Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 03. 19

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

2023.03.19.

Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörben eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Balatongyörök község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya a Balatongyörök Község Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában lévő Balatongyörök belterület 101/1 hrsz. alatti köztemetőre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, a köztemető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. § (1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) Az önkormányzat (továbbiakban: fenntartó) a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat számozott sorokra kell osztani. A sorokban a fenntartó számozott sírhelyeket jelöl ki.

(2) A sírhelytáblákról nyilvántartást kell vezetni.

(3) A sírbolthelyeket külön kell megjelölni és azokról sírboltkönyvet kell vezetni.

(4) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani.

(5) A fenntartó gondoskodik a köztemetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről. A változásokat havonta rögzíteni kell.

2. A köztemető fenntartásának rendje

4. § (1) Az önkormányzat a köztemető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a köztemető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a köztemető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a köztemető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

(2) A köztemetőre vonatkozó tárgyi és infrastrukturális feltételek leírását az 1. melléklet tartalmazza.

3. A köztemető használatának rendje

5. § (1) A köztemető nyitvatartása nem korlátozott.

(2) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(3) A köztemetőbe gépjárművel engedély nélkül lehet behajtani mozgáskorlátozott, idős, beteg személyek szállításakor és temetkezési tevékenység céljából. E célokból a behajtás ingyenes.

(4) Kutyával – kivéve a vakvezető kutyát – vagy más állattal a köztemető területére bemenni nem szabad.

(5) 12 éven aluli gyermek a köztemető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek testi épségéért és a gyermek által esetlegesen okozott károkért a felügyeletével megbízott személy felelős.

(6) A köztemető területén a tűzgyújtás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A kegyeleti céllal történő gyertya- és mécsesgyújtásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni úgy, hogy tűz ne keletkezzen. A tűzkár okozója polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(7) A köztemetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(8) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen a víz.

(9) A köztemető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt vagy sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét a fenntartó jelöli ki. Építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

4. A ravatalozó használatának és igénybevételének rendje

6. § (1) A köztemetőbe beszállított és haladéktalanul eltemetésre nem kerülő elhunytak holttestét a temetkezési szolgáltató köteles a temetésig a ravatalozó épületben a holttest hűtésére alkalmas és üzemképes hűtőkoporsóban, vagy halotthűtőben tartani a temetési helyre történő elhelyezésig.

(2) Hamvasztásos temetés esetén, amennyiben nem kerül sor az urnában lévő hamvak haladéktalan elhelyezésre az urnát a temetési helyen, a ravatalozó épületében kell tartani a temetés, vagy a temetési helyre történő elhelyezés időpontjáig.

(3) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(4) A ravatalozó helyiséget a fenntartó a temetés időpontja előtt legalább 1 órával köteles kinyitni.

(5) A ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről a fenntartó gondoskodik.

5. A sírgondozás szabályai

7. § (1) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket (sírkeretet) 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról a temetést megrendelő köteles gondoskodni.

(2) A köztemető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult kötelezhető a szabálytalanul elhelyezett tárgyak, növények eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén a fenntartó jogosult a sírhely méreteit meghaladó növényi részek eltávolítására.

(4) A sírhelyek gondozásából keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni, az elhervadt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(5) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

8. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, és ne szennyezzék be.

(4) A köztemetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

6. A sírhelyek méretei

9. § (1) A sírhelyek (sírgödrök) méretei:

a) felnőtt egyes sírhely hossza 2,10 méter, szélessége 0,90 méter, mélysége 2,00 méter,

b) felnőtt kettes sírhely hossza 2,10 méter, szélessége 1,90 méter, mélysége 2,00 méter,

c) urnasírhely hossza 0,80 méter, szélessége 0,60 méter, mélysége 1,00 méter.

(2) kettes urnasírhely hossza 0,80 méter, szélessége 1,20 méter, mélysége 1,00 méter.Koporsós rátemetés esetén a mélyítés során a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 11. §-ában foglalt szabályt kell alkalmazni.

(3) Sírboltok méretei:

a) négyszemélyes sírbolt 3,00 méter hosszú, 2,50 méter széles, 2,00 méter mély,

b) urnasírbolt 0,70 méter hosszú, 0,50 méter széles és 0,80 méter mély.

(4) Urnafülke mérete: 0,40 méter magas, 0,40 méter széles, 0,30 méter mély. A köztemető fenntartója ettől eltérő urnafülkék létesítését is engedélyezheti.

(5) A sírhelyek egymástól való oldaltávolságának 0,80 méternek kell lenni.

(6) A sírdombok magassága legfeljebb 0,50 méter lehet.

(7) A sírhelyek és ezek maximális befoglaló méreteit a 2. melléklet tartalmazza.

7. Sírhelyek, urnasírhelyek megváltása, a megváltási díj

10. § (1) A temetési hely felett használati jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A sírhelyek, urnasírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre, sírbolt esetében 60 évre szól. Rátemetés esetén a használati idő az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.

(2) A sírhelyek, urnasírhelyek további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a köztemető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül.

(3) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) A sírhely feletti használati jog megállapítása és az elhunyt adatainak nyilvántartásba vétele céljából az urnát személyesen – temetési szertartás és temetkezési vállalkozó közreműködése nélkül – a sírba helyező hozzátartozó köteles az urna elhelyezését a fenntartónak bejelenteni.

11. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket a 3. melléklet tartalmazza. A használati jogosultság kezdő napja a megváltási díj megfizetésének napja.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető, az újra megváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(4) A temetési helyek forgalomképtelenek, magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

8. Temetési hely megjelölésére

12. § A temetési hely megjelölésére használható és létesíthető sírjelre a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet 13–15. §-ai az irányadók.

9. A köztemetőben végzett vállalkozási tevékenység végzésének szabályai

13. § (1) Temető fenntartási hozzájárulást köteles fizetni az a vállalkozó, aki a köztemetőben építési jellegű kivitelezési munkát végez (síremlék felállítás, felújítás, családi sírbolt építés stb). A temető fenntartási hozzájárulás összegét a 4. melléklet tartalmazza. A vállalkozó az önkormányzat községgondoka részére köteles bemutatni a befizetést igazoló dokumentumot, a munka megkezdése előtt.

(2) A temetési helyen történő építés, felújítás, bontás során feleslegessé váló anyagokat a munkát végző köteles elszállítani.

(3) Vasárnap és ünnepnapon, továbbá pihenőnapon a köztemetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével - vállalkozók által munka nem végezhető.

10. Díszsírhelyek

14. § (1) Balatongyörök Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a település érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a köztemető fennállásáig tart.

(3) A díszsírhelyre – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával és költségeinek viselésével – az elhunyt özvegye is rátemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhaltak hozzátartozói, ilyenek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

11. Záró rendelkezések

15. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 9/2015. (IV. 29.) önkormányzati rendelet.

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.