Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 18

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (V. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.18.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás:
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének 3. módosítását az alábbi változások, módosulások tették szükségessé:
Kiadási oldalon:
1. Személyi juttatások:
Az év során több ízben szükségessé vált megbízási jogviszonyban munkaerő foglalkoztatása a közterületek karbantartási feladatainak ellátására. A 2022. évhez képest több, szűkebb lakói kört érintő rendezvényt (Pl. anyák napja, idősek napja) tarthatott önkormányzatunk, amelynek kiadása reprezentációnak minősül, így a K123 Egyéb külső személyi juttatások soron is növekedés tapasztalható.
2. Dologi kiadások:
A megnövekedett eladási árak minden típusú anyagbeszerzésnél és szolgálatás igénybevételénél megmutatkoztak, különösen a benzin és gázolaj vásárlásánál. Több épületünk közüzemi díját tovább számlázzuk az épület használójának, valamint a védőnői szolgálat számlái is ezen soron kerülnek könyvelésre 2023.07.01-től. A közvetített szolgáltatásként továbbszámlázott tételek összegének „ellentételezése” a bevételi oldalon jelentkezik az épület használójának számunkra történő befizetésre után.
1. Egyéb nem intézményi ellátások: Az állami normatívánál nagyobb összeggel támogatta településünk a szociálisan rászorulókat települési támogatás formájában, amelyet az önkormányzat saját bevételből finanszírozott.
2. Beruházások: A szennyvízhálózat kiépítéséhez kapcsolódóan egy ízben az önkormányzatnak saját, erre a célra létrehozott számlájáról kellett utalnia az aktuális szállítói számla összegét. A kiadási oldal mellett a bevételi oldalon is megtalálható ugyanezen összeg.
Bevételi oldalon:
A 2023. évi állami támogatások összege kiegészítésre került, valamint a gyermekétkeztetés esetében csökkent támogatásunk, így ezen módosulások miatt előirányzat változás tapasztalható a B112, B1131, B1132 és a B114 rovatokon.
A B116 Elszámolásból származó bevételek sor előirányzata növekedett a Helyi iparűzési adó kiegészítő támogatásával.
A B25 Központi v. fejezeti kezelésű előir. EU-s prog. és hazai társfinanszírozása miatt felhalmozási célú támogatások bevételei rovaton található a szennyvízhálózat kiépítéséhez kapcsolódó számla bevételi oldala.
Jelentős mértékben növekedett a B351 Értékesítési és forgalmi adók bevételi előirányzata a vártnál magasabb helyi iparűzési adó befizetések miatt.
A Bakó major bérbe adásával jelentős mértékben növekedett a B402 Szolgáltatások ellenértéke rovaton bevételünk előirányzata és teljesítése is.
A védőnői szolgálathoz tartozó számlák könyvelése 2023. júliusától a B403 rovatra történik.
A Felsőrajki Arany János Napköziotthonos Óvoda 2023. évi költségvetésének módosítása az alábbiak miatt vált szükségessé:
A közös megegyezéssel távozott NOKS munkatárs végkielégítése, valamint a dolgozók éves normatív jutalma miatt módosításra volt szükség, Csökkentésre került az Üzemeltetési anyagok, valamint a Közüzemi díjak költségsorok előirányzata, az Informatikai szolgáltatások igénybevétele, az Egyéb kommunikációs szolgáltatások, valamint az Informatikai eszközök beszerzése és a hozzá kapcsolódó áfa soron viszont növelés szükségeltetett.
Az Egyéb működési bevételek soron a közüzemi díjak túlfizetéséből eredő bevétel megjelenése tette indokolttá az előirányzat emelését.
A Felsőrajki Arany János Napköziotthonos Óvoda Intézményi Társulása esetében szükségessé vált a K337 Egyéb szolgálatások költségsor előirányzatának emelése a belső ellenőri munkadíj megjelenése miatt.