Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti terület védettségének fenntartásáról

Hatályos: 2024. 06. 19

Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti terület védettségének fenntartásáról

2024.06.19.

Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testülete a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdésének b) pontjában és 36. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 62. § (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Pogányvári tetőn, a Dióskál zártkert 2667/1. helyrajzi számú területen található és a Facsoport helyi jelentőségű védetté nyilvánításáról szóló 2/2003. (III.1.) önkormányzati rendeletével védetté nyilvánított természeti emlékek és az annak védelmét szolgáló terület helyi jelentőségű védettségét fenntartja.

2. § (1) Helyi jelentőségű védett természeti emlék a Dióskál zártkert 2667/1. helyrajzi számú területen, az épület tornácos bejáratánál található 1 db kislevelű hársfa (Tilia parvifolia). A kislevelű hársfa becsült kora 150-200 év, törzskerülete 430 cm, korona vetülete 30 m átmérőjű. Az ország legnagyobb hársfái közé tartozik. Feljegyzések szerint alatta gróf Széchenyi István is borozgatott hajdanában.

(2) A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja: az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő hársfa hosszútávú védelme.

3. § (1) Helyi jelentőségű védett természeti emlék a Dióskál zártkert 2667/1. helyrajzi számú területen, a kislevelű hárstól északra, mintegy 25 m-re lévő 1 db csavartágú nyugati tuja (Thuja occidentalis spiralis).

(2) A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja: az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő tuja hosszútávú védelme.

4. § (1) Helyi jelentőségű védett természeti emlék a Dióskál zártkert 2667/1. helyrajzi számú területen, a kislevelű hárstól északra, mintegy 25 m-re lévő 1 db óriás tuja (Thuja plicata).

(2) A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja: az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő tuja hosszútávú védelme.

5. § (1) Helyi jelentőségű védett természeti emlék a Dióskál zártkert 2667/1. helyrajzi számú területen, a 3-4. §-ban megnevezett tujáktól nyugatra, a pincéhez vezető út túloldalán, mintegy 30 m-re található 1 db kaukázusi jegenyefenyő (Abies nordmanniana). A különleges fenyőfajta kora 50 évesre becsülhető.

(2) A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja: értékes növényzet megőrzése, védelme.

6. § (1) A Dióskál zártkert 2667/1. helyrajzi számú területen, az épületegyüttestől keletre található – a Zala Megyei Tanács Végrehajtó Bizottság Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Osztálya Zalaegerszeg 33.648/1981.VI. számú határozatával védelembe vett – 1 db szelídgesztenyefa (Castanea sativa) védetté nyilvánítása továbbra is szükséges, a képviselő-testület a természeti emlék helyi jelentőségű védettségét fenntartja.

(2) A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja: az idős korával jelentős botanikai, agrártörténeti és esztétikai értéket képviselő gesztenyefa károsodásának megelőzése, elhárítása, a jelen és a jövő nemzedék számára történő megőrzése.

7. § (1) A védett természeti emlék termőterülete védőövezetnek tekintendő. A védőövezet a fák közvetlen környezetére terjed ki.

(2) A védelem alá vont természeti emléket „Védett facsoport” feliratú táblával kell ellátni. A kislevelű hársfát „Széchenyi fája” feliratú táblával kell jelezni.

8. § A védelem alá vont növények megóvásáról, fenntartásáról, helyreállításáról a képviselő-testület gondoskodik. E feladat ellátásával a terület mindenkori tulajdonosát vagy használóját is megbízhatja.

9. § A tulajdonos (használó) előzetes bejelentés után, a védett fák bemutatását, a hatósági tájékoztató táblák elhelyezését köteles engedélyezni.

10. § Hatályát veszti a Facsoport helyi jelentőségű védetté nyilvánításáról szóló 2/2003(III.1.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.