Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017(V.17.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 25

Balatonszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet

1. Általános rendelkezések



1.§ A rendelet hatálya kiterjed Balatonszőlős Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések létesítésére (a továbbiakban: anyakönyvi esemény).


2.§ E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Balatonszőlősi Kirendeltség, Balatonszőlős, Fő u. 9.

b)   Faluház, Balatonszőlős, Fő u. 18

c)  hivatali munkaidő: a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott Balatonszőlős Kirendeltségre vonatkozó munkarend.




II. Fejezet

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai


3.§ (1) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezését a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.

(3) Házasságkötést lebonyolítani munkanapokon, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At) 27. § (2) bekezdésében foglaltak, kivételével szabadnapokon történhet.  

(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőn belül csak ügyfélfogadási időn kívül lehet lebonyolítani.

(5) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(6) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A külső helyszínen zajló anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

(7) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás másolatát.



3. Az anyakönyvi események díjazása


4.§ Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításának díja:


a) amennyiben legalább az egyik fél Balatonszőlős-i állandó lakóhellyel rendelkezik: 0.- Ft, vagy

b) amennyiben egyik fél sem rendelkezik Balatonszőlős-i állandó lakóhellyel: 20.000 Ft.


5.§

(1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.


(2) Hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításnak díja:

a) amennyiben legalább az egyik fél Balatonszőlős-i állandó lakóhellyel rendelkezik: 0.- Ft, vagy

b) amennyiben egyik fél sem rendelkezik Balatonszőlős-i állandó lakóhellyel: 20.000 Ft.


(3) A házasságkötés lebonyolítása során igényelt egyéb szolgáltatások – az igénylő döntése szerint igénybe vehető - díját a rendelet 2. melléklete tartalmazza.


(4) A 4.§ és 5.§ sokban megszabott díj mentes az adó alól.


(5) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól:

a) A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben közreműködő és az egyéb szolgáltatás nélkül lebonyolított anyakönyvi esemény, továbbá

b) a rendkívüli körülmény, különösen a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében lebonyolított anyakönyvi esemény.


6.§

(1) A hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményért a szolgáltatási díjfizetési kötelezettséget az anyakönyvvezető által biztosított csekkel vagy a Balatonszőlős Község Önkormányzat Kinizsi Bank Zrt-nél vezetett 73200110-11258850 számú számlájára történő utalással kell teljesíteni.

(2) A szolgáltatási díjnak a befizetését a feladóvevény vagy a banki átutalási igazolás bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A szolgáltatási díjat legkésőbb az anyakönyvi esemény létesítését megelőzően egy héttel kell teljesíteni.

(3) Amennyiben az anyakönyvi esemény az Önkormányzat hibájából meghiúsul, a kérelmező részére a befizetett szolgáltatási díjat vissza kell fizetni.





4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


7.§ (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenkénti nettó 15.000 Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenkénti nettó 20.000 Ft díjazás illeti meg.



III. Fejezet

5. Záró rendelkezések


8.§ (1) A rendelet 2017. május 25.-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett, e rendelet szerinti anyakönyvi események létesítése iránti eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 2/2011.(II.14.) önkormányzati rendelet.






                     Mórocz László                                                 dr. Tárnoki Richárd

polgármester                                                             jegyző






 Záradék: A rendelet kihirdetve: 2017. május 17.




                                                                                              dr. Tárnoki Richárd

                                                                                                          jegyző