a fizetés nem havonta történik, a kérelem benyújtását megelőzően kapott legutolsó számlát.

(4) A lakásfenntartási települési támogatást a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(5) A lakásfenntartási települési támogatás havi összege: 2.500 Ft, melyet pénzbeli ellátásként kell kifizetni a jogosult részére.

(6) Ha a települési támogatást közüzemi díj megfizetése céljából igénylik, a segély közvetlenül a közüzem részére történő átutalással is folyósítható.

4/A. § (1) A képviselő-testület évente egy alkalommal rendkívüli települési támogatásban részesítheti a Csönge községben lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen lakóhelyén élő, öregségi nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyeket feltéve, ha háztartásukban az egy főre jutó nettó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum hatszorosát nem haladja meg.

(1a)1 A támogatás összege legfeljebb 5000 Ft/fő.

(2) A képviselő-testület évente egy alkalommal rendkívüli támogatásban részesítheti a Csönge községben állandó lakóhellyel és életvitelszerűen lakóhelyén élő óvodáskorú, általános iskolás korú, valamint felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulókat, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum hatszorosát nem haladja meg.

(2a)2 A támogatás összege legfeljebb 15000 Ft/fő.

(3) Az (1) és (2) bekezdésekben foglalt támogatások pénzbeni és természetbeni ellátásként is megállapíthatóak.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt ellátásokat a polgármester átruházott hatáskörében állapítja meg.

(5) A jövedelemről az igénylő köteles a Rendelet 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozatot tenni.

Rendkívüli települési támogatás

5. § (1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti azt a személyt, aki önhibáján kívül létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) Rendkívüli települési támogatás igényelhető

a) átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére,

b) gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott pénzbeli támogatásra, vagy

c) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra.

(3) Rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

a) betegség, vagy elemi kár bekövetkezése, vagy

b) fizetésének, illetményének vagy nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása).

c) időszakosan jelentkező nagyobb kiadások (tanévkezdés, karácsony), vagy

d) megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.

e) egyéb, rendkívüli ok bekövetkezése esetén.

(4) Rendkívüli települési támogatásban elsődlegesen azt részesíti, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élőnél pedig annak 150 %-át nem haladja meg.

(5) Sürgős szükség esetén, illetve ha a támogatás elmulasztása a gyermek és/vagy a felnőtt életét, testi épségét veszélyezteti, a (4) bekezdésben foglaltaktól függetlenül is nyújtható.

(6) A kérelemhez mellékelni kell az indok fennállásáról szóló igazolást, a közös önkormányzati hivatal ügyintézője a tényállás megállapítás elősegítése érdekében környezettanulmányt is készíthet.

(7) A rendkívüli települési támogatás legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél nem lehet magasabb.

(8) Kivételes méltánylást érdemlő esetben (különösen elemi kár, baleset, vagy egyéb hasonló körülmény bekövetkezésekor) a (7) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű rendkívüli települési támogatás is megállapítható.

(9) A (2) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott és a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét nem haladja meg.

(10) A rendkívüli települési támogatás összege a 5. § (2) c) pont szerinti esetben 15.000,- forint.

(11) A rendkívüli települési támogatást az 5. § (2) c) pont szerint esetben a temetés napját követő 60 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, valamint a temetés költségeiről szóló számlák másolatát.

(12) Ha a kérelmező azt kéri, vagy a segély rendeltetésszerű felhasználása úgy biztosított, a pénzbeli támogatás helyett természetbeni ellátás nyújtható.

(13) A (2) b) pontja szerinti esetben a támogatást a gyermekre, fiatal felnőttre kell megállapítani és a törvényes képviselőnek, illetve a fiatal felnőttnek kell folyósítani.

(14) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az 5. § (2) bekezdés a) és b) pontjára vonatkozó ellátásnál, az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással egy éven belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg.

5/A. §

1. A képviselő-testület évente egy alkalommal rendkívüli fűtési támogatásban részesítheti Csönge településen életvitelszerűen élő, szociálisan rászoruló személyt.
2. Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászoruló személy az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a 114.000 Ft, egyedülálló személy esetében az egy főre jutó jövedelem a 128.500 Ft összeget nem haladja meg.
3. A támogatást az önkormányzat természetben biztosítja.
4. A fűtéstámogatás lakásonként egy fűtési szezonban csak egy lakáshasználónak állapítható meg. Lakáshasználónak a lakás azon jogos birtokosa minősül, aki a fűtéstámogatással érintett lakásban él életvitelszerűen. A fűtéstámogatás költségvetési éven belül ugyanazon jogosultnak, ugyanazon lakásra vonatkozóan csak egy alkalommal állapítható meg.
(5) A jövedelemről az igénylő köteles a Rendelet 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozatot tenni.”
III. Fejezet

EGYÉB TÁMOGATÁS

Települési születési támogatás

6. § (1) A települési gyermekszületési támogatás a települési lakosként anyakönyvezett újszülött gyermek szülője részére a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz nyújtott támogatás.

(2) A települési gyermekszületési támogatás a gyermek élve születése esetén állapítható meg.

(3) A települési gyermekszületési támogatás egy családból egy személy részére állapítható meg. A települési gyermekszületési támogatás minimális összege 15.000.-Ft.

IV.FEJEZET

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

7. § (1) Csönge Község Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében a (2) bekezdésben felsorolt szociális alapszolgáltatásokat, szakosított ellátásokat és gyermekjóléti alapellátásokat a Kemenesaljai Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Intézményfenntartó Társulás által fenntartott Népjóléti Szolgálat útján biztosítja.

(2) Személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások:

I. Szociális alapszolgáltatások:
házi segítségnyújtás
- családsegítés,
mint kötelező feladatok,
jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
- közösségi ellátások
- támogató szolgáltatás,
mint önként vállalt feladatok.
II. Gyermekjóléti alapellátások:
gyermekjóléti szolgáltatás,
gyermekek napközbeni ellátása,
mint kötelező feladatok.
III. Szakosított ellátások:
a) átmeneti elhelyezést nyújtó ellátás:
Gondozóház Szalóky S. u. 1.
b) bentlakásos ápolást, gondozást nyújtó ellátása:
Idősek Otthona II. Szalóky S. u. 1.
Idősek Otthona Nemesdömölki u. 15.
mint önként vállalt feladatok.

8. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hónapig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza,

d) a térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

e) szociális rászorultságtól függő ellátás esetén a szociális rászorultság hiányában.

Szociális étkeztetés

9. § (1) A szociális étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük

d) szenvedélybetegségük,

e)vagy hajléktalanságuk miatt

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki 60. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, vagy krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól ás esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önellátásra részben képes.

(6) Az e rendelet 2. melléklete szerinti kérelmet a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani, az igénybevételt megelőző 24 órán belül. Az étkeztetés biztosítása hivatalból is kezdeményezhető.

(7) Szociális étkezést a képviselő-testület természetbeni juttatásként biztosíthat.

(8) Az étkeztetés házhozszállítással, vagy saját elvitellel történhet.

(9) A szociális étkeztetés jogosultságát minden évben egyszer felül kell vizsgálni.

(10) A szociális étkeztetés iránti kérelmet a polgármester bírálja el.

(11) A polgármester külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

Térítési díj

10. § (1) A szociális étkezés intézményi térítési díját e rendelet 4. melléklete állapítja meg.

(2) A szociális ellátásokkal kapcsolatos étkeztetésért fizetendő térítési díjat havonta, a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig kell az önkormányzat részére számla ellenében kifizetni.

V. Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések

11. § (1) A rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Csönge Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

1

A 4/A. § (1a) bekezdése a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 4/A. § (2a) bekezdése a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.