Petőmihályfa község képviselő testületének 3/2021 (III.25..) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2021. 03. 26

Petőmihályfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII.2.) Kormányrendelet 1. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés alapján, a Képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva Petőmihályfa Község Polgármestere a következőket rendeli el:


1.§

A rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár levél és egyéb növényi maradványok; a továbbiakban együtt: kerti hulladék).


                                                                   2.§


(1)  A kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi elszállítással hasznosítani kell.

(2)  A kerti hulladék az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően kizárólag kivételesen indokolt esetben az e rendeletben foglaltak szerinti égetéssel semmisíthető meg.

(3)  A (2) bekezdésben foglalt égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül végezhető.

(4)  Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(5)  Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl.: benzin, gázolaj, stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.

(6)  Az égetést telken belül kell végezni, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(7)  Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot (pl.: gumit, műanyagot, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.)


3.§


(1)  A kerti hulladék nyílt téri égetése belterületen kizárólag minden hónap első és harmadik hét péntekén és szombaton 8.00 órától 20.00 óráig végezhető kivéve ünnepnapokon.

 (2)  Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.

(3)  Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.


4.§


A szabadban végzett tűzgyújtás, tüzelő berendezés használata kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.

5.§


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Petőmihályfa, 2021.március 25.


Budai Győzőné                                                                                                       Bíró Tibor

polgármester                                                                                       jegyzői feladatokat ellátó aljegyző



Kihirdetve:

Petőmihályfa, 2021. március 26.                                                                      

                                                                                                                                   Bíró Tibor 

                                                                                                                 jegyzői feladatokat ellátó aljegyző




Mellékletek