Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2023. 02. 25

Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.25.
az önkormányzat vagyonáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.12.) önkormányzati rendelete szabályozta.
A rendelet elfogadása óta eltel időben mind a jogszabályi rendelkezések, mind a rendeletben szabályozott életviszonyokban olyan mértékű változások következtek be, amely indokolttá teszi a rendelet újraszabályozását.
A vagyonrendelet fontos eleme a vagyon besorolása. A forgalomképtelen törzsvagyon körét a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény egyértelműen rögzíti. Ezen túlmenően a rendelet szabályozza az egyes önkormányzati ingatlanok forgalomképesség szerinti besorolását.
A rendelet újraszabályozza a vagyontárgyak hasznosításának és értékestésének szabályait is. A korábbi szabályozással szemben egyszerűbb, az átlátható gazdálkodás szempontjait figyelembe vevő szabályozást alakít ki.
Fontos garanciális szabály, hogy a vagyontárgyak hasznosításáról, értékesítéséről a képviselő testület dönt, és adott esetben a testület hatásköre a rendelkezési jog szempontjainak meghatározása is.
A rendelet a vagyontárgyak forgalomképesség szerinti besorolását a jogszabályi rendelkezésekkel összhangban elvégezte a rendelet mellékletei szerinti bontásban.