Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016. (II.15.) önkormányzati rendelete

Csesztreg község területén lakást építeni szándékozók ingyenes építési telekhez juttatásának feltételeiről

Hatályos: 2016. 03. 01

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1., és 8.a. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja


1. § Csesztreg Község Önkormányzata a gyermekvállalás ösztönzése, továbbá a községben történő hosszú távú letelepedések elősegítése, illetőleg a település népességmegtartó képességének növelése érdekében Csesztreg község területén ingyenes építési telket biztosít (térítésmentesen ad tulajdonba építési telket) lakás építése céljából, az e rendeletben meghatározott feltételekkel.

2. A rendelet személyi hatálya


2. § E rendelet személyi hatálya azon Európai Uniós tagállamok valamelyikének állampolgárságával rendelkező csesztregi lakhelyű vagy a községben életvitelszerűen és hosszútávon letelepedni kívánó házaspárokra vagy élettársakra (Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:514. §) terjed ki, akik az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek:

a) a kérelem benyújtásának napján csak egyikük életkora haladja meg a 45. életévet, kivéve, ha a család legalább egy gyermeket nevel,  

b) gyermeket nevelnek (szülői felügyeletet gyakorolnak) vagy legalább négy éven belül legalább egy gyermek neveléséről fognak gondoskodni,

c) igazolt munkahellyel és állandó jövedelemmel bírnak.

3. A támogatás feltételei


3. § (1) A kérelmezőknek írásban kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy

a) az ingyenes ingatlan átruházási szerződés megkötését követő fél éven belül építési engedélyt szereznek az ingatlanra vonatkozóak, egy éven belül az építkezést megkezdik, két éven belül legalább az 50 %-os készenléti állapotot elérik és legkésőbb három éven belül a használatba vételi engedélyt a Csesztregi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) bemutatják.

b) A beépítési kötelezettség nem teljesítése esetére az ingyenes ingatlan átruházási szerződésben a szerződés aláírásától számított 5 éves időtartamra vételi jogot, továbbá elidegenítési és terhelési tilalmat alapítanak az érintett ingatlanra. A vételi jog gyakorlása esetére az ingatlan vételárának meghatározását 1.000 forintban fogadják el, továbbá tudomásul veszik, hogy a vételi jog gyakorlása során a jogalap nélküli gazdagodás jogintézményének alkalmazása kizárásra kerül.

c) A gyermekvállalás nem teljesítése esetére kötelezettséget vállalnak arra, hogy a gyermekvállalásra megszabott határidő eredménytelen lejártát követő 30 napon belül a támogatás visszatérítéseként megfizetnek az önkormányzat számára 1.000 Ft/m2 vételárat, az építési telek vételáraként.

d) Az ingyenes ingatlan átruházási szerződés megkötését követő 10 éven belül az ingatlant nem idegeníthetik el. Amennyiben ezen kötelezettségüket megszegik, a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartáson való átvezetésétől számított 30 napon belül a támogatás visszatérítéseként megfizetnek az önkormányzat számára 1.000 Ft/m2 vételárat, az építési telek vételáraként.

e) Az e rendelet alapján tulajdonukba került lakóingatlanba a jogerős használatbavételi engedély kiadását követően beköltöznek, lakcímként azt bejelentik, és ott az önkormányzat javára kikötött elidegenítési tilalom fennállása alatt életvitelszerűen tartózkodnak, lakcímbejelentésüket nem változtatják meg.

f) Egyéb önkormányzati támogatást a lakóingatlan megépítéséhez nem igényelnek.

(2) Nem részesülhetnek támogatásban azok a kérelmezők, akik

a) egyébként nem jogosultak a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet szerinti lakásépítési kedvezményre.

4. Eljárási szabályok


4. § (1) Az ingyenes építési telek biztosítása kérelem alapján történik, mely kérelmet a Hivatalnál lehet benyújtani, a rendelet 1. mellékletében található formanyomtatványon.

(2) Egy kérelmező pár csak egy építési telek megszerzése érdekében nyújthat be kérelmet.

(3) A kérelemhez csatolandó kötelező mellékletek:

a) házaspárok esetében a házassági anyakönyvi kivonat másolata,

b) élettársak esetén jognyilatkozat,

c) gyermek/gyermekek születési anyakönyvi kivonatának másolata,

d) Családok Otthonteremtési Kedvezménye jogosultágra vonatkozó nyilatkozat,

e) igazolt munkahely és állandó jövedelem vonatkozásában:

ea) munkavégzésre irányuló jogviszonyról munkáltatói igazolás,

eb) egyéni vállalkozó esetében NAV jövedelemigazolás,

ec) gazdasági társaságban betöltött tisztség esetén társasági szerződés és cégbejegyző végzés másolat, továbbá NAV jövedelemigazolás,  

f) teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat a 3. §-ban rögzített feltételek elfogadásáról és vállalásáról.

5. § (1) A Hivatal a beérkezett kérelmeket megvizsgálja. Amennyiben a kérelem nem az előírt formanyomtatványon vagy hiányos adattartalommal, illetőleg a szükséges mellékletek nélkül érkezik, úgy 8 napos vagy annál hosszabb határidő megjelölésével hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt. A felhívásnak tartalmaznia kell a figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy ha a hiánypótlásnak nem tesz eleget, úgy a kérelme a rendelkezésre álló adatok alapján kerül elbírálásra.

(2) A Hivatal a beérkezett kérelmeket döntésre előkészíti. Amennyiben a kérelem elbírálásakor kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, a kérelmező által közölt adatokat, tényeket környezettanulmány felvétele során ellenőrizheti.

(3) A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 26. §-a alapján a Hivatal belföldi jogsegély keretében jogosult a döntéséhez szükséges adat, ténybeli ismeret beszerzése céljából más hatóságot megkeresni az ügyfél kérelme és írásbeli hozzájárulása alapján. A Hivatal ügyintézője köteles az ügyfél számára szóbeli tájékoztatást adni a belföldi jogsegély alkalmazásának lehetőségéről.

(4) Amennyiben a Hivatal az eljárás során észleli, hogy a kérelmezők szándékosan hamis tartalmú nyilatkozatot, igazolást terjesztettek elő, úgy a kérelem elutasítására, a telekprogram további igénybe vételének lehetőségéből történő kizárására tesz javaslatot. Amennyiben az ingyenes ingatlan átruházási szerződés megkötését követően jut az önkormányzat tudomására, hogy a kérelmezők rosszhiszemű magatartás tanúsításával kapták az ingatlant – különös tekintettel a kérelemhez benyújtott hamis tartalmú nyilatkozatokra – az önkormányzat – választása szerint – vagy vételi jogot gyakorolhat a 3. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltaknak megfelelően egyidejűleg a kérelmezőket a telekprogram további igénybe vételének lehetőségéből kizárja, vagy a támogatás visszatérítéseként a kérelmezőknek meg kell fizetniük az önkormányzat számára 1.000 Ft/m2 árat, az önkormányzati döntés közlésétől számított 30 napon belül.

6. § (1) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Az elbírálás során előnyt élveznek azon kérelmezők, akik első lakásingatlanuk megépítése érdekében nyújtották be kérelmüket.

(3) A kérelem kedvező elbírálása esetén a kérelmezőknek az önkormányzattal ingyenes ingatlan átruházási szerződést kell kötniük, melynek költsége, valamint a tulajdonjog átvezetésével kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díj a kérelmezőket terheli.

(4) Az önkormányzat az e rendelet alapján tulajdonba adott építési telket megtekintett állapotban bocsátja a kérelmezők birtokába, telekhatár előtti víz-, villany-, szennyvíz-, gázközmű csatlakozási lehetőséggel. Az esetlegesen még szükséges közművek kiépítése a kérelmezők feladata.

(5) Amennyiben az építési lakótelek értékesítés során a kérelmező kérésére telekhatár módosítás szükséges, annak költségét a módosítást kezdeményező kérelmező köteles viselni. A telekhatár módosításról a képviselő-testület dönt.

5. Értelmező rendelkezések


7. § (1) E rendelet alkalmazása során

a) gyermek: aki a kérelem benyújtásának időpontjában a Ptk. 2:10. § (1) bekezdése szerinti kiskorúnak minősül,

b) gyermekvárás: ha a várandósság a kérelem benyújtásának időpontjában orvosi igazolás alapján fennáll,

c) gyermekvállalás: ha a kérelem benyújtásától számított négy éven belül a család legalább egy gyermek neveléséről gondoskodik.

(2) A helyi építési előírásokat a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet tartalmazza.

6. Záró rendelkezések


8. § (1) Ez a rendelet 2016. március 1-jén lép hatályba. 

(2)  Hatályát veszti:

a) Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 20/2004. (VIII. 13.) önkormányzati rendelete, 

b) Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 20/2004. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 13/2006. (V. 30.) önkormányzati rendelete,

c) Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 20/2004. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 10/2011. (VII. 15.) önkormányzati rendelete,

d) Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 20/2004. (VIII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 7/2015. (IV. 10.) önkormányzati rendelete.

                dr. Tüske Róbertné                                  Czupi Magdolna

                       jegyző                                                polgármester

Mellékletek