Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 21

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.21.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 36. § (1)-(3) bekezdései szerint a képviselő-testület negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb a költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Felsőrajk Község Önkormányzata a 2023. évi költségvetési rendeletét 2023. évben egy alkalommal módosította. Jelen módosítás az alábbi tényezők miatt vált szükségessé:
Kiadások:
1. Személyi juttatások:
Az év során szükségessé vált megbízási jogviszonyban munkaerő foglalkoztatása a közterületek karbantartási feladatainak ellátására. A 2022. évhez képest több, szűkebb lakói kört érintő rendezvényt (például anyák napja, idősek napja) tartott, illetve szervezett Felsőrajk Község Önkormányzata, amelynek kiadása reprezentációnak minősül, így ezen soron is növekedés tapasztalható.
1. Dologi kiadások:
A megnövekedett árak minden típusú anyagbeszerzésnél és szolgálatás igénybevételénél megmutatkoztak, különösen a benzin és gázolaj vásárlásánál, mindemellett nem várt baleset is érte az Önkormányzat tulajdonát képező traktort, amelynek szélvédőcseréje is jelentős összegbe került. Több épületünk közüzemi díja továbbszámlázásra kerül az épület használójának, valamint a védőnői szolgálat számlái is ezen soron kerülnek könyvelésre 2023. 07. 01-től. A közvetített szolgáltatásként továbbszámlázott tételek összegének „ellentételezése” a bevételi oldalon jelentkezik az épület használójának Önkormányzat részére történő befizetésre után.
Bevételek:
A 2022. évi beszámoló elkészítése után pótlólagos pénzbevételre tett szert az Önkormányzat a „Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása teljesítése” elnevezésű állami támogatás elszámolása során, ezen tétel található a B116 Elszámolásból származó bevételek rovaton.
2023-ban értékesítésre került két földterület, amelynek bevétele a B52 Ingatlanok értékesítése soron került könyvelésre.
A Felsőrajki Arany János Napköziotthonos Óvoda 2023. évi költségvetésének módosítása az alábbiak miatt vált szükségessé:
A törvény szerinti illetmények és a foglalkoztatottak egyéb juttatásai rovatok között átcsoportosítás történt, tekintettel arra, hogy a betegszabadság az utóbbi soron számolható el, így ezen kifizetés ide került könyvelésre. A gyógypedagógus megbízási díjjal történő foglalkoztatására több gyermek esetében van szükség, így növekedett a K122 rovaton könyvelendő tételek összege.
Az óvodás gyermekek vonatkozásában fizetendő étkezési térítési díj emelését a megemelkedett nyersanyagköltségek tették indokolttá.