Oroszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (III.03.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 04. 29- 2015. 04. 30

Oroszi Község Önkormányzatának Képviselőtestülete (a továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. rész


A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege


1. §[1] A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét                                    31.842 ezer forintban,

b) kiadási  főösszegét                                    31.842 ezer forintban állapítja meg.

2. § (1) Az 1. § a) pontjában megállapított bevételi főösszeg részletezését az 2. melléklet tartalmazza.


  1. Az 1. § b) pontjában megállapított kiadási főösszeget költségvetési szervenként, ezen belül kiemelt előirányzatonként, továbbá a felújítási előirányzatokat felújításonként, a beruházási előirányzatokat beruházásonként részletezve a 3. melléklet tartalmazza.


  1. A működési és a felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok tárgyévi tervadatait, az előző év várható és az azt megelőző év tényadatait, továbbá a költségvetési évet követő három év keretszámait tartalmazó költségvetési mérleget az 1. melléklet tartalmazza.


  1. A költségvetési szervek éves létszám-előirányzatának, továbbá a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatának megoszlását a 7. melléklet tartalmazza.


  1. Az éves előirányzat felhasználási tervet a 8. melléklet tartalmazza.

3. § (1) [2]a) A költségvetési bevételek előirányzata 24.893 ezer forint,



b) a finanszírozási műveletek bevétele 6.949 ezer forint, melyből


ba) 6.628 ezer forint működési célú pénzmaradvány,


bb) 321 ezer forint pedig államháztartáson belüli megelőlegezés.


(2)[3] a) A költségvetési kiadások előirányzata 31.521 ezer forint,


b) finanszírozási műveletek kiadása 321 ezer forint.


(3) Az önkormányzat többéves kihatással járó feladatot nem tervez.


(4) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási törvény) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletet eredményező fejlesztést az önkormányzat 2014. évi költségvetésében nem tervez.


(5) Az önkormányzatnak a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége nincs.


(6)[4] Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011 (XII.30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott önkormányzati saját bevétel 2014. évben 2.295 ezer Ft.

4. § (1) Az önkormányzat hitelállománnyal 2014. január 1. napján nem rendelkezik.


(2) Amennyiben az önkormányzat teljesített bevételei nem fedezik a tervezett, illetőleg létrejött kiadást, úgy a számlavezető pénzintézetnél „likvid hitel” címén hitel vehető fel, amelyet tárgyég december 31-ig kell visszafizetni. A hitel visszatörlesztése az önkormányzat költségvetését terheli.


(3) A hitel felvételéről, a hitel összegéről a képviselő-testület dönt.


(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket betétként lekösse.

II. rész


A költségvetési tartalék előirányzatai


5. § (1) A tartalék az évközi többletigények fedezetéül, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgál.


(2) A képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát évi 200 ezer Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza, ezzel egyidejűleg előirányzat-módosítást is elrendel. A hatáskör gyakorlásáról a polgármester a képviselő-testület soron következő rendes ülésén beszámol.

III. rész


Előirányzat módosítás a helyi önkormányzatnál


6. § (1) A képviselő-testület által jóváhagyott bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.


(2) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a költségvetési támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

7. § (1) Az önkormányzat elfogadott költségvetéséről az államháztartás információs rendszere keretében adatszolgáltatást kell teljesíteni.


  1. A költségvetés végrehajtásáért a polgármester felelős.


  1. A polgármester az önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről szeptember 15-ig, háromnegyed éves helyzetéről a költségvetési koncepció ismertetésekor írásban tájékoztatja a képviselő-testületet. A tájékoztatás tartalmazza az önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő előirányzatok és a költségvetési egyenleg alakulását.


  1. A jegyző által elkészített, a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót a polgármester október 31-ig benyújtja a képviselő-testületnek.

IV. rész


A személyi juttatásokkal és a munkaerővel való gazdálkodás,

az önkormányzati alkalmazottak egyéb támogatása


8. § A költségvetési szervek létszám-előirányzatát kizárólag a képviselő-testület módosíthatja.

9. § (1) Az önkormányzat költségvetési szerve dolgozóinak a képviselő-testület a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. §-ban meghatározottak szerinti kedvezményes adózású Erzsébet utalványt biztosít.


  1. A közfoglalkoztatottak esetében az (1) bekezdésben biztosított juttatás adható.


  1. A juttatás mértékét az önkormányzat éves költségvetési rendeletében kormányzati funkciónként kell megállapítani, a fedezetét megtervezni és biztosítani.

V. rész


Önkormányzati beruházásokkal, felújításokkal kapcsolatos eljárási szabályok


10. § (1) Az önkormányzati beruházásokkal kapcsolatos szervezési feladatok lebonyolítását a Somlóvásárhelyi Közös Önkormányzati Hivatal végzi, melyhez külső szakmai szerv közreműködését igénybe veheti.


  1. A közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó önkormányzati beruházásra a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény előírásait kell alkalmazni.


  1. A közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó, bruttó 1.000 ezer Ft értékhatárt meghaladó építési beruházás, felújítás megrendelése esetén árajánlatot kell kérni.


  1. A közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó, bruttó 1.000 ezer Ft értékhatárt meghaladó árubeszerzés, szolgáltatás megrendelése esetén árajánlatot kell kérni.


Az önkormányzati ingatlanok felújításainál, beruházásainál a műszaki ellenőri feladatok ellátására külső szakemberek felkérhetők.

VI. rész


A társadalmi önszerveződő közösségek önkormányzati támogatása


11. § (1) A képviselő-testület a társadalmi önszerveződő közösségek, sportegyesületek, együttesek, klubok, alapítványok, egyházi közösségek, stb. részére pénzbeli támogatást nyújthat.


  1. A politikai pártok részére pénzbeli és egyéb önkormányzati támogatás nem nyújtható.


(3) A támogatás nyújtásának részletes szabályait az államháztartáson kívüli pénzeszköz átadás-átvételről szóló 8/2013. (XI. 5.) önkormányzati rendelet tartalmazza.

VII. rész


Az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos egyéb intézkedések


12. § A képviselő-testület az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést engedélyezhet, azonban ez nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.

13. § Az önkormányzat költségvetési szerve átmenetileg szabad pénzeszközét sem kamattal, sem kamat nélkül kölcsön nem adhatja.

VIII. rész


Az éves költségvetési beszámolóra vonatkozó szabályok


14. § (1) A jegyző által elkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester a költségvetési évet követő 4. hónap utolsó napjáig terjeszti a képviselő-testület elé.


(2) A képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot.

15. § (1) Az önkormányzat a költségvetési maradványát az éves elemi költségvetési beszámoló készítésekor állapítja meg.


(2) Amennyiben a tervezett költségvetési maradványhoz képest eltérés mutatkozik, a költségvetési rendeletet módosítani kell.

IX. rész


Vegyes és hatályba léptető rendelkezések


16. § (1) Az önkormányzatnál betöltetlen álláshely 2014. január 1. napján nincs.


(2) Az önkormányzatnál tartósan üres álláshely 2014. január 1. napján nincs.

17. § Az önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Áht. és végrehajtási rendeletei, valamint Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvény helyi önkormányzatokra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

18. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.


(2) E rendelet hatálybalépésével Oroszi Község Önkormányzata Képviselőtestületének az Önkormányzat 2012. évi költségvetésének végrehajtásáról (Zárszámadás) szóló 5/2013 (IV.29.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.





Dániel Ferenc                                                                                       Szlottáné Turi Edina

            polgármester                                                                                            jegyző





A rendelet kihirdetésének időpontja:

2014. március 3.







Szlottáné Turi Edina

jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 6/2015. (IV:29.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2015.április 29-től

[2]

A rendelet szövegét a 6/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2015. április 29-től

[3]

A rendelet szövegét a 6/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2015. április 29-től

[4]

A rendelet szövegét a 6/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2015. április 29-től