Zalacséb Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közös fenntartású intézményben fizetendő élelmezés nyersanyagköltségeiről és a rezsiköltségről szóló 14/2013. (IX. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 20

Zalacséb Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.20.
a közös fenntartású intézményben fizetendő élelmezés nyersanyagköltségeiről és a rezsiköltségről szóló 14/2013. (IX. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
ÁLATALÁNOS INDOKOLÁS
A Zalacsébi Napköziotthonos Óvoda fenntartója Zalacsébi Óvodafenntartó Társulás. Konyhával nem rendelkezik, ezért megállapodás alapján az óvodások részére az ebédet és az uzsonnát az Ollár Gasztronóm Bt-től vásárolja, aki jelezte felénk költségnövekedését, erre hivatkozva a térítési díj emelésének szándékát Az Önkormányzat Képviselő-testülete jogosult a rendelet módosítására.
Az érvényes szerződéssel rendelkező szolgáltató által benyújtott áremelkedést a következőkkel indokolta:
1. Szeptember 1-től szükséges az árak emelése, mert előzően árkorrekció ugyan 2022. május 1-jén volt, a jelenlegi piaci folyamatok azonban sajnálatos módon elengedhetetlenné teszik az újabb korrekciót, mivel a 37/2014.(IV.30.) EMMI rendeletben foglaltak betartása mostanra lehetetlenné vált.
Az élelmiszeráratk 2022. március 1-től június 30-ig 35 %-tól 100 %-ig emelkedtek. Mivel az ársapkát cégek nem vehetik igénybe, így mindent napipiaci áron kell vásárolniuk. Például: csirkemell 130 %-ot, a sajtok 120 %-ot, a sertéshús 45 %-ot, a tej 35 %-ot, zöldség/gyümölcs/tojás 50-55 %-ot, a szárazáru 40 %-ot emelkedett.
Komoly befolyással vannak 2022. augusztus 1-től az élelmiszerárakra a 2-3-szorosára emelt energiaárak. Sajnálatos módon a gyermekélelmezést továbbra is 27 %-os ÁFA terheli, hiába a szakmai szervezetek lobbizása.
2022. január elsejétől új szabályozásnak is eleget kell tenniük, a 37/2014.(IV.30. EMMI rendeletében bevezetett új feltételnek megfelelően alkalmazva a „RÖVID ELLÁTÁSI LÁNC” szabályozásait.
1. 2023. január 1-től a piaci folyamatok visszarendeződésére nem lehet számítani, inkább a rezsiárak miatt a további emelkedésekre. Ezért elengedhetetlen lesz január 1-től a további áremelés. Várható további 25-80 %-os áremelkedés a kenyér, cukor, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök tekintetében. Ezért kéri január 1-től további térítési díj megállapítását.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban stabilitási törvény) 32. § szerint: " Fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie." A kérdés már csak az, hogy mit kell érteni fizetési kötelezettség alatt? Erre a stabilitási törvény 28. § (1) bekezdése ad választ. Eszerint fizetési kötelezettség az adó, járulék, hozzájárulás, vagyonszerzési illeték, pótlék vagy más hasonló - az állam közvetlen ellenszolgáltatása nélküli - rendszeres vagy rendkívüli fizetési kötelezettség, továbbá az állami közhatalom birtokában nyújtható szolgáltatásért, eljárásért fizetendő felügyeleti díj, eljárási és felügyeleti illeték, igazgatási szolgáltatási díj, pótdíj. Ebből az következik, hogy a térítési díj nem jelent fizetési kötelezettséget a stabilitási törvény szerint, tehát nem kell a 30 napot kivárni a kihirdetés és a hatályba lépés között.