Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (III. 5.) önkormányzati rendelete

Csesztreg Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 05. 06- 2014. 09. 30

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetési szerveire.

(2) Az önkormányzat költségvetésében címet alkot: 

- Csesztreg Község Önkormányzata

- Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal


2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat - beleértve a költségvetési szerveit - 2014. évi költségvetésének bevételi főösszegét, a 1. sz. melléklet szerint 373.578 ezer forintban állapítja meg.

A bevételi főösszegen belüli kiemelt előirányzatok:

A bevételi főösszegen belüli kiemelt előirányzatok:

I. Működési és közhatalmi bevételek összesen: 84.228 ezer forint,

II. Önkormányzatok költségvetési támogatása: 177.099 ezer forint,

III. Felhalmozási bevételek összesen: 46.799 ezer forint,

IV. Támogatás értékű működési bevételek és végleges pénzeszköz átvétel: 44.669 ezer forint,

V.Támogatási kölcsön visszatérítése, igénybevétele: 0 ezer forint,

VI.      Pénzforgalom nélküli bevételek: 20.783 ezer forint.

Költségvetési bevételek összesen: 373.578 ezer forint.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat, beleértve a költségvetési szerveit 2014. évi költségvetésének kiadási főösszegét, az 1. sz. melléklet szerint 373.578 ezer forintban állapítja meg.

A kiadási főösszegen belül kiemelt előirányzatok:

I. Személyi juttatások összesen: 79.759 ezer forint,

II. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó összesen: 20.979 ezer forint,

III. Dologi és egyéb kiadások: 73.874 ezer forint,

IV. Ellátottak pénzbeli juttatásai: 7.200 ezer forint,

V. Egyéb működési célú kiadások: 47.226 ezer forint,

VI. Felhalmozási kiadások összesen: 144.540 ezer forint.

Költségvetési kiadások összesen: 373.578 ezer forint.

(3) A képviselő-testület az Önkormányzat 2014. évi elemi költségvetési bevételi és kiadási főösszegét 370.428 ezer forintban állapítja meg, a 3. és a 4. számú mellékletek szerint.


3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szerve létszámkeretét a 10. mellékletben feltüntetettek szerint állapítja meg.

(2) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok bemutatását önkormányzati szinten a 3. és a 4. melléklet részletezi.

(3) A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a képviselő-testület a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(4) A támogatás értékű kiadásokat, a működési célú pénzeszköz átadásokat és a társadalmi szociálpolitikai és egyéb juttatásokat az 6. melléklet tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal 2014. évi költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatát 54.171 ezer forintban állapítja meg. 


4. § (1) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 8. melléklet szerint határozza meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 8. melléklet szerint részletezi.

(3) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.


5. § Az önkormányzat a kiadások között 0 ezer Ft általános, 0 ezer Ft céltartalékot állapít meg.

             

6. § (1) Az önkormányzat hitelállománnyal nem rendelkezik.

(2) A költségvetés végrehajtása során a takarékos gazdálkodásra kell
törekedni. Az ennek ellenére esetlegesen felmerülő évközi likviditási problémákat, és a költségvetésben jóváhagyott fejlesztések saját forrás igényét hitelfelvétellel lehet kezelni, melyben a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt.

(3) Az önkormányzat előirányzat felhasználási és likviditási ütemtervét a 7. melléklet tartalmazza.


7. § Az önkormányzat költségvetési hiánya 0 ezer forint.


8. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(3) Kifizetéseket teljesíteni csak a jóváhagyott előirányzat mértékéig a költségvetési célokra és feladatokra lehet.  

(4) Az önkormányzat és költségvetési szervei költségvetésének megváltoztatásáról a képviselő-testület költségvetési rendeletének módosításával dönt.


9. § (1) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület legkésőbb a zárszámadási rendelettervezet képviselő-testület elé terjesztését megelőző testületi ülésig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

(2) A meghatározott tartalékok előirányzatának módosításáról a képviselő- testület dönt, a költségvetési rendelet módosítása során.


10. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.

(2) Hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő-testületet illetik meg.


11. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött ideiglenes költségvetési többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján kell hasznosítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt. 


12. § (1) Az önkormányzati biztos kirendelésére a Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az önkormányzati biztos kirendeléséről, megbízatása megszűntetéséről és egyéb kérdésekben a képviselő-testület jár el.


13. § (1) Az önkormányzat költségvetési szervei a jóváhagyott előirányzatokon belül kötele­sek gazdálkodni.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv – Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatal – költségvetése végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért a jegyző a felelős.

(3) A költségvetési szervek a képviselő-testület által megállapított finanszírozásból, és az intézmény saját bevételeiből köteles úgy megtervezni kiadásait, hogy abból biztosí­tott legyen az alapító okiratban meghatározott feladatok ellátása.

(4) Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. A képviselő-testület előzetes jóváhagyása mellett többletfeladat az intézmé­nyi saját forrástöbblet egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével vállalható.

(5) A költségvetési szervek a működési és fejlesztési célú pályázatok benyújtása előtt a polgármestert kötelesek tájékoztatni.


14. § (1) A képviselő-testület az önkormányzatnál foglalkoztatott Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók részére – a hatályos jogszabályokban meghatározottak szerint – védőruhát biztosít.

(2) Az önkormányzat bevételeit és kiadásait a Dél-Zalai Egyesült Takarékszövetkezet Csesztregi Kirendeltségénél vezetett számláin teljesíti. 

(3) A képviselő-testület az önkormányzatnál foglalkoztatott dolgozók részére bruttó 200.000 Ft cafeteria juttatást biztosít olyan formában, hogy a foglalkoztatottak évi 250 adag meleg étkezésre (ebédre) jogosult az önkormányzat konyhájáról 430 Ft/ebéd áron, a cafeteria keretből fennmaradó összegre pedig Erzsébet utalványt igényelhet, maximum 95 ezer forint / év összegben.


15. § Az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az önkormányzati vagyon üzemeltetéséből, bérbeadásából származó bevételeket vagyontárgyai felújítására illetve vagyontárgyakkal kapcsolatos fejlesztési kiadásokra fordítja.


16. § (1) A 2014. január 1. és e rendelet hatályba lépése közötti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e költségvetés részét képezik.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2014. költségvetési év során kell alkalmazni.

  

                        dr. Tüske Róbertné                                        Czupi Magdolna

                        jegyző                                                            polgármester