Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2006. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 01

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2006. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Általános indokolás:
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és így a helyi szociális ellátásokról szóló rendelet is elfogadása óta több módosításon ment keresztül abból a célból, hogy a társadalmi változásokat a szociális támogatások rendszere követni tudja.
Részletes indokolás:
1. § (1) bekezdéséhez és 2. §-hoz
A támogatásokra jogosító jövedelemhatár módosítása az elmúlt években nem történt meg, ezért a lakosság javuló általános szociális helyzetének megfelelően ennek módosítása, pontosabban emelése aktuálissá vált. A bérek emelkedése eredményeként a családok jövedelme ugyan nőtt az elmúlt években, ugyanakkor a jelenlegi gazdasági helyzetben a családokat nemcsak az élelmiszerre és a ruházkodásra fordítandó kiadások megemelkedett összege sújtja, illetve hozza nehéz helyzetbe tartósan, vagy átmenetileg, hanem a megemelkedett rezsiköltségek, a komfortosabb lakás, a több energiafelhasználást igénylő lakásfelszerelés, a megdrágult közszolgáltatások, tüzelőanyag, tűzifa beszerzése, a szennyvízszippantás és szemétszállítás díjának kifizetése is. Ezért indokolttá vált az önkormányzat szociális rendeletétben az adható támogatások tekintetében a jogosultsági jövedelemhatárt felülvizsgálni és megemelni.
1. § (2) bekezdéséhez
A módosítás megemeli a települési támogatások rendszerében a háztartási szennyvíz elszállítási támogatás összegét, tekintettel arra, hogy a 2023. november 1. napjától - a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 6/2014. (IX.26.) önkormányzati rendelettel megállapított - szennyvíz elszállítás közszolgáltatás díja is megemelkedett és ezen megemelkedett teherhez/költséghez kíván hozzájárulni az Önkormányzat. A díj összege eddig 34.800.- Ft/1 forduló (8 m3) volt, ami 2023. november 1-től 45.000.- Ft-ra emelkedik, ez pedig a háztartásokat anyagilag nagymértékben megterheli.
A rendkívüli települési támogatások körébe tartozó háztartási szennyvíz elszállítási támogatás összege a módosítás előtt 12.000.- Ft volt. A jelenlegi rendeletmódosítással a támogatás összege 5000,- Ft-tal emelkedik, azaz az Önkormányzat a szennyvíz elszállítás közszolgáltatási díjához alkalmanként összesen 17.000.- Ft-ot nyújt 2023. november 1. napjától kezdődően, mely jelentős segítséget jelent a családok rendszere lakhatási- és egyéb költségeinek csökkentésében.
A támogatás összegének növelésével az Önkormányzat célja a lakosság arra történő ösztönzése, hogy a folyékony hulladék (szennyvíz) elszállítási közszolgáltatást minél többen igénybe vegyék.
A pénzügyi segítség gyorsaságának itt is jelentősége van, ezért az eseti önkormányzati támogatások körébe tartozó háztartási szennyvíz elszállítási támogatás megállapításának hatásköre a képviselő-testület által átruházott hatáskörben, a polgármester hatáskörében marad.
3. §-hoz
A rendeletmódosítás hatálybalépésének időpontját jelöli meg.