RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Rigács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013 . (XII.31.) önkormányzati rendelete a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01

Rigács  Község Önkormányzat Képviselő-testületének

9/2013 . (XII.31.) önkormányzati rendelete a köztemetőről és a temetkezés rendjéről



Rigács Község Önkormányzat képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX 132. § (1) bekezdés a) pontja és 134. § (1) bekezdésében biztosított hatáskörében, az Önkormányzat Képviselő-testülete által alkotott feladatkörében eljárva - a Képviselő-testület a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Rigács Község Önkormányzat közigazgatási területén lévő köztemetőre, valamint a köztemető fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos tevékenységekre.


2. §


(1)  Működő köztemető: 03/2/a. hrsz:


3. §


(1)  Rigács Község Önkormányzat közigazgatási területén köztemető létesítése, bővítése, lezárása, megszüntetése és kiürítése az önkormányzat feladata.

(2)  A köztemető és annak létesítményeinek fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és a rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről üzemeltetéséről az önkormányzat gondoskodik.

(3)  A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket az 1. sz. melléklet tartalmazza.


2. Az üzemeltető feladatai, kötelezettségei


4. §


 (1)       Az Önkormányzat mint üzemeltető feladatai különösen:

a.) biztosítja az eltemetés feltételeit.

b.) biztosítja a ravatalozó, technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását, és működteti azokat;

c.) gondoskodik a temető nyitásáról, zárásáról;

d.) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

e.) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

f.) kijelöli a temetési helyeket;

g.) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hóeltakarítást;

h.) gondoskodik a temető zöldfelületeiről;

i.) összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

j.) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k.) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket.

(2)  Az Önkormányzat mint üzemeltető gondoskodik a 3. mellékletben meghatározott díjak beszedéséről.

(3)  A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(4)  A temetőt látogatók panaszaikat a Panaszkönyvbe bejegyezhetik. A temetőfenntartó a panaszokat köteles kivizsgálni, a vizsgálat eredményéről a panasztevőt tájékoztatni.

(5)  Az üzemeltető nevét, címét, elérhetőségét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.



3. A temetési helyek és temetkezési szabályok


5. §


(1)  A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), ezen belül sírhely sorokra és külön megjelölt temetési helyekre kell felosztani. A sírhelytáblák kialakítását, a sírhelyek (sírbolthelyek) beosztását, számozását, illetve azok elhelyezését a városi temető üzemeltetője állapítja meg a Sírfelosztási Terv alapján.

(2)  A temető területén temetésre szolgálnak:

- sírbolt helyek,

- egyes felnőtt sírhelyek,

- kettes felnőtt sírhelyek,

- hármas felnőtt sírhelyek,

- díszsírhelyek,

- gyermek sírhelyek,

- urnasírhelyek és -fülkék, urnasírboltok valamint

- a hamvak szétszórására alkalmas terület.


(3)  A sírbolthelyek és sírhelyek olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(4)  A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(5)  Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnafülkében vagy sírboltban lehet elhelyezni, illetve az üzemeltető által kijelölt területen szétszórhatók.


6. §


 (1) A köztemetőben a sírok egymástól való oldaltávolságának legalább 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(2)  A köztemetőben felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(3)  A köztemetőben urnasírhelybe négy darab urna helyezhető. Urnasírboltban, urnafülkében annyi urna helyezhető el, ahány befogadására azt építették.

(4)  A köztemetőben a sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(5)  A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes – a talajban lebomló – anyaggal burkolni lehet.

(6)  A köztemetőben a sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.


4. Díszsírhelyek


7. §


(1)  Az önkormányzat azon személynek, aki a teleülés közéletében valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, díszsírhelyet adományozhat.

(2)  A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3)  A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az adományozott házastársa, valamint felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4)  A díszsírhelyek gondozásáról a hozzátartozók, ezek hiányában az Önkormányzat mint üzemeltető gondoskodik.


5. Sírjelek használata


8. §


(1)  Temetési hely megjelölésére sírjel használható, létesíthető.

(2)  Síremléket szilárd alapra kell elhelyezni, mely a sírhelynél nagyobb helyet nem foglalhat el.

(3)  A felállítandó síremlék, emlékoszlop tervét (vázrajzát) az elhelyezés előtt az Önkormányzatnak, mint üzemeltetőnek be kell mutatni és ezt nyilvántartásba kell venni.


6. Rátemetés, sírnyitás


9. §


(1)  A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével, alapméretenként egymás fölé helyezve – további, legfeljebb egy elhalt vagy a fővárosi, megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve (a továbbiakban: intézet) által engedélyezett számú, 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető rá. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az intézet előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát az intézet korlátozhatja.

(2)  Rátemetés esetén – a 25 évnél nem régebben temetett és exhumált maradvány kivételével – biztosítani kell a temetési hely legalább 25 éves használatát. Rátemetés esetén a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat kell megfizetni.

(3)  Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységre kerüljön.

(4)  Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még 4 urna helyezhető el.

(5)  Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.


7. Sírhelyhasználati idő, rendelkezési jog


10. §

(1)  A temetési helyekért, illetve annak újraváltásáért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetni, amelynek mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.


(2) A temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.


(3)  A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő):

a.) Sírbolt esetén: 60 év

b) Sírhely esetén: 25 év

c.) Urnafülke, urnasírhely esetén: 10 év

d.) Urnasírbolt esetén: 20 év


(4)  A sírhely előre is megváltható, azonban ez esetben a sírhely megjelölése és gondozása kötelező.


(5) Sírhellyel az rendelkezik, akinek a temetési hely felett rendelkezési joga van, illetve aki a temetési helyet megváltotta. A rendelkezési jog kiterjed a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék és sírjel állítására, valamint mindezek megfelelő állapotáról történő gondoskodásra, a temetkezési hely gondozására és az újraváltásra.



(6)  A temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában - újabb ciklusra megválthatók.

(7) Az újraváltásban elsőbbséget élvez a temettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(8)  Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül az arra vonatkozó eljárás betartásával újból felhasználni.

(9) A temettető kívánságára történő halott, urna áthelyezés, vagy urna kiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét, a jogosult részére vissza kell téríteni.

(10)      A temetkezési helyekért fizetett használati díjak beszedése, kezelése, nyilvántartása az Önkormányzat, mint üzemeltető feladata. A díjakat a kötelezettnek előre kell megfizetnie.




8. A sírhelyek gondozása


11. §


(1)  A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a.) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b.) olyan fás szárú növények ültetése, ápolása, amelyek magassága nem éri el az 1,5 m-t, és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba, az engedélyezett fás szárú növények jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni,

b.) cserepes, vágott és művirág koszorúk elhelyezése,

c.) sírhely díszítése, kegyeleti tárgyak elhelyezése.


(2) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóban szabad.

(3) A sírokra ültetett növényzetet és a temetőben lévő virágokat csak a temető üzemeltetőjénél történt előzetes bejelentés után lehet a temetőből kivinni.

(4)  A sírok közötti ösvényeket, utakat felásni, növényzettel beültetni nem szabad. Ezeken a terülteken csak a temető kezelője vagy megbízottja telepíthet növényzetet.

(5) Ülőhely, pad a temető kezelője által engedélyezett helyen, illetve engedélyezett formában helyezhető el.

(6)  A sírhely birtokosa köteles a sírhely és közvetlen környezetének gondozását, gyomtalanítását folyamatosan elvégezni.

(7)  A sírhelyek kerítéssel nem határolhatóak.

(8)  A temetőben lévő vízvételi helyeket csak a temetőben található növényzet locsolása céljából lehet igénybe venni.




9. Temetői munkák


12. §

(1)  A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozó részéről történő sírgondozást – az Önkormányzatnál, mint üzemeltetőnél, a munka megkezdése előtt 15 nappal be kell jelenteni.

(2)  Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni

(3)  Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(4)  Az (1) bekezdésben felsorolt munkákat ünnepnap és vasárnap tilos végezni. Munkanapokon és munkaszüneti napon a munkavégzés kizárólag reggel 8 órától 18 óráig történhet.

(5)  A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a 3. mellékletben meghatározott temető fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni. A befizetés hiányában a munkálatok nem kezdhetők meg.


13. §


(1)  Az Önkormányzat, mint üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2)  A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3)  A temetőben munkát végzők a munkavégzés során keletkezett építési, bontási hulladékot, kötelesek a temető területéről saját költségükön elszállítani, és igazolni, hogy azt az építési törmelék lerakására alkalmas és engedélyezett helyen helyezték el.



10. Temetkezési szolgáltatások rendje


14. §


(1)  A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a 3. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni az üzemeltetőnek.


15. §


(1) A temető területén – az erre a célra kijelölt hely kivételével – tilos temetkezési szolgáltatásokra utaló reklám és hirdetőtábla elhelyezése.



11. Temető rendje


16. §

(1)  A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2)  A kegyeleti tárgyakat, fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(3)  A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt a kijelölt hulladéktárolóban kell elhelyezni.  A temetőben gazt, hulladékot és egyéb szemetet a kijelölt lerakóhely kivételével lerakni, eldobni tilos. A temetőben keletkezett hulladék összegyűjtésére szolgáló helyet az üzemeltető jelöli ki. A hulladéklerakó helyet a temető szélén olyan helyen kell kijelölni, hogy az a temető képét ne rontsa. A szemét összegyűjtésére szolgáló helyet táblával kell megjelölni.

(4) Köztemetőben az Önkormányzat mint üzemeltető biztosítja a hulladék folyamatos összegyűjtését és elszállítását, a gyomirtást és a zöldterület fenntartását.


12. Kegyelet gyakorlás rendje


17. §

(1)  Üzemeletető a temető bejáratánál kifüggeszti a temető nyitvatartási rendjét, illetve a temető rendjét és a temető térképét.


(2)  A temető nyitva tartása:

Naponta:           700 - 2000

Halottak napja körüli időszakban meghosszabbított nyitva tartással üzemel a temető, melynek rendjét az önkormányzat, mint üzemeltető állapítja meg és a helyben szokásos módon teszi közzé. A látogatóknak a nyitvatartási idő leteltekor a temetőből távozniuk kell.

(3)  A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(4)  A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.


18. §


(1)  A temető nyitvatartási rendjében foglalt időtartam alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja, 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A vagyontárgyak biztonsága, rend megóvása, megőrzése, mindenki közös érdeke. Amennyiben a temető területén bárki ezzel ellentétes magatartást tapasztal, úgy azt köteles bejelenteni a temető üzemeltetőjének, aki a bejelentésre a szükséges intézkedést köteles azonnal megtenni.

(3) A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák, a temető őrzésében részt vevő kutyák kivételével – tilos.


19. §


(1)  A temetőbe gépjárművel, segédmotor kerékpárral, kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. A tiltás nem vonatkozik a mozgásukban korlátozottakra. A vállalkozók és temetkezési szolgáltatók munkavégzés céljából csak az Önkormányzat, mint üzemeltető engedélye alapján hajthatnak be.

(2) A temetőben gépjárművel közlekedés esetén a megengedett sebesség 5 km/óra.

(3) A temetőbe gépjárművel való behajtás díjtalan.


13. Záró rendelkezések


20. §

(1) Jelen rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszti 8/2013. (IX. 23.) számú rendelet.


Rigács,  2013. december 20.






                 Tóth Józsefné                                                               Pallér Edina

                  polgármester                                                                   jegyző



Kihirdetve:

Gógánfa, 2013. december 31.





                                                           Pallér Edina

                                                                jegyző


  1. melléklet

Rigács  Község Önkormányzat Képviselő-testületének

9/2013 . (XII.31.) önkormányzati rendelete a köztemetőről és a temetkezés rendjéről






A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek:




Az ingatlan elhelyezkedése: 03/2/a. hrsz.


- ravatalozó épület: 1. db.

- hulladékgyűjtő 1. db,

- kerítés 332. fm,

- vízhálózat 300. fm,

- kutak száma 1. db

  1. melléklet

Rigács  Község Önkormányzat Képviselő-testületének

9/2013 . (XII.31.) önkormányzati rendelete a köztemetőről és a temetkezés rendjéről




Temetkezési helyek megváltási, újraváltási díjai



1. Parcella

Felnőtt egyes sírhely                                                          1.000.- Ft

Felnőtt kettes sírhely                                                         2.000.- Ft

Gyermek sírhely                                                                   500.- Ft


Rátemetés a sírhely díj 50%-a


Urnakripta hely                                                                  1.500.- Ft

Kolumbárium fülke                                                             500.- Ft

Urnasírhely                                                                        1.000.- Ft


2. Kripta

Egyes kripta hely                                                                 8.000.- Ft

Kettes kripta hely                                                              12.000.- Ft

Hármas kripta hely                                                            16.000.-Ft

Négyes kripta hely                                                             20.000.- Ft

Hatos kripta hely                                                               24.000.- Ft

3. melléklet

Rigács  Község Önkormányzat Képviselő-testületének

9/2013 . (XII.31.) önkormányzati rendelete a köztemetőről és a temetkezés rendjéről




A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított

szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak


Ravatalozó

2.000.-Ft/alkalom

Hűtőkamra

1.000.-Ft/elhalt/nap

Temető igénybevételi/temetés

1.000.-Ft/nap

Egyszeri szemétszállítási díj/temetés

1.000.-Ft/temetés


Mellékletek