Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017.(XI.27.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2020. 12. 31

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2017. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a települési adóról


Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi sajátosságok és az arányos közteherviselés elvének figyelembe vételével a község illetékességi területén határozatlan időre bevezetett települési adóról a következő rendeletet alkotja:


Az adókötelezettség

  1. §


Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő, az ingatlannyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, gyep művelési ágban nyilvántartott földrészlet (a továbbiakban: ingatlan). 


Az adó alanya

2. §


  1. Az adó alanya az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az ingatlan tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).
  2. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.
  3. E rendelet személyi hatálya nem terjed ki a Htv. 1/A. § -ban meghatározottakra.


Az adó alapja

3. §


Az adó alapja az ingatlan m2-ben számított területe.


Az adó évi mérték

4.§


  1. Az adó mértéke az ingatlannyilvántartásban zártkertiként megjelölt ingatlanok esetén: 20 Ft/m2/év.
  2. Az adó mértéke az ingatlannyilvántartásban külterületiként megjelölt és a Helyi Építési Szabályzat szerint beépítésre szánt területen fekvő ingatlanok esetében: 20 Ft/m2/év.
  3. Az adó mértéke az ingatlannyilvántartásban külterületiként megjelölt és a Helyi Építési Szabályzat szerint beépítésre nem szánt területen fekvő ingatlanok esetén: 5Ft/m2/év.


Az adómentesség

5. §


  1. Mentes az adó alól az ingatlan, ha az adóévben az ingatlan teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll (művelési ágának megfelelően) és e tényt az adófizetésre kötelezett az adóévben igazolja.
  2. Tényleges mezőgazdasági művelés alatt állónak minősül különösen a ténylegesen bevetett, művelt és a jó kultúrállapotban tartott szántóföldi hasznosítású terület, gyümölcsültetvény, szőlőültetvény, rét-, legelő hasznosítású és konyhakertként művelt terület. Nem minősül az ingatlan művelési ágának megfelelő művelésnek, ha a földterületen kizárólag a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakadályozására alkalmas munkát (pl. gyommentesítést, legelő és rét kivételével kaszálást) végeznek.
  3. E tény fennállását a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltsége helyszíni ellenőrzés keretében jogosult vizsgálni.
  4. Mentes továbbá az adó alól az 3000 m2 alatti ingatlan, melyen épület, építmény áll.


Adókedvezmény

6. §


Jelen rendelet hatálya alá tartozó ingatlan 50 % adókedvezményre jogosult, ha az ingatlan tekintetében adófizetésre kötelezett magánszemély vagy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója, élettársa, élettárs gyermeke az önkormányzat illetékességi területén építményadó fizetésre kötelezett.


Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

7. §


  1. Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján kezdődik.
  2. Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.
  3. Az adóalanyt bejelentési kötelezettség terheli az adókötelezettségét érintő változás esetén. A bejelentést a változást követő 15 napon belül kell megtennie a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségén.


Az adó bevallása és megfizetése

8. §


(1) Az adó az adóalany önbevallása alapján kerül megállapításra. Az adót évi két egyenlő részletben, minden év március 15-ig, illetve szeptember 15-ig köteles megfizetni az önkormányzati adóhatóságnál.

(2) Az adót az ingatlan ingatlan-nyilvántartásban szereplő teljes területe után kell megfizetni.


Záró rendelkezések

9. §


Ez a rendelet 2018. január 01. napján lép hatályba.



Balatongyörök, 2017. november 23.



                                    Biró Róbert s.k.                            Bertalanné dr. Gallé Vera s.k.

                                    polgármester                                       jegyző



Kihirdetési záradék:


A Rendelet kihirdetése a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségének hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel a mai napon megtörtént.


Balatongyörök, 2017. november 27.



Bertalanné dr. Gallé Vera s.k.

jegyző