Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a 2024. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2024. 02. 01- 2024. 02. 22

Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a 2024. évi átmeneti gazdálkodásról

2024.02.01.

Jásd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény által meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Jásd Község Önkormányzata a 2024. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadásáig terjedő időszakra a gazdálkodás zavartalanságának biztosítása érdekében felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzatot megillető bevételeket folytatólagosan beszedje és az önkormányzat kiadásait a 2. §-ban foglaltak szerint teljesítse.

(2) A rendelet hatálya Jásd Község Önkormányzatára és annak irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

(3) A Képviselő-testület az átmeneti időszakban biztosítja: az Önkormányzat, az Ösküi Közös Önkormányzati Hivatal, a Jásdi Mesevár Óvoda, a Bodzaház folyamatos működését.

2. § (1) Az átmeneti gazdálkodás időszakában

a) kiadás csak az előző évi eredeti kiadási előirányzatokon belül időarányosan, illetve folyamatos feladatellátás biztosításához szükséges mértékig teljesíthető,

b) a polgármester jogosult a 2023. évi költségvetésről szóló 3/2023.(III.2.) önkormányzati rendelet alapján tett kötelezettségvállalásokból és a megkötött szerződésekből eredő fizetési kötelezettségek teljesítésére,

c) fejlesztés és felújítás tekintetében új feladatra kötelezettség nem vállalható, kivéve pályázati forrás terhére,

d) a polgármester jogosult a költségvetési szervek részére az alapműködéshez szükséges pénzügyi források biztosítására.

e) támogatások a képviselő-testület, bizottságok döntése és megállapodások szerint teljesíthetők.

(2) A közigazgatási és önkormányzati hatósági jogkörben hozott határozatokból eredő kifizetési kötelezettségeknek eleget kell tenni.

3. § (1) A költségvetési szervek intézményi finanszírozását az átmeneti gazdálkodás időszakában a költségvetési évet megelőző év eredeti kiadási és bevételi előirányzatainak különbségéből adódó 1/12 részének megfelelő összegben kell biztosítani, figyelemmel az előző évben elrendelt áthúzódó és 2023. január elsejétől érvényes szerkezeti és szervezeti változásokra, feladatelmaradásokra vagy többletfeladatok többletköltségeinek időarányos részére, a rendszeres és az áthúzódó kötelezettségvállalások kiadási szükségleteire

(2) A 2024. január 1-jétől esedékes bérintézkedéseket a költségvetési szervek dolgozóit érintően az átmeneti gazdálkodás időszakában a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény és a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. I. törvény értelmében fizetendő személyi juttatásokat kell teljesíteni.

(3) Az átmeneti gazdálkodás időszakában beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat a 2024. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletbe be kell építeni.

4. § (1) Az átmeneti időszak időtartamát 2024. január 1. napjától 2024. március 15. napja közötti időszakra határozza meg.

(2) Ez a költségvetési rendelet elfogadásával egyidejűleg, de legkésőbb 2024. március 15-én hatályát veszti.

5. § Ez a rendelet 2024. február 1-jén lép hatályba.