Rábatöttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rábatöttös község önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 24

Rábatöttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.24.
Rábatöttös község önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht) a 87. §-ban kimondja, hogy a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról
a) a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót,
b) az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (a továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni.
Az Áht. 91. §. (1) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/A. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
(2) Az Áht. 91. § (2) bekezdése értelmében a zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket (költségvetési mérleg közgazdasági tagolásban), kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a stabilitási törvény 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban.
c) a vagyonkimutatást,
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását. Az önkormányzat 732.260 Ft értékű tulajdonrésszel rendelkezik a VASIVÍZ Zrt-ben.
(24. § (4) A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban (előterjesztés 9. melléklete) és pénzeszközök változásnak bemutatását
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait
A fentiek alapján Rábatöttös község önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelettel jóváhagyott és módosított 2022. évi költségvetési előirányzatok teljesítéséről és az önkormányzat gazdálkodásáról az alábbi beszámolót terjesztem elő:
2022. évi gazdálkodásunkat 84.612.050 Ft bevétellel, 77.221.037 Ft kiadással, 7.391.013 Ft tárgyévi maradvánnyal zártuk, amely maradványból 357.896 Ft kötelezettséggel terhelt.
1. Bevételi források és azok teljesítésének részletezése
2022. évi bevételeink közel 12 %-kal az eredetileg tervezett előirányzat felett alakultak. Ennek oka egyrészt az előre nem tervezett közfoglalkoztatottak támogatása, a szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatás illetve az iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos támogatás, másrészt pályázati támogatások (Pannon Térségfejlesztő Egyesület – Helyben vagyunk – Helyi értékek feltárásának és megőrzésének támogatása 1.980.656,- Ft összegben, mely utófinanszírozott támogatás, Agrárminisztérium által nyújtott Hungarikum támogatás 2.000.000,- Ft összegben).
Az önkormányzat működési támogatása 7,6 %-kal haladta meg a tervezettet. Itt realizálódtak a költségvetéskor nem tervezhető központi támogatások, mint a bérkompenzáció, szociális célú tűzifa támogatás, iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos támogatás, kiegészítő támogatások.
Az önkormányzatok egyéb működési célú támogatása között jelenik meg a közfoglalkoztatás támogatása, valamint a Pannon Térségfejlesztő Egyesülettől kapott támogatás.
Működési bevételeink az eredeti előirányzatot több mint 72 %-kal haladták meg. Ennek oka a földbérleti díjból tervezetthez képest 97%-kal magasabb befolyt összeg, valamint a szociális étkezésből befolyt többletbevételek voltak.
Közhatalmi bevételeink a tervezetthez képest alul teljesültek, összességében az eredetileg tervezett bevétel 81%-a folyt be.
Felhalmozási bevételeink között jelennek meg a már említett Agrárminisztériumtól kapott támogatás, valamint két ingatlan (Rum, 321. hrsz-ú ingatlan 18/100 tulajdoni hányada, Rábatöttös, 361. hrsz-ú ingatlan 846/1890 tulajdoni hányada) értékesítéséből befolyt összegek (195.210,- Ft és 350.000,- Ft).
Finanszírozási bevételünket a maradvány igénybevétele képezi.
1. Kiadások alakulása
2022. évi összkiadásaink 2 %-kal az eredetileg tervezett felett teljesültek.
Személyi kiadásaink 2,4 %-kal haladták meg az eredetileg tervezett összeget, egyrészt a közfoglalkoztatás, másrészt béren kívüli juttatás miatt. A járulékok összege ehhez igazodva alakult.
A dologi kiadásaink 2%-kal elmaradtak a tervezett összegtől. Ezen belül a készletbeszerzés 15,5 %-kal kevesebb, a szolgáltatási kiadás 22,8 %-kal magasabb lett a tervezetthez képest.
Pénzeszköz átadásaink kisebb részét az egyéb működési célú támogatások képezték államháztartáson belülre (kistérségi tagdíj, orvosi ügyelet, vérszállítás támogatása, BURSA támogatások). Államháztartáson kívülre a Tűzoltó Egyesület és a Tömegsport Egyesület részére nyújtott önkormányzatunk működési célú támogatást, valamint a Tömegsport Egyesületnek pályázati támogatás előfinanszírozásra egy nagyobb összeg került átadásra (2.381.380,- Ft), melyből visszafizetés a pályázat elszámolása után a következő évben kerül realizálásra.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai 6,8 %-kal meghaladták az eredetileg tervezett összeget. A települési támogatások mellett a szociális tűzifa vásárlás is itt került elszámolásra.
Felújítási kiadások a Tájház további felújításához, a Rum Kastély út teljes felújítási költségéhez, valamint a Dózsa György utcai járda felújításához kapcsolódnak, amelyek nagyrészt a pályázatokon elnyert összegekből valósultak meg.
Felhalmozási kiadásunk között szerepelnek a Hungarikum pályázati pénzből beszerzett eszközök (pl. hűtőszekrények, sparhelt, gáztűzhely, kürtöskalács sütő, stb.), illetve a 2021. évben kapott NMI támogatás terhére hangtechnikai felszerelés megvásárlása.