Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015 (II.20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről, és az éves gazdálkodás egyes szabályairól

Hatályos: 2015. 02. 21- 2015. 12. 01

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §


(1) A rendelet hatálya Magyarpolány Község Önkormányzatára (a továbbiakban: önkormányzat) és költségvetési szerveire terjed ki.

(2) Az önkormányzat költségvetése egy költségvetési címet alkot.

2. Az önkormányzat összesített 2015. évi költségvetése

2. §


(1) Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) az önkormányzat 2015. évi költségvetésének bevételi főösszegét 231 907 ezer forintban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetésének kiadási főösszegét    231 907 ezer forintban állapítja meg.

(3) Az önkormányzat összesített 2015. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat összesített 2015. évi kiemelt kiadási előirányzatait a képviselő-testület az alábbiak szerint állapítja meg:

a)  személyi jellegű kiadások:                                 9 382 ezer forint,

b)  munkaadókat terhelő járulékok:                        2 360 ezer forint,

c)  dologi jellegű kiadások:                                  38 627 ezer forint,

d) ellátottak pénzbeli juttatásai:                            2 178 ezer forint,

e)  egyéb működési célú kiadások:                      78 815 ezer forint,

f)  beruházási kiadások:                                         7 235 ezer forint,

g)  felújítási kiadások:                                          20 431 ezer forint,

h)  finanszírozási kiadások:                                  72 879 ezer forint.

 (5) Az önkormányzat összesített 2015. évi költségvetési kiadásainak kiemelt előirányzatonkénti a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(6) Az önkormányzat kiadásait kormányzati funkciónként a rendelet 4.a. és 4.b. mellékletek tartalmazzák.

(7) Az önkormányzat tartalék előirányzata 72 384 ezer forint, amelyből általános tartalék    71 684 ezer forint, céltartalék 700 ezer forint. A tartalék előirányzat kimutatását a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(8) Az önkormányzat 2015. évi felhalmozási előirányzatait célonként a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(9) Az önkormányzati szintre összesített, működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen az 1. melléklet rögzíti.

(10) Az önkormányzati szintre összesített, a 2015. év várható bevételi és kiadási előirányzatai teljesülésének előirányzat-felhasználási ütemtervét a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(11) Az önkormányzat közvetett támogatásait a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(12)Az önkormányzat saját bevételeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 9. melléklet tartalmazza.

3. §


(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évre összesített – költségvetési szervek és közfoglalkoztatottak nélküli – létszám-előirányzatát az alábbiak szerint állapítja meg:

a)  átlagos statisztikai állományi létszám - átlaglétszám 6 fő,

b)  az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám 6 fő.

(2) A közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata 9 fő.

3. Az önkormányzat költségvetési szerveinek költségvetése, létszám-előirányzata

4. §


(1) Az önkormányzat költségvetési szervei

a)  a Magyarpolányi Közös Önkormányzati Hivatal és

b)  a Magyarpolányi Hosszú-hegyi Német Nemzetiségi Óvoda és Egységes Óvoda-bölcsőde.

(2) A képviselő-testület a Magyarpolányi Közös Önkormányzati Hivatal 2015. évi költségvetésének bevételi főösszegét 40 402 ezer forintban, kiadási főösszegét 40 402 ezer forintban állapítja meg.

(3) A Magyarpolányi Közös Önkormányzati Hivatal 2015. évi költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerű bemutatását a rendelet 10.a. melléklete tartalmazza.

(4) A Magyarpolányi Közös Önkormányzati Hivatal 2015. évi kiadásait előirányzatonkénti bontásban a rendelet 10.b. és 10.c. melléklete tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a Magyarpolányi Hosszú-hegyi Német Nemzetiségi Óvoda és Egységes Óvoda-bölcsőde 2015. évi költségvetésének bevételi főösszegét 35 029 ezer forintban, kiadási főösszegét 35 029 ezer forintban állapítja meg.

(6) A Magyarpolányi Hosszú-hegyi Német Nemzetiségi Óvoda és Egységes Óvoda-bölcsőde 2015. évi költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerű bemutatását a rendelet 11.a. melléklete tartalmazza.

(7) A Magyarpolányi Hosszú-hegyi Német Nemzetiségi Óvoda és Egységes Óvoda-bölcsőde 2015. évi kiadásait előirányzatonkénti bontásban a rendelet 11.b. és 11.c. melléklete tartalmazza.

(8) Az önkormányzat költségvetési szerveinek létszámát az alábbiak szerint határozza meg:

a)  Magyarpolányi Közös Önkormányzati Hivatal

aa)  átlagos statisztikai állományi létszáma - átlaglétszáma 9 fő,

ab)  az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám 9 fő.

b)  Magyarpolányi Hosszú-hegyi Német Nemzetiségi Óvoda és Egységes Óvoda-bölcsőde

ba)  átlagos statisztikai állományi létszáma - átlaglétszáma 8 fő,

bb)  az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám 8 fő.

4. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

5. §


(1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.

(2) A képviselő-testület a gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet köteles hasznosítani, amely történhet értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján.

(3) Az (3) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, pénzügyi műveletek lebonyolítását 1 millió forint értékhatárig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéseiről a következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(4) A (4) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

(5) Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(6) Ha évközben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

(7) A képviselő-testület a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – az államháztartásról szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglaltak figyelembevételével – előirányzat-módosítás nélkül is eltérhet.

(8) A polgármester rendkívüli, illetve azonnali intézkedést igénylő esetben (például az önkormányzat ellen benyújtott inkasszó) a pénzbeli kötelezettség azonnali teljesítéséről, illetve az azonnali kifizetésről azok összegére tekintet nélkül gondoskodik. Rendkívüli, illetve azonnali intézkedést igénylő eset, amelyben a képviselő-testület soron következő ülésének és döntésének kivárása a fennálló pénzbeli kötelezettség növekedését (például kamatterhekkel) vagy a határidőhöz kötött teljesítés elmulasztása hatósági vagy bírósági eljárás megindítását vonja maga után.

(9) A (8) bekezdés szerinti intézkedéséről a polgármester a képviselő-testület soron következő ülésén beszámol. A képviselő-testület a polgármester intézkedését – amennyiben azt kellőképpen indokoltnak tartja – határozatával jóváhagyja.

5. Záró rendelkezések

6. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                          Grőber József                                                Dobosi Gergely

                           polgármester                                                         jegyző



Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Az önkormányzat rendelete  európai uniós jogszabállyal ellentétes rendelkezést nem tartalmaz.

Magyarpolány, 2015. február 20.


                                                                                                     Dobosi Gergely

        jegyző

Mellékletek