Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019. (II.28.) önkormányzati rendelete

a község településképének védelméről

Hatályos: 2024. 02. 16

Csesztreg Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019. (II.28.) önkormányzati rendelete

a község településképének védelméről

2024.02.16.

Csesztreg Község Önkormányzata az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)- h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben megállapított államigazgatási szervek és egyéb érdekeltek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

I.FEJEZET - ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A RENDELET CÉLJA, TERÜLETI HATÁLYA ÉS ALKALMAZÁSA

1. § (1) E rendelet célja Csesztreg jellegzetes és értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatának, szerkezetének és településképének megóvása, kialakítása, az épített és természeti környezet egységes védelme.

(2) E rendelet hatálya Csesztreg község közigazgatási területére terjed ki.

(3) E rendeletet a Kormányrendelet előírásainak e rendeletben foglalt kiegészítéseivel, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (továbbiakban: OTÉK) előírásainak e rendeletben foglalt kiegészítéseivel és eltéréseivel, valamint a helyi építési szabályzatról szóló 22/2004. (IX.28.) önkormányzati rendelettel és annak mellékletét képező szabályozási tervvel együtt kell alkalmazni.

(4) A rendelet mellékletei a következők:

a) 1. melléklet: A település országos védelem alatt álló építészeti örökségének jegyzéke

b) 2. melléklet: A településképi követelményekkel érintett területek lehatárolása

c) 3. melléklet: Az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 1143/2014. EU rendelet szerinti inváziós növények listája.

d)2

(5)3

2. ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

2. §

E rendelet alkalmazásában:

1. cégtábla: kereskedelmi-, szolgáltató-, vagy vendéglátó létesítmény (helyiség, helyiség-együttes) nevét és az ott folytatott tevékenységet a bejáratnál feltüntető tábla, illetve felirat;
II. Fejezet

- A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

3. A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK MEGÁLLAPÍTÁSA

3. § (1) A településképi szempontból meghatározó terület Csesztregen a falu lakóterülete.

(2) A településképi szempontból meghatározó terület lehatárolását a 2. melléklet térképe ábrázolja.

III. Fejezet

- A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

4. ÁLTALÁNOS ÉPÍTÉSZETI KÖVETELMÉNYEK

4. § A község területén minden építményt a környezettel, a településképpel összhangban kell létesíteni és fenntartani. A településképileg meghatározó területen a rendeltetésének megfelelően, a helyszíni adottságokat figyelembe véve úgy kell a területet hasznosítani, beépíteni, hogy a létesítmény ne zavarja a szomszédos telkek és építmények, önálló rendeltetési egységek rendeltetésszerű használhatóságát, illeszkedjen a környezet és a környező beépítés természeti és építészeti adottságaihoz, mely illeszkedést a 3-3 szomszédos és az utcában szemben álló 3 ingatlan vonatkozásában kell megvalósítani. Az építészeti adottságokhoz és környezethez történő illeszkedés során figyelembe kell venni a környezetben kialakult épülettömeg nagyságát, arányait, kialakításának módját, tetőhéjazati anyaghasználatát és az épület terepre illesztését.

5. A VÉDETT TÁJI- ÉS TERMÉSZETI TERÜLETEKRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK

5. § (1) A Natura2000 természeti védettségű területeket

a) az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) kormányrendeletben,

b) a NATURA 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól szóló 269/2007. (X. 18.) kormányrendeletben,

c) az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett földrészletekről szóló 14/2010. (V. 11.) KvVM rendeletben és

d) a területre készített - Balaton-felvidéki Nemzeti Park holnapján szereplő - fenntartási tervben meghatározottak szerint kell kezelni.

(2) Az országos ökológiai hálózat – magterület, ökológiai folyosó – területén területet felhasználni az országos területrendezési tervről szóló törvény előírásai szerint lehet úgy, hogy az az életközösségek természetes folyamatait és viszonyait, a biológiai sokféleséget ne károsítsa, illetve a természeti értékeket ne veszélyeztesse.

(3) A tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület övezetén az országos területrendezési tervről szóló törvény előírásait kell betartani.

(4) A Natura2000 természeti védettségű területek, az országos ökológiai hálózat övezetei, magterület, ökológiai folyosó, a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület övezetének területén az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 1143/2014. EU rendelet értelmében a 3. melléklet szerinti inváziós növények nem telepíthetők.

6. AZ EGYES SAJÁTOS ÉPÍTMÉNYEK, MŰTÁRGYAK ELHELYEZÉSE

6. § (1) A településképi szempontból meghatározó területen nem helyezhető el felszín feletti 0,4 és 22 kV-os villamos energia hálózat. Meglévő villamos energia hálózat felszín alatti elhelyezéssel korszerűsíthető, meglévő 22 kV-os légvezeték hálózatra új transzformátor csak földkábel csatlakozással létesíthető.

(2) A településképi szempontból meghatározó terület mentén új villamos energia bekötés csak felszín alatt kiépített csatlakozással lehetséges.

(3) Új elektronikus hírközlési hálózat kiépítése, vagy meglévő korszerűsítése a meglévő fizikai infrastruktúra felhasználásával vagy földkábellel történhet.

(4) A település területén közvilágítási kandellábert egységesen kell kialakítani.

(5) A vezeték nélküli hírközlési adók, átjátszók műszaki berendezései a település belterületén meglévő épület felhasználásával és csak rejtetten helyezhetők el.

7. REKLÁMOKRA, CÉGÉREKRE ÉS EGYÉB MŰSZAKI BERENDEZÉSEKRE VONATKOZÓ TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETEMÉNYEK

Reklámokra, cégérekre vonatkozó településképi követelmények

7. § (1) A reklámot közzétenni közterületen, köztulajdonban álló ingatlanon, valamint a magánterületen a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásai szerint lehet. Reklámok közutakon történő elhelyezésére a közúti közlekedésről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete vonatkozik.

(2)4

(3)5

(4) Reklámberendezés nem létesíthető káprázást okozó megoldással.

(5) Üzletfelirat, cégtábla, cégér csak akkor helyezhető el a homlokzaton, ha

a) az épületben, vagy az ott lévő rendeltetési egységben folytatott tevékenységre vonatkozik,

b) szervesen illeszkedik a homlokzatok meglévő vagy tervezett tagolásaihoz, a nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához úgy, hogy együttesen összhangban legyen az épület építészeti részletképzéseivel, színezésével, építészeti hangsúlyaival.

(6) Cégtábla csak a falsíkkal párhuzamosan helyezhető el, mérete nem haladhatja meg a 0,5 m2-t.

(7) E rendelet hatálybalépése után újonnan megvalósított épület üzletportáljai és kirakatai esetében az üzletfelirat nem helyezhető el az eredeti homlokzati tervben e célból kijelölt helyen kívül.

(8) Nem létesíthető üzletfelirat, cégtábla, cégér

a) rikító színhasználattal,

b) kápráztató fényű világító táblaként,

c) digitális kijelzésű fényreklámként,

d) változó futófénnyel, változó szöveg-, vagy ábra animálással,

e) fény- és filmvetítéssel.

(9) A község szempontjából jelentős esemény (különösen: népszavazás, községi rendezvény) során évente összesen tizenkét naptári hétig a követelmények és tilalmak alól eltérés lehetséges.

(10) Pályázati forrásból megvalósuló építmény esetében az előírt tájékoztatási felületként

a) az építés ideje alatt a telken belül elhelyezett, a pályázati kiírás szerinti méretű tájékoztató tábla,

b) a létesítmény átadása után legfeljebb a pályázati kiírás szerinti méretű tájékoztató tábla a homlokzaton, vagy a létesítmény előkertjében elhelyezve – a pályázati kiírás szerinti időszakra – létesíthető.

Az egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó településképi követelmények

8. § Az épület közterület felőli homlokzatát megváltoztató zavaró berendezést - gépészeti berendezéseket, szellőző- és klímaberendezést, szerelt égéstermék elvezetőt, közmű-csatlakozási berendezést, antennát, stb. - utcafronti homlokzatra nem lehet elhelyezni.

IV. Fejezet

- TELEPÜLÉSKÉP-ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK

8. TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

A településképi bejelentéshez kötött építési tevékenységek

9. §6 Településképi bejelentési eljárás lefolytatása kötelező üzletfelirat, cégtábla, cégér, reklámok és reklámhordozók elhelyezésénél.

A településképi bejelentési eljárás lefolytatása

10. §7 (1) A településképi bejelentés lefolytatásához a kérelmet papíron és 1 példány településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki dokumentációt papíron és digitálisan kell benyújtani. A polgármester írásban, a véleményezésre nem megfelelően benyújtott dokumentáció kiegészítését kérheti.

(2) A polgármester a kérelem, valamint a véleményezésre alkalmas építészeti-műszaki dokumentáció beérkezését követő 15 napon belül hatósági határozatban dönt.

(3) A bejelentés tartalmazza:

a) a bejelentő nevét,

b) a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét,

c) a reklám, illetve reklámhordozó elhelyezésének megjelölését,

d) a tervezett reklámok, reklámhordozók helyét, a telek helyrajzi számát,

e) a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének tervezett időtartamát.

(4) A polgármester a hatósági határozatban

a) a tervezett reklám, reklámhordozó elhelyezését – feltétel meghatározásával vagy anélkül – tudomásul veszi, ha a bejelentés

aa) megfelel az (1) és (3) bekezdésben meghatározott követelményeknek, és

ab) a tervezett reklámhordozó elhelyezése illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek,

b) megtiltja a reklám, reklámhordozó elhelyezését, és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés

ba) nem felel meg az (1) és (3) bekezdésében meghatározott követelményeknek, vagy

bb) a tervezett reklámhordozó elhelyezése esetén nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelménynek vagy nem felel meg a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.

(5) A polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását, és ha bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, a tevékenység folytatását a bejelentési eljárás során megtiltotta vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal,

a) 11. § szerinti településképi kötelezési eljárást folytat le, vagy

b) reklám, reklámhordozó elhelyezése esetén 15 napon belül értesíti a megyei kormányhivatalt.

9. A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI BÍRSÁG

11. §8 (1) Ha az ingatlan tulajdonosa az e rendeletben foglalt településképi követelményeket megsértette, az önkormányzat polgármestere a településkép védelméről szóló törvény 11. §-ában foglaltaknak megfelelően településképi kötelezési eljárást folytathat le.

(2) A településképi kötelezési eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A (1) bekezdésben meghatározott településképi kötelezés végre nem hajtása esetén a képviselő-testület 200.000 forintig terjedő bírságot szabhat ki.

V. Fejezet

- ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

Hatálybalépés

12. § (1) E rendelet 2019. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendeletet a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

Hatályon kívül helyező rendelkezések

13. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

a) Csesztreg község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatáról szóló 22/2004. (IX. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 17. § (2) bekezdése,

e) Csesztreg község Önkormányzata Képviselő-testületének a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésére vonatkozó településképi bejelentési eljárásról szóló 11/2017. (X.31.) önkormányzati rendelete,

f) Csesztreg község Önkormányzata Képviselő-testületének a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról szóló 10/2017. (X.31.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

A település országos és helyi védelem alatt álló építészeti, táji- és természeti örökségének jegyzéke

1. Országos védelem alatt álló építészeti örökség

Megnevezés:

Védettségi kategória:

Műemléki jegyzékszám:

Cím:

Hrsz.:

Római katolikus templom

Műemlék

10799

Kossuth L. u. 28.

1

Pásztorház

Műemlék

10798

Ady E. u. 31.

257

2. melléklet

3. melléklet

Az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 1143/2014. EU rendelet szerinti inváziós növények listája:

A

B

Magyar név

Tudományos név

1

Borfa, tengerparti seprűcserje

Baccharis halimifolia

2

Kaliforniai tündérhínár

Cabomba caroliniana

3

Vízijácint

Eichhornia crassipes

4

Perzsa medvetalp

Heracleum persicum

5

Sosnowsky-medvetalp

Heracleum sosnowskyi

6

Hévízi gázló

Hydrocotyle ranunculoides

7

Fodros átokhínár

Lagarosiphon major

8

Nagyvirágú tóalma

Ludwigia grandiflora

9

Sárgavirágú tóalma

Ludwigia peploides

10

Sárga lápbuzogány

Lysichiton americanus

11

Közönséges süllőhínár

Myriophyllum aquaticum

12

Keserű hamisüröm

Parthenium hysterophorus

13

Ördögfarok keserűfű

Persicaria perfoliata

14

Kudzu nyílgyökér

Pueraria montana var. lobata

15

Közönséges selyemkóró

Asclepias syriaca

16

Vékonylevelű átokhínár

Elodea nuttallii

17

Bíbor nebáncsvirág

Impatiens glandulifera

18

Felemáslevelű süllőhínár

Myriophyllum heterophyllum

19

Kaukázusi medvetalp

Heracleum mantegazzianum

20

Óriásrebarbara

Gunnera tinctoria

21

Tollborzfű

Pennisetum setaceum

22

aligátorfű (papagálfű, papagájlevél)

Alternanthera philoxeroides

23

japán gázlófű

Microstegium vimineum

4. melléklet9

1

A bevezető a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (4) bekezdés d) pontját a Csesztreg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be. Az 1. § (4) bekezdés d) pontját a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. § (5) bekezdését a Csesztreg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be. Az 1. § (5) bekezdését a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 7. § (2) bekezdését a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 7. § (3) bekezdését a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

6

A 9. § a Csesztreg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 9. § a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 10. § a Csesztreg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 10. § a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 11. § a Csesztreg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. A 11. § a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 4. mellékletet a Csesztreg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be. A 4. mellékletet a Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.