Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 25

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.25.
a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. § (továbbiakban: Szt.) szerint a szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.
A települési támogatásokat a települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti, gyermekétkeztetési feladatainak támogatása jogcímen kapott központi támogatás fedezi, és ez az állami támogatás kizárólag szociális célokra használható fel.
2023. évre ezen a jogcímen kapott támogatás 3.628.000 Ft.
A szociális étkeztetést az önkormányzat 2021. január 1-jétől önállóan működteti. A folyamatosan emelkedő élelmiszerárak, valamint energiaárak miatt, a jelenleg alkalmazott térítési díjak felülvizsgálata során megállapításra került, hogy az intézményi térítési díj emelésére van szükség az étkeztetés, valamint a Horvátzsidány Község Önkormányzata útján biztosított házi segítségnyújtás szociális szolgáltatási területen.
A 2022. évi L. törvény 5. alcíme 2023. január 1-jétől módosította a Szt-t. Az „öregségi nyugdíjminimum” fogalom helyett, a „szociális vetítési alap” fogalom került bevezetésre.
A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII.29.) Korm. rendelet 15. §-a szerint:
A Kvtv.71. §-ától eltérően 2023. évben a szociális vetítési alap összege havonta 28.500 Ft.
A jelen előterjesztés mellékleteként szereplő önkormányzati rendelet tervezete az érintett szociális alapszolgáltatások emelt összegű meghatározásán túl tartalmazza az új fogalom átvezetését a teljes normaszövegen.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit.
Az önkormányzati rendelet tervezetének előzetes hatásvizsgálata:
1. A tervezett önkormányzati rendelet várható társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
Az intézményi térítési díjak emelése az érintett lakosság terheit növeli.
2. A tervezett önkormányzati rendelet környezeti és egészségi következményei:
A rendeletben foglaltak végrehajtásának környezetre gyakorolt, illetve egészségügyi hatásai nincsenek.
3. A tervezett önkormányzati rendeletnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
Nem releváns.
4. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A szabályozás alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosítottak.
5. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A hatályos önkormányzati rendelet alapján az intézményi térítési díjakat az önkormányzat képviselő-testülete minden év február 28-ig felülvizsgálja. Jogszabály módosítás hiányában nem kerülhet sor a térítési díjak megváltoztatására.